Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

ME: Slovenky chcú postup na svetový šampionát v roku 2018

Na snímke tréner Marian Svoboda Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenské basketbalistky absolvovali v stredu neskoro večer predzápasový tréning v pražskej O2 Aréne, kde ich vo štvrtok v štvrťfinále ME 2017 čakal úradujúci vicemajster kontinentu z Francúzska.

Praha 23. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky absolvovali v stredu neskoro večer predzápasový tréning v pražskej O2 Aréne, kde ich vo štvrtok v štvrťfinále ME 2017 čakal úradujúci vicemajster kontinentu z Francúzska. Kouč Marian Svoboda nemal k dispozícii kapitánku Zuzanu Žirkovú, ktorá si liečila problematické koleno. Na zápas proti štvrtému tímu z OH 2016 v Riu de Janeiro by však mala byť pripravená.

Francúzky postúpili medzi top osmičku priamo ako víťaz C-skupiny. Družstvo má najlepšiu ofenzívu na turnaji, o ktorú sa rovnomerne starajú všetky hráčky. Endy Miyemová je jedinou členkou "Les Bleus", ktorá má viac ako 25 minút na zápas a v priemere dosahuje dvojciferný počet bodov. Vyrovnanosť súpera si uvedomuje aj kouč SR Marian Svoboda. "Doteraz sme videli dva zápasy súpera. Má v podstate desať veľmi vyrovnaných hráčok, nebezpečných pod košom i na perimetri. Hrajú veľmi dobre v obrane i organizovane v útoku," vravel. Slovenky okrem cenných kovov na ME hrajú aj o šancu prebojovať sa na MS 2018 do Španielska. Na postup medzi svetovú elitu im stačí vyhrať prvý alebo druhý z trojice zápasov. Na svetovom šampionáte sa naposledy predstavili pred dvadsiatimi rokmi v Nemecku. "Všetci chceme na svetový šampionát. Šanca je veľká, treba sa o ňu popasovať. Ale je tu osem veľmi vyrovnaných družstiev, každý jeden zápas bude dôležitý," upozornil Svoboda. Pražská O2 Aréna privítala tím SR oveľa chladnejším prostredím ako tomu bolo na vyhriatom Zimnom štadióne v Hradci Králové. "Prišli sme z horúceho prostredia do chladnejšieho, ale to bude rovnaké aj pre ostatných. Určite by to nemal byť problém, len si na to treba zvyknúť. Pri behaní sa bude dievčatám ľahšie dýchať, možno budú mať viac síl. Uvidíme," dodal Svoboda.

Slovenky sa predstavia v pražskom play off najmä zásluhou Zuzany Žirkovej. Kapitánka SR nastrieľala v barážovom súboji proti Ukrajine 31 bodov a posunula svoj tím medzi najlepšiu osmičku. Stredajší večerný tréning vynechala, namiesto toho oddychovala a liečila si boľavé koleno. "Snažia sa mi dať dole opuch, dostala som dva 'koňare', zliezlo mi to do kolena a bolí to. Druhý polčas proti Ukrajine to už bolo pre mňa dosť náročné. Navyše som veľmi unavená, takže pre mňa by dnes tréning nemal veľký význam. Verím, že do zápasu s Francúzskom budem v pohode," zaželala si Žirková. Aj pre ňu je postup na MS veľká výzva. "Keby sa postúpilo na majstrovstvá sveta, tak samozrejme by bola škoda, ak by som tam nešla. Teda, ak mi to zdravotný stav dovolí. Samozrejme, najskôr tam treba postúpiť, ale áno, chcela by som sa tam dostať," dodala nestarnúca rozohrávačka.

V tíme SR ešte doznievala eufória z výhry nad Ukrajinou a postupu do štvrťfinále. "Je to neuveriteľné. Všetky sme nadšené, stále je to super pocit. Čakajú nás tri zápasy, v novej hale začneme od nuly. Proti Francúzkam môžeme zase len prekvapiť. Majú kvalitný tím, ale aj ten je hrateľný," vyjadrila sa krídelníčka Sabína Oroszová. Vidinu postupu na MS 2018 nevidí nereálne. "Myslím, že to bola prvá myšlienka, čo nás napadla hneď po výhre nad Ukrajinou. Je to náš cieľ, máme ho na dosah. Určite je to pre nás obrovská motivácia. Stačí nám vyhrať jeden zápas z tých prvých dvoch a sme tam. Vôbec to nie je nereálne a myslím si, že sme na to pripravené," dodala Oroszová.

Štvrťfinálový zápas ME 2017 Francúzsko - Slovensko je na programe vo štvrtok od 20.30 h.