Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

ME v basketbale: Slovenky na úvod šampionátu prehrali s Tureckom

Na snímke zľava Birsel Vardarli Demirmenová (Turecko), Anna Jurčenková a Terézia Páleníková (obe Slovensko) v stretnutí ME v basketbale žien B-skupiny Turecko - Slovensko 16. júna 2017 v českom meste Hradec Králové. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ďalším súperom Sloveniek bude v sobotu od 12.30 h Bielorusko.

Hradec Králové 16. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky vo svojom úvodnom vystúpení na ME v Česku prehrali s Tureckom 58:69. Zverenky trénera Mariana Svobodu držali krok s favoritom len v prvej štvrtine, v ďalšom priebehu už podľa predpokladov dominovalo družstvo z krajiny polmesiaca.

Ďalším súperom Sloveniek bude v sobotu od 12.30 h Bielorusko.



EuroBasket Women 2017 - B-skupina:

Turecko - Slovensko 69:58 (45:33)

zostavy:


Turecko: Hollingsworthová 14, Demirmenová 12, Albenová 11, Caglarová 6, Canitezová 3 (Senyüreková 10, Turgutová 7, Köksalová 6).

Slovensko: Bálintová 17, Vyňuchalová 10, Oroszová 9, Žirková 4, Jurčenková 2 (Růžičková 10, T. Páleníková 6, Remenárová 0, Slamová 0, Dudášová 0).

rozhodovali: Rutešič (Č.Hora), Smiljaničová (Srb.), Beliakov (Rus.), 1200 divákov.

TH: 18/11 - 7/4, trojky: 8 - 4, fauly: 17 - 22, štvrtiny: 26:18, 19:15, 11:12, 13:13.



Slovenky začali proti veľkému favoritovi odvážne, prvý kôš zápasu zaznamenala z rýchleho protiútoku Růžičková. Netrvalo však dlho a Turkyne prebrali taktovku stretnutia do svojich rúk. Využili nedôslednú obranu súperiek a ich náskok sa postupne zvyšoval. V 9. minúte sa prvýkrát dostali do dvojciferného vedenia (23:12). Slovenky dokázali kontrovať trojkami Oroszovej a Bálintovej, ale záver prvej štvrtiny opäť patril štvrťfinalistovi OH v Riu de Janeiro. Turkyne pokračovali v sústredenom výkone, Slovenky doplácali na slabé doskakovanie a nedôraznú defenzívu na obvode. Polčas vyhral favorit 45:33.

Po zmene strán sa obraz hry nezmenil. Turkyne si udržiavali pohodlný náskok a ich tréner Memnun mohol postupne poslať do hry aj viaceré lavičkové hráčky. Slovenky pôsobili nevýrazne, navyše ich najskúsenejšia hráčka Žirková v úvode druhého polčasu zaznamenala štvrtú osobnú chybu a kouč Svoboda ju stiahol na lavičku. Hra SR sa po jej odchode z palubovky paradoxne zlepšila, stačilo to len na dočasné zníženie manka. Turecko v záverečnej štvrtine zaplo na vyšší rýchlostný stupeň, svoje vedenie ešte navýšilo a napokon bez problémov triumfovalo 69:58. Slovenky v sobotu na obed čakalo Bielorusko, ktoré na úvod turnaja prekapujúco prehralo s Talianskom.



Hlasy po zápase:


Marian Svoboda, tréner SR:
"Prehra o 11 bodov s takým silným súperom môže byť lichotivý výsledok, ale ja chcem vyhrávať všetky zápasy. Utiekol nám začiatok, v obrane i v útoku sme boli pasívni. Potom sme sa zrovnali a v druhom polčase to bolo lepšie. V štvrtej štvrtine sme hrali takú obranu, akú by sme chceli, dokonca sme získali aj nejaké lopty."



Barbora Bálintová, rozohrávačka SR:
"Vedeli sme, že to bude náročný zápas, lebo Turecko má svoju kvalitu a výborné hráčky. Škoda toho úvodu, lebo myslím, že sme mali na to, aby sme ich porazili. Škoda nejakých maličkostí, ktorých sme sa dopustili. Verím, že sme sa z toho poučili a zajtra proti Bielorusku vyhráme."



Sabína Oroszová, pivotka SR:
"Z našej strany tam bola určitá nervozita, ale myslím, že celkovo to bolo fajn. Dokázali sme silného súpera stiahnuť aj na deväť bodov a ani konečný výsledok nie je úplne zlý. Myslím, že je to dobrý odrazový mostík pre zajtrajší zápas proti Bielorusku."



Isil Albenová, rozohrávačka Turecka:
"Bolo vidno, že to bol náš prvý zápas na turnaji. Myslím, že sa budeme už len zlepšovať. Súper hral dobre v druhom polčase, ale inak sme mali zápas pod kontrolou."