Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Basketbal: Slovenky vyhrali v Portugalsku jednoznačne 64:34

Na archívnej snímke tréner Maroš Kováčik Foto: TASR/Milan Kapusta

O svojom triumfe rozhodli už v prvej štvrtine a napokon zdolali domáce hráčky presvedčivým rozdielom. V kvalifikačnej E-skupine ME 2017 odohrajú už len dva zápasy.

Ilhavo 24. februára (TASR) - Slovenské basketbalistky vyhrali vo svojom štvrtom zápase kvalifikácie ME 2017 v Portugalsku 64:34 a pripísali si tretie víťazstvo. Zverenky Maroša Kováčika o svojom triumfe rozhodli už v prvej štvrtine a napokon zdolali domáce hráčky presvedčivým rozdielom. V kvalifikačnej E-skupine odohrajú už len dva zápasy, v novembri privítajú družstvá Islandu a Maďarska.


Portugalsko - Slovensko 64:34 (15:36)

Najviac bodov Portugalska: Livulová 13, Lopesová 5, Escorciová 3, zostava a body Slovenska: Jurčenková 17, D. Baburová 8, Bálintová 5, Hruščáková 4, T. Páleníková 0 (Žirková 18, Kupčíková 8, Kmeťová 4, A. Baburová 0, Palušná 0, Slamová 0, Lukačovičová 0), TH: 16/10 - 15/14, trojky: 2 - 6, os. chyby: 20:23



Podobne ako v prvom vzájomnom zápase, aj v druhom sa do vedenia rýchlo dostal slovenský tím. Hostky rýchlo viedli 5:0 a keď v 6. minúte Kupčíková upravila na 12:4, nasledoval oddychový čas domáceho družstva. Ani ten však domácim hráčkam príliš nepomohol a Slovenky ďalšími siedmimi bodmi zvýšili svoj náskok už na rozdiel pätnástich bodov (4:19). Až potom sa k zníženiu dostali aj domáce hráčky, no prvá štvrtina vyznela jednoznačne v prospech slovenského tímu. Žirková trojkou v závere prvej časti zvýšila na 24:9.

V úvode druhej štvrtiny sa Slovenkám príliš nedarilo v streľbe, no vďaka dôslednej obrane si udržiavali presvedčivý náskok. Domácim hráčkam sa nedarilo nájsť recept na obranu slovenského družstva a v 28. minúte už bol náskok Slovenska 18-bodový - 30:12. Aj v závere druhej štvrtiny sa presadila Žirková, ktorá trestnými hodmi upravila na prvopolčasových 36:15 pre hostí.

Slovenky mali zápas pod kontrolou aj v druhom polčase. Naďalej výborne bránili a úspešnými protiútokmi zvyšovali svoj náskok. V 28. minúte dosiahli 50-ty bod zásluhou výborne hrajúcej Žirkovej a ich náskok bol v tej chvíli už 31-bodový - 50:19. Iba v záverečnej štvrtine držali domáce s favoritom krok, no Slovenky už mali v tej chvíli priepastný náskok a vyhrali suverénne o 30 bodov.


Maroš Kováčik, tréner SR: "Dievčatá si zaslúžia pochvalu. Odohrali konštatných 40 minút v obrane, absolvovali množstvo úspešných súbojov a spravili minimum individuálnych chýb. Keby sme nepoľavili, súper by sa nedostal ani cez 30 bodov. To hovorí za všetko. Samozrejme, že v útoku to mohlo byť aj lepšie. Keď však vyhráte o 30 bodov, treba byť spokojný. Dievčatám musíme zablahoželať za krásne reprezentovanie Slovenska. Obe skúsené hráčky, Zuzanu Žirkovú aj Luciu Kupčíkovú, bolo na palubovke cítiť. Povzbudzovali svoj tím a ukázali svoje kvality, pre ktoré sme ich brali. Mladým hráčkam na obvode veľmi pomohli. Kedže Island zdolal Maďarsko, môže nás mrzieť minulá prehra v Maďarsku. Keby sme tam zvíťazili, bola by už skupina zrejme vyriešená. Pozerať sa však musíme iba na seba. Máme pred sebou dva zápasy na domácej palubovke, v ktorých budeme chcieť potvrdiť výhodu domáceho prostredia."

Ďalší výsledok E-skupiny:

Island - Maďarsko 87:77