Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Basketbalisti SR 18 finišujú s prípravou na ME, v generálke majú Litvu

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Ešte pred zápasom s Litvou oznámi tréner slovenskej osemnástky Richard Ďuriš konečnú 12-člennú nomináciu na kontinentálny šampionát.

Bratislava 21. júla (TASR) - Slovenskí basketbaloví reprezentanti do 18 rokov finišujú s prípravou na európsky šampionát ich vekovej kategórie, ktorý sa od budúcej soboty začne v Bratislave a Piešťanoch. Po piatkovom prípravnom súboji v Prostějove proti domácemu výberu ČR ich pred štartom FIBA majstrovstiev Európy hráčov do 18 rokov čaká už len generálka, ktorou bude stredajší duel proti Litve (26. júla, 18:00 hod., HANT aréna).

Ešte pred zápasom s Litvou oznámi tréner slovenskej osemnástky Richard Ďuriš konečnú 12-člennú nomináciu na kontinentálny šampionát. S doterajším priebehom prípravy je spokojný, zo série výkonov svojich zverencov vyzdvihol ten z prípravného duelu proti Turecku. "Od začiatku prípravy sme urobili veľký progres. Najsvetlejším momentom bol asi druhý zo série zápasov proti Turecku, kde sme s výnimkou niekoľkých hluchých momentov v prvej štvrtine odohrali proti favorizovanému súperovi veľmi dobré stretnutie. Ak by sme sa takémuto výkonu priblížili aj na samotnom šampionáte, určite nebudeme na turnaji žiadnym fackovacím panákom," vyjadril sa tréner Ďuriš.

V generálke na domáce majstrovstvá Európy čaká mladých Slovákov súper z Litvy. Pobaltská krajina patrí medzi basketbalové veľmoci na starom kontinente vo všetkých vekových kategóriách a aj na ME U18 budú mladí Litovci isto útočiť na medailu. "Zápas proti Litve, ktorý bude pre nás posledným zo série prípravných duelov, nám môže nastaviť zrkadlo našej výkonnosti. Je to mužstvo, ktoré sa predikuje na účasť v najlepšej štvorke celého turnaja. Každý zápas na šampionáte musí byť pre našich hráčov obrovská skúsenosť a musí im to dodať sebavedomie, keďže majú možnosť konkurovať tým najlepším zo svojej kategórie," pokračoval Ďuriš.

V tíme má aktuálne 14 hráčov, v konečnej nominácii, ktorú realizačný tím SR 18 oficiálne oznámi začiatkom týždňa, bude figurovať finálna dvanástka. "Všetci chalani sú zdraví, bez zranení a aktuálne bojujú o zotrvanie v záverečnej nominácii. Je na nich vidieť určitá nervozita, predsa len ide o účasť na ME. Po oznámení finálneho výberu sa už budú môcť naplno sústrediť na samotný šampionát," dodal tréner slovenskej osemnástky.

Majstrovstvá Európy hráčov do 18 rokov budú v Bratislave a Piešťanoch v termíne od 29. júla do 6. augusta. Mladí Slováci sa predstavia v bratislavskej D-skupine, ich súpermi budú postupne Lotyšsko (29. júla), Francúzsko (30. júla) a Bosna a Hercegovina (1. augusta). Organizátori pripravili pre návštevníkov a fanúšikov celodenné vstupenky. Kúpiť sa budú dať vždy priamo v pokladnici haly pred zápasmi. Cena celodenného lístka je 5 eur, do 15 rokov je vstup voľný.

Súboje elitných európskych basketbalistov v kategórii do 18 rokov budú hostiť bratislavská HANT aréna a piešťanská Diplomat aréna. Januárový žreb v nemeckom Mníchove rozdelil šestnásť tímov do štyroch štvorčlenných skupín. Na Považí sa uskutočnia stretnutia v základných skupinách A a B, hlavné mesto bude hostiť skupiny C a D. Nasledovať budú osemfinálové súboje medzi tímami z rôznych skupín v rovnakom dejisku (A1-B4, A2-B3, B1-A4, B2-A3, C1-D4, C2-D3, D1-C4, D2-C3). Víťazi týchto zápasov sa kvalifikujú do štvrťfinále, zdolané družstvá čakajú merania síl o konečné 9. až 16. miesto a tým o záchranu medzi elitou. Šampionát vyvrcholí finálovým duelom v nedeľu 6. augusta o 20.15 hod.