Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Basketbalisti Slovenska uspeli v Albánsku, skupinu vyhrali bez straty

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Slováci si v predkvalifikačnom cykle pripísali celkovo ôsme víťazstvo za sebou.

Drač 5. augusta (TASR) – Basketbalisti Slovenska uspeli aj vo svojom záverečnom štvrtom vystúpení v I-skupine predkvalifikácie ME 2025. Na palubovke Albánska v sobotu vyhrali suverénne 89:64 a potvrdili prvenstvo v tabuľke so stopercentnou bilanciou. Postup do ďalšej kvalifikačnej fázy mali zverenci trénera Aramisa Nagliča istý už pred duelom v Drači.

Slováci si v predkvalifikačnom cykle pripísali celkovo ôsme víťazstvo za sebou. V riadnej kvalifikácii sa predstavia opäť po siedmich rokoch, žreb je na programe na budúci týždeň.


tretia fáza predkvalifikácie ME 2025 – I-skupina:

Albánsko – SLOVENSKO 64:89 (34:41)
Najviac bodov Albánska: Lilaj 14, Hysenagolli 12, Tola 10. Zostava a body Slovenska: Majerčák 16, Mokráň 15, Doležaj 10, Brodziansky 3, Krajčovič 0 (Hlivák 20, Szabó 12, Pavelka 9, Volárik 4, Bolek 0)

TH: 18/10 – 19/13, fauly: 24 - 21, trojky: 2 - 12, rozhodovali: Horozov (Bul.), Yalmanová (Tur.), Ninkovič (Srb.), štvrtiny: 21:15, 13:26, 15:28, 15:20


Basketbalisti Slovenska síce nastúpili v najsilnejšej základnej päťke, ale prvá štvrtina bola najmä o Albánsku. Úvod stretnutia naladil na útočnú vlnu a domáci zaslúžene viedli. Zverenci Nagliča sa dlho spoliehali na streľbu za tri body, veď prvý úspešný dvojbodový pokus prišiel až v 5. minúte od Mokráňa. Po 10 minútach čistého času prehrávali hostia 15:21. Začiatok druhej časti bol v podobnom duchu, veľké starosti robil produktívny Lekndreaj, no Slováci začali preberať kontrolu nad zápasom. Hráči z lavičky sa naplno chopili svojej možnosti a ukázali svoju kvalitu. Čoraz lepšia defenzíva sa odrazila na tom, že v 4. minúte poslal Volárik tím prvýkrát v zápase do vedenia. Týmto momentom sa zmenil tón zápasu, keď sa k tomu pridalo efektívne podkošové duo Pavelka a Szabó, tak výsledkom bolo polčasové vedenie 41:34.

Sebavedomá a kolektívna hra sa odrazila aj do druhého polčasu, s výraznejším prispením Majerčáka bolo už v 3. minúte slovenské vedenie dvojciferné – 47:36. Celkovo sa hostia nadýchli k úseku 15:4, ktorým definitívne zlomili odpor súpera. Slovensko hralo s ľahkosťou, na palubovke dominovalo a domáci sa podobne ako v predchádzajúcich stretnutiach nezmohli na výraznejší odpor. Bez väčších problémov narástlo vedenie cez 20-bodovú hranicu, do poslednej 10-minútovky sa išlo zo slovenského pohľadu za stavu 69:49. Ani v štvrtej štvrtine neprišlo žiadne poľavenie, s chuťou hrajúci výber Slovenska si napokon suverénnym krokom došiel za stopercentnou bilanciou v tretej fáze predkvalifikácie ME 2025.

Hlasy po zápase:
Aramis Naglič, tréner Slovenska: „Gratulujem chlapcom. Nebolo to ľahké odohrať, pretože sme už nemali žiaden tlak, ale dosiahli sme to, čo sme chceli. Rozdelili sme minúty. Je za nami úspešné reprezentačné okno a teraz sme zvedavý, kam nás donesie žreb.“

Dalibor Hlivák, hráč Slovenska: „Prišli sme sem odohrať seriózny zápas. Myslím si, že 40 minút sme hrali koncentrovane. Prvý polčas sme im síce neušli, ale chceli sme to čo najskôr spraviť, aby sme sa s nimi netrápili, pretože ide o seriózneho a nepríjemného súpera, hlavne doma. Odohrali sme veľmi dobrý zápas, to hovorí aj skóre.“

Jakub Mokráň, hráč Slovenska: „Albánci zo začiatku hrýzli, ako sa aj dalo čakať. Tie ich prvé štvrtiny sú silné, napokon sme im odskočili. Začali sme lepšie brániť, hralo sa nám už ťažšie, pretože sme vedeli, že sme postúpili a bolo náročné hľadať motiváciu, ale chceli sme odohrať seriózny zápas, čo sa nám podarilo. Sme šťastní a tešíme sa do ďalšej kvalifikácie.“

Konečná tabuľka I-skupiny:

1. Slovensko 4 4 0 327:250 8*

2. Rumunsko 4 2 2 282:298 6

3. Albánsko 4 0 4 273:334 4

* - postup do kvalifikácie ME 2025


Basketbalisti Slovenska zostali v Albánsku stopercentní


Drač 6. augusta (TASR) – Basketbalisti Slovenska potvrdili, že pod vedením trénera Aramisa Nagliča našli víťazný recept, vďaka ktorému sa dostali z predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. Stopercentnú bilanciu v I-skupine potvrdili hladkým triumfom v Albánsku 89:64 a už s napätím môžu očakávať, na koho narazia v boji o miesto na európskom šampionáte.

Albánsko podľa očakávania na domácej palubovke udávalo najskôr tón zápasu, podobne ako tomu bolo v jeho predošlých vystúpeniach. V prospech slovenského výberu hovoril fakt, že súperovi nedovolilo výraznejšie bodovo odskočiť. "Albánci zo začiatku hrýzli, ako sa aj dalo čakať. Tie ich prvé štvrtiny sú silné, napokon sme im odskočili. Začali sme lepšie brániť, hralo sa nám už ťažšie, pretože sme vedeli, že sme postúpili a bolo náročné hľadať motiváciu, ale chceli sme odohrať seriózny zápas, čo sa nám podarilo. Sme šťastní a tešíme sa do ďalšej kvalifikácie," vravel pre TASR bezprostredne po zápase autor 15 bodov Jakub Mokráň.

Situácia oboch tímov bola pred úvodným rozskokom jasná, podľa toho sa odvíjali aj taktické rošády trénerov. "Gratulujem chlapcom. Nebolo to ľahké odohrať, pretože sme už nemali žiaden tlak, ale dosiahli sme to, čo sme chceli. Rozdelili sme minúty. Je za nami úspešné reprezentačné okno a teraz som zvedavý, kam nás donesie žreb," uviedol tréner Slovákov Aramis Naglič.

Ten sa rozhodol pošetriť najmä mimoriadne vyťažené duo Šimon Krajčovič a ladimír Brodziansky. Ideálne ho však zastúpili spoluhráči, naplno sa chopili šance menej vyťažení hráči. Už v druhej štvrtine sa dostalo Slovensko do vedenia a až do záveru ho nepustilo z rúk. "Myslím si, že 40 minút sme hrali koncentrovane. Prvý polčas sme im síce neušli, ale chceli sme to čo najskôr spraviť, aby sme sa s nimi netrápili, pretože ide o seriózneho a nepríjemného súpera, hlavne doma. Odohrali sme veľmi dobrý zápas, to hovorí aj o tom skóre," prezradil s 20 bodmi najlepší strelec hostí Dalibor Hlivák.

Slováci ukázali v správny čas výbornú formu, výsledkom tak bola nielen stopercentná bilancia v I-skupine a celkovo ôsme víťazstvo za sebou v celej predkvalifikácii, ale hlavne postup do bojov o miesto na majstrovstvách Európy 2025. "Mali sme pomalší rozbeh, ale zabrali sme a možno ho od druhej-tretej štvrtiny kontrolovali. Potom sa to už len dohrávalo. Zahral si každý, pošetrili sa nejaké sily. My sme radi, že sa nikto nezranil. Udržali sme si stopercentnú bilanciu a môžeme byť na seba hrdí, ako sme to všetko zvládli," povedal rozohrávač Matej Majerčák.

Slovensko si zahralo "riadnu" kvalifikáciu naposledy v roku 2016, v utorok 8. augusta sa v dopoludňajších hodinách dozvie, proti komu si zahrá v najbližšom období. Zo štvorčlenných skupín sa dostanú na finálový turnaj tímy na prvých troch miestach, výnimkou budú skupiny, v ktorých sa budú nachádzať organizátori ME 2025. V nich pôjde ďalej organizátor a dve najvyššie postavené družstvá.