Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Basketbalistky Ružomberka zabojujú proti Ostrave o skupinu Eurocupu

Na snímke zľava Dominika Urbanová, Martina Dovčíková (obe Ružomberok) a Ana Mandičová (Piešťany) v zápase 9. kola Niké extraliga žien v basketbale MBK Ružomberok - Piešťanské Čajky v Ružomberku 19. novembra 2022. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Po ročnej prestávke sa basketbalistky MBK Ružomberok predstavia v Európskom pohári (Eurocup).

Ružomberok 20. septembra (TASR) – Po ročnej prestávke sa basketbalistky MBK Ružomberok predstavia v Európskom pohári (Eurocup), v kvalifikačnom dvojzápase s SBŠ Ostrava (21. septembra o 18.00 vonku a 28. septembra o 17.00 doma) zabojujú o účasť v skupinovej fáze.

Bronzový tím z predchádzajúcej sezóny Niké extraligy žien si tentoraz musí vybojovať účasť v Eurocupe skrz kvalifikáciu, ešte pred ostrým štartom sezóny 2023/2024 tak má pred sebou v podstate najdôležitejšie zápasy. „Veríme, že sme pripravení dobre. Snažili sme sa urobiť po každej stránke všetko, čo bolo v našich silách. Na môj vkus sú tieto zápasy veľmi skoro, sám som zvedavý, že ako budeme schopní sa skoncentrovať a podať určitú kvalitu v obrannej a útočnej fáze,“ povedal pre TASR tréner Ružomberka Juraj Suja.

Vo federálnom derby narazia na 8. tím z poslednej edície českej Chance ŽBL, ktorý si premiérovo zahrá v Európskom pohári. V príprave dokázal napríklad zdolať vicemajstrovskú Sláviu Banská Bystrica 83:77 po predĺžení. „Ostrava mala v príprave dobré výsledky, majú na svojom konte aj zaujímavé víťazstvá. Čaká nás určite ťažký protivník, takže musíme byť veľmi ostražití. Majú jednu Američanku a jednu Portoričanku, na svojich pozíciách sú veľmi dobre vybavené a k tomu majú slušné české hráčky. Hrajú rýchlo dopredu, agresívne, takže nás nečaká nič ľahké,“ vyjadril sa ružomberský kouč na adresu súpera.

Jeho tím má za sebou tiež kvalitné previerky, cez víkend sa predstavil na palubovke maďarského Miškovca. S účastníkom kvalifikácie Európskej ligy prehral 39:70. „Zápas v Miškovci nám ukázal, ako vyzerá jedno euroligové družstvo. Je to súper mimo náš 'revír', ale snažili sme sa čo najviac vzdorovať, jazdiť na ihrisku, čo to ide. Chýbala nám Jackovecová, čo je citeľná strata,“ zhodnotil Suja tento prípravný duel.

Kvalifikácia sa hrá systémom doma-vonku, Ružomberok odohrá prvé stretnutie u súpera. Ak sa mu podarí postúpiť, tak sa predstaví v F-skupine Eurocupu. Potenciálnymi súpermi v skupinovej fáze sú turecký Kayseri Basketbal, grécky Olympiacos a jeden z dvojice Riga – Sepsi. Slovenský basketbal by tak mohol mať v tejto súťaži až trojnásobné zastúpenie, miesto v skupine mali už pred žrebom isté Piešťany a Banská Bystrica.



Európsky pohár – kvalifikácia – 1. zápas:

štvrtok 21. septembra o 18.00 h /Hala Tatran/

SBŠ Ostrava – MBK Ružomberok