Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Basketbalistky sa chcú na univerziáde v Číne opierať o tímovosť

Slovenský basketbalový tréner Richard Kucsa. Foto: TASR - Martin Palkovič

Príprava na čínsku misiu bola v domácich podmienkach, v predchádzajúcich týždňoch sa v piešťanskej Diplomat aréne formovala herná koncepcia slovenského univerzitného tímu.

Čcheng-tu 28. júla (TASR) – Po dvojročných odkladoch sa na prelome júla a augusta uskutočnia 31. Svetové univerzitné hry FISU 2021 v čínskom meste Čcheng-tu (28. júla – 8. augusta). Z kolektívnych športov má Slovensko zastúpenie v ženskom basketbale. Výber trénera Richardsa Kucsu chce dosiahnuť na čo najlepšie umiestnenie, aj keď to v kvalitnej konkurencii nebude mať jednoduché.

Príprava na čínsku misiu bola v domácich podmienkach, v predchádzajúcich týždňoch sa v piešťanskej Diplomat aréne formovala herná koncepcia slovenského univerzitného tímu. "Príprava bola veľmi krátka. Tým, že máme 12 hráčok, tak sme sa nejakým spôsobom snažili zamerať na to, aby sme dokázali zostať zdravotne v poriadku. Prvé dva týždne sme neboli v kompletnom zložení, to nie je výhovorka. Snažili sme sa skĺbiť najzakladnejšie veci, aby sme sa vedeli pripraviť aj takticky, ale všetko to smerovalo k tímovosti, aby sme vedeli dosiahnuť čo najlepší výsledok,“ zhodnotil pre TASR prípravu tréner Sloveniek Richard Kucsa.

Podstatnou témou bolo tvorenie finálnej 12-člennej nominácie, ktorá vycestuje do Čcheng-tu reprezentovať Slovensko. „Už pár mesiacov pred začiatkom začali na Slovenskej basketbalovej asociácii pracovať s určitým počtom hráčok. Nakoniec z toho vyšlo to, že po rôznych zdravotných, reprezentačných a iných povinnostiach sa nominácia tvorila veľmi jednoducho. Nie je to úplné štandardné, že máme len 12 hráčok. Keď sa bavíme o absenciách, tak reč je o 10 až 15 hráčkach, u ktorých som si reálne vedel predstaviť, že by mohli zabojovať o miesto. Je to na nich, je to realita. Baby, ktoré tu sú, tak tvoria dobrý kolektív. Obetujú svoje osobné veci a leto, takže si myslím, že z tejto prípravy sme vyťažili maximum,“ prezradil reprezentačný kormidelník.

V rámci prípravy odohral jeho výber štyri prípravné stretnutia, v dvojzápasoch s Českom (52:62, 60:70) a Poľskom (49:64 a 45:61) úspech nezaznamenal. Tieto previerky však ukázali, čomu sa musia vyvarovať v „ostrých“ zápasoch na turnaji a na čom musí byť hra Sloveniek postavená. „Tímovosť, ukazovanie vzdoru a bojovnosť za každého stavu. Hlavne chceme stavať na tom, a počas prípravných zápasov to hádam bolo vidieť, že nemáme nejakého vysloveného lídra, ale chceme to stavať na tímovosti, kompaktnosti a súdržnosti. Snažíme sa tomuto tímu prispôsobiť herný koncept. Skúšali sme, čo funguje, čo je potrebné zmeniť. Prípravné zápasy boli o tom, aby po výpadku od zápasov boli hráčky v herných situáciách,“ vyhlásil Kucsa.

Tesne pred začiatkom podujatia sa zmenil počet tímov, napokon sa v Čcheng-tu predstaví 12 družstiev a Slovensko nastúpi v B-skupine proti Taiwanu (29. júla o 9.00 h) a proti Česku (30. júla o 13.30 h). Z každej skupiny postúpia dva najlepšie tímy do štvrťfinále, na družstvo na 3. mieste čakajú súboje o 9. – 12. priečku. Pri poslednej účasti, v roku 2019, obsadili Slovenky konečné 12. miesto.



Nominácia basketbalistiek Slovenska na 31. Svetové univerzitné hry FISU 2021 v Čcheng-tu (28. júla – 8. augusta):

hráčky: Tatiana Bábiková (Univerzita Komenského v Bratislave), Timea Čatlošová (Prešovská univerzita v Prešove), Martina Dovčíková (Katolícka univerzita v Ružomberku), Anna Kaljužná (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Michaela Lukačiková (Prešovská univerzita v Prešove), Martina Machalová (The University of Texas at Tyler/USA), Petra Oborilová (Iona University/USA), Kamila Plavnická (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach), Ema Rodáková (Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach), Soňa Svetlíková (Univerzita Karlova/ČR), Dominika Urbanová (Technická univerzita v Košiciach), Zuzana Vargová (Univerzita Komenského v Bratislave)

realizačný tím: Richard Kucsa – hlavný tréner, František Kubala – asistent trénera, Michaela Balážová – vedúca družstva, Daniel Buliak – fyzioterapeut, Patrik Kmec – lekár



Program Slovenska v B-skupine:

29. júla o 9.00 h: SLOVENSKO – Taiwan

30. júla o 13.30 h: Česko - SLOVENSKO