Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Basketbalového rozhodcu Tomašoviča čaká v Číne vrchol kariéry

Zdenko Tomašovič, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Na prelome augusta a septembra sa Tomašovič predstaví na majstrovstvách sveta mužov v Číne.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Slovenského basketbalového rozhodcu Zdenka Tomašoviča čaká vrchol jeho doterajšej kariéry s píšťalkou. Na prelome augusta a septembra sa predstaví na majstrovstvách sveta mužov v Číne.

Pre Banskobystričana ide o najväčší úspech v jeho doteraz 20-ročnom fungovaní na basketbalových palubovkách. "Je to zadosťučinenie za prácu a všetko to, čo človek tomu venoval doteraz, sa začína pomaličky zúročovať, celá tá obeta a práca. Idem plný očakávaní a nadšenia, ale hlavne idem do neznáma. Ťažko povedať, čo od toho človek môže skutočne očakávať," povedal Tomašovič tesne pred odletom do dejiska šampionátu.

Jeho meno sa objavilo v konečnej 56-člennej nominácii na majstrovstvá sveta, po dobrých výkonoch na nedávnych majstrovstvách Európy žien v Srbsku a Lotyšsku a účinkovaní na svetovom šampionáte žien do 19 rokov v Thajsku. „Fungovalo to tak, že najskôr som dostal mail od pána Carla Jungenbranda, či chcem byť súčasťou tzv. 'rezervného listu'. Samozrejme, potvrdil som to. Po tom však nastala zmena, bol som už totiž priamo nominovaný do 56-členného zoznamu. Predchádzala tomu aj predošlá nominácia na majstrovstvá sveta žien do 19 rokov v Thajsku,“ prezradil detaily slovenský rozhodca.

Majstrovstvá sveta sa začínajú síce až 31. augusta, ale Tomašoviča čaká ešte pred samotným štartom päťdňový rozhodcovský kemp. „Rozdelil by som to do troch sekcií. Prvá sa týka zblíženia, nakoľko je tam 56 rozhodcov, 8 inštruktorov a asi 8 technických delegátov. Snažia sa vytvoriť jednu a tú istú chémiu, aby sme mali identický pohľad na dané situácie, respektíve poviem to tak, aby sme sa skĺbili čo najlepšie. Druhým aspektom je fyzická príprava, opäť budeme kontrolovaní pomocou Yo-Yo fitnes testu. Treťou je sledovanie jednotlivých video situácií, klipov. Máme sedenia od rána do večera, kde sa už rozoberajú konkrétne herné situácie alebo možné prípady, ktoré by mohli nastať a snažíme sa im predchádzať,“ objasnil 37-ročný arbiter náplň kempu.

Slovenskí arbitri majú vo svete dobrý kredit, okrem Tomašoviča sa na mládežníckych európskych šampionátoch zúčastnili aj viacerí jeho kolegovia. Dvojnásobný najlepší slovenský rozhodca (2017, 2018) uviedol, prečo tomu tak je: "Je to podľa mňa dané historicky, aj po rozdelení Československa bol vždy minimálne jeden rozhodca, ktorému sa podarilo dostať do úzkej svetovej špičky. Nebolo to len o tom, že sa tam dostali, ale tam aj zotrvali a robili dobré meno."

Ambície jediného slovenského zástupcu na svetovom šampionáte sú jasné: "Nesklamať dôveru, ktorá mi bola daná." Šampionát v Číne je na programe od 31. augusta do 15. septembra.