Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Do Tinkoff-Saxo prestupuje aj Saganov kolega Ivan Basso

Talian Ivan Basso Foto: TASR/AP

Pre Tinkoff-Saxo je to ďalšia výrazná posila pred novou sezónou.

Kodaň 19. augusta (TASR) - Taliansky cyklista Ivan Basso prestúpil zo stajne Cannondale do tímu Tinkoff-Saxo, s ktorým podpísal zmluvu na nasledujúce dve sezóny.

Tridsaťšesťročný veterán tak napodobnil kroky slovenského reprezentanta Petra Sagana, ktorý začiatkom augusta podpísal s tímom ruského podnikateľa Olega Tiňkova trojročný kontrakt. Spolu jazdili už v Cannondale od roku 2010 (vtedy Liquigas-Doimo).

"S Albertom Contadorom, Petrom Saganom, Rafalom Majkom a teraz Ivanom budeme najlepší tím," uviedol majiteľ stajne Tinkov.

Pre Tinkoff-Saxo je to ďalšia výrazná posila pred novou sezónou. Basso má na konte množstvo úspechov najmä v etapových pretekoch. V roku 2002 vyhral súťaž mladých jazdcov na Tour de France a na najslávnejších pretekoch sveta zaknihoval aj jedno etapové víťazstvo (2004). Najväčšie úspechy ale dosiahol na domácej Grand Tour, v rokoch 2006 a 2010 sa stal celkovým víťazom Giro d'Italia. Okrem toho triumfoval aj na Okolo Dánska, Criterium International vo Francúzsku a Giro del Trentino.

Od roku 2007 si odpykával dvojročný trest za účasť na dopingovom škandále Operácia Puerto. Aj keď vždy tvrdil, že nikdy neužil krvný doping, pri vyšetrovaní priznal, že kontaktoval kontroverzného lekára Eufemiana Fuentesa.