Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Sen o Lige majstrov sa rozplynul. Slovan prehral s Bate Borisov 0:3

Hráči Slovana Bratislava po zápase odvety play off Ligy majstrov vo futbale BATE Borisov - Slovan Bratislava v bieloruskom Borisove 26. augusta 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Ich pohárová cesta bude tak pokračovať rovnako ako v roku 2011 v hlavnej fáze Európskej ligy.

Borisov 26. augusta (TASR) - Futbalisti slovenského šampióna ŠK Slovan Bratislava skončili svoje účinkovanie v tohtoročnej edícii Ligy majstrov. V utorňajšej odvete play off na pôde BATE Borisov prehrali 0:3 a po výsledku 1:1 z prvého duelu prepustili miestenku v skupinovej fáze prestížnej súťaže bieloruskému majstrovi.

Ich pohárová cesta bude tak pokračovať rovnako ako v roku 2011 v hlavnej fáze Európskej ligy. Súperov v skupine im prisúdi piatkový žreb, ktorý je na programe v piatok o 13.00 h v Nyone. Doposiaľ najväčším úspechom Slovana v pohárovej Európe je triumf z roku 1969 vo vtedajšom Pohári víťazov pohárov (PVP), keď vo finále zdolal FC Barcelona 3:2.

Po pokojnom začiatku utorňajšieho stretnutia tempo hry gradovalo najmä vďaka rýchlym protiútom hráčov Borisova do naštrbenej defenzívy Slovana. "Belasým" robil problém najmä aktívny Rodionov, ktorý najskôr sám niekoľkokrát ohrozil Perniša a v 41. minúte mal prsty aj v prvej gólovej situácii. Gordejčuk sa po jeho prihrávke poľahky dostal stredom obrany do zakončenia a ponad Perniša skóroval. Priebeh druhého polčasu ovplyvnili dve nevyužité tutovky Fořta a Gorosita, no hlavne vylúčenie Soumaha v 79. minúte. BATE "dorazilo" oslabený Slovan v závere ešte dvomi gólmi a pred novým rekordom Borisov arény 12.970 divákov sa tešili z postupu.



Priebeh zápasu:

Hráč Slovana Bratislava Pavel Fořt (vľavo) a hráč Bate Borisov Jegor Filipenko v zápase odvety play off Ligy majstrov vo futbale BATE Borisov - Slovan Bratislava v bieloruskom Borisove 26. augusta 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Ani chladné a upršané počasie nenarušilo zámer domácich, ktorí vstúpili do duelu v pokojnom tempe a čakali na chybu Slovana. O tú prvú sa už v 6. minúte postaral Halenár, s Gordejčukovým pokusom si však poradil Perniš. Stred poľa "belasých" mal pri útočnej snahe medzery v defenzíve a po necelej štvrťhodine hry mohol súper potrestať ďalšie jej zaváhanie. Lichtarovič vysunul Rodionova, ktorý si loptu po spracovaní posunul do šestnástky, no popri vybiehajúcom Pernišovi mieril len do vzdialenejšej žrde. Na druhej strane sa rozhodol zakončiť po úspešnej kombinácii Jablonský, zo strednej vzdialenosti ale nemieril presne. Zbytočné straty lôpt v útočnej kombinácii "belasých" využívali domáci na rýchle protiútoky, avšak nepresne zakončené alebo prerušené. V 27. minúte ohrozil bránu súpera aj Slovan, s Fořtovou hlavičkou po Halenárovom centri však Černik problém nemal. Aktívny Rodionov sa po polhodine hry postaral o zvýšený rozruch pred Pernišovou bránou, no najskôr sám brankára slovenského majstra "pätičkou" neprekonal a následne z jeho práce nevyťažil gól ani Filipenko. Pokračujúci nedôraz defenzívy Slovana napokon vyústil do inkasovaného gólu. Soumah prišiel o loptu na útočnej polovici, domáci hru rýchlo preniesli pred pokutové územie Slovana, kde Rodionov ponúkol gól Gordejčukovi. Ten sa poľahky dostal cez stopérsku dvojicu Hudák - Gorosito a ponad padajúceho Perniša poslal BATE do vedenia. V závere polčasu boli domáci futbalisti pri chuti, svoj náskok však nezveľadili.

Červená karta Soumaha

Hráč Slovana Bratislava Seydouba Soumah dostáva červenú kartu v zápase odvety play off Ligy majstrov vo futbale BATE Borisov - Slovan Bratislava v bieloruskom Borisove 26. augusta 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Slovan po zmene strán aktívne napádal a jeho chvíľa mohla prísť v 53. minúte. Po Grendelovom rohu zakončoval Fořt v páde na päťke len do rúk Černika a odrazenú loptu trestuhodne napálil do domáceho brankára aj dorážajúci Gorosito. "Belasej" defenzíve následne robili problémy útočné výpady po krídlach, po ktorých sa domáci dostali do nebezpečných zakončení. Filipenko však mieril vedľa brány a Rodionov pokus skončil na brvne. Bratislavčanom sa čas krátil, navyše od 79. minúty dohrávali bez vylúčeného Soumaha, ktorý sa porúčal pod sprchy po druhej žltej karte. To podlomilo slovenskému majstrovi kolená a v závere ho "dorazili" domáci ešte dvoma gólmi. Najskôr sa v 84. minúte presadil po presnej prihrávke Krivec a o minútu neskôr sa dočkal gólu aj muž zápasu v domácom drese Rodionov.

Sen o LM nevyšiel

Veľký sen futbalistom Slovana Bratislava v Lige majstrov 2014/2015 nevyšiel, stačiť im musí splnený menší cieľ, keď si po eliminácii v play off s bieloruským majstrom BATE Borisov zahrajú skupinu Európskej ligy UEFA.

"Sme v skupine Európskej ligy, a hoci sme teraz všetci sklamaní, že to v Lige majstrov nevyšlo, do Bratislavy príde európsky futbal a musíme sa z toho tešiť," glosoval v mixzóne ešte v prepotenom drese v prvej reakcii na utorňajšiu prehru 0:3 v Borisov Arene útočník slovenského majstra Róbert Vittek. Remíza 1:1 pred týždňom na Pasienkoch dávala mužstvu českého trénera Františka Straku isté nádeje, ale v utorok po inkasovaní prvého gólu v prvom dejstve, resp. vylúčení Seydoubu Soumaha v 79. minúte a následnom inkasovaní dvoch ďalších gólov, sny o skupine LM zhoreli do tla. "Rozhodli skúsenosti na strane BATE. Stále hrajú ťažké zápasy v pohároch, a to je vidieť. Mrzia nevyužité šance, aj vylúčenie Soumaha. Po ňom už bolo po zápase," povedal Vittek.

Kouč Straka po zápase zachoval chladnú hlavu a za tím sa postavil: "Môj tím nebudem kriticky hodnotiť. Ak si to niekto myslí, tak to vôbec nie. Odohrali sme zápas, kde sme urobili maximum pre naplnenie nášho sna. Musíme oceniť silu súpera a BATE je výborné mužstvo. Ale do 65. minúty bol zápas úplne otvorený, mali sme obrovské šance na vyrovnanie, na gól, a ten zápas by vyzeral inak. Domáci nás potrestali za naše individuálne chyby. Bohužiaľ sme ich urobili. Gratulujem BATE, že sú v skupine. Sú oveľa skúsenejší. Urobili sme maximum. Môj tím zaslúži uznanie, že bude hrať Európsku ligu," zhodnotil na tlačovej konferencii.

Útočník "belasých" Soumah po zápase prezentoval názor, že druhý faul na žltú kartu, resp. vylúčenie nebol: "Súper bol doma lepší ako v prvom zápase u nás. Oveľa. Gratulujem mu k postupu. My sme po mojej červenej karte inkasovali ďalšie góly. Ale nemyslím si, že to bol zákrok na udelenie druhej žltej karty."

play off LM - odveta

BATE Borisov - ŠK Slovan Bratislava 3:0 (1:0)

Góly: 41. Gordejčuk, 84. Krivec, 85. Rodionov. ŽK: Olechnovič, Lichtarovič - Soumah, Gorosito, Kolčák. ČK: 79. Soumah (Slovan - po druhej ŽK), rozhodovali: Stark - Pickel, Schiffner (všetci Nem.), 12.970 divákov

/prvý zápas 1:1 - postúpilo BATE/

zostavy a striedania:

BATE Borisov: Černik - Chaguš, Poľjakov, Filipenko, Mladenovič - Lichtarovič (61. Aleksjevič) - Olechnovič, A. Voloďko - Gordejčuk (68. Jakovlev), Rodionov (87. Signevič), Krivec

ŠK Slovan Bratislava: Perniš - Čikoš, Hudák, Gorosito, Jablonský - Kolčák, Grendel (83. Peltier) - Žofčák (46. Štefánik), Fořt (62. Vittek), Halenár - Soumah

Hlasy:

František Straka, tréner Slovana: "Môj tím nebudem kriticky hodnotiť. Ak si to niekto myslí, tak to vôbec nie. Odohrali sme zápas, kde sme urobili maximum pre naplnenie nášho sna. Musíme oceniť silu súpera a BATE je výborné mužstvo. Ale do 65. minúty bol zápas úplne otvorený, mali sme obrovské šance na vyrovnanie, na gól, a ten zápas by vyzeral inak. Domáci nás potrestali za naše individuálne chyby. Bohužiaľ sme ich urobili. Gratulujem BATE, že sú v skupine. Sú oveľa skúsenejší. Urobili sme maximum. Môj tím zaslúži uznanie, že bude hrať Európsku ligu."

Tréner Slovana Bratislava hodnotí zápas s BATE Borisov



Tréner F. Straka: Mrzia ma tie dve šance, možno by zápas vyzeral ináč



Róbert Vittek, útočník Slovana: "Teraz prevláda sklamanie, že sme nepostúpili v Lige majstrov. Rozhodli skúsenosti na strane BATE. Stále hrajú ťažké zápasy v pohároch, a to je vidieť. Mrzia nevyužité šance, aj vylúčenie Soumaha. Po ňom už bolo po zápase. Sme však v skupine Európskej ligy, a hoci sme teraz všetci sklamaní, do Bratislavy príde európsky futbal a musíme sa z toho tešiť."

Dušan Perniš, brankár Slovana: "Veľký cieľ v LM sa nám nepodaril, ale máme istotu Európskej ligy. Skúsime tam urobiť nejaké výsledky. Budeme čakať, akých dostaneme súperov a uvidíme. My sme nepotrebovali hneď v prvom polčase streliť gól, no žiaľ inkasovali sme v jeho závere. Ale ani tak sa na taktike nič nezmenilo, lebo skórovať sme museli tak či tak. No odišli sme, prišlo vylúčenie, druhý gól a bolo po zápase."

Seydouba Soumah, útočník Slovana: "Súper bol doma lepší ako v prvom zápase u nás. Oveľa. Gratulujem mu k postupu. My sme po mojej červenej karte inkasovali ďalšie gól. Nemyslím si, že to bol zákrok na udelenie druhej žltej karty."