Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tréner Tybora Fraňo: Patrik sa nezlomil,podal životný výkon

Belgický cyklista Greg Van Avermaet. Foto: TASR/AP

Belgický cyklista Greg Van Avermaet získal na OH v Riu de Janeiro v sobotu zlatú medailu v pretekoch s hromadným štartom.Slovák Patrik Tybor prišiel s odstupom 20 minút do cieľa na 45. mieste.

Rio de Janeiro 6. augusta (TASR) - Belgický cyklista Greg Van Avermaet získal na OH v Riu de Janeiro v sobotu zlatú medailu v pretekoch s hromadným štartom. V záverečnom špurte 237,5 km dlhej trate na Copacabane mal z trojčlennej skupiny najviac síl, keď na striebornú pozíciu odsunul Dána Jakoba Fuglsanga. Tretí skončil Poliak Rafal Majka. Slovák Patrik Tybor prišiel s odstupom 20 minút do cieľa na 45. mieste.

Van Avermaet v závere spolu Fuglsangom zlikvidovali únik Majku: "Videli sme ho vpredu, spolupracovali sme a vedeli sme, že je šanca ho dostihnúť. Vedel som, že musím zabrať a teraz som veľmi šťastný. Celý týždeň sa spomínali iné mená, ale napokon som bral zlato ja," povedal v cieli Belgičan.

V blízkosti cieľovej rovinky olympijských pretekov predtým brazílska polícia kontrolovaným výbuchom zneškodnila podozrivú tašku. Incident sa zaobišiel bez zranení, informovala agentúra AP. Podľa svedkov išlo len o menší výbuch, ktorý nenarušil priebeh pretekov. Otras bolo cítiť aj na neďalekej tribúne pre novinárov.

Technicky náročná trať dala zabrať viacerým favoritom na zlato, už po prvých kilometroch odstúpil Holanďan Tom Dumoulin. Prvé ataky začali už od štartu, ale úspešný únik prišiel až po 20 km, keď sa od pelotónu odtrhla šestica cyklistov na čele s Poliakom Michalom Kwiatkowskim.

Viacerí favoriti na celkový triumf mali v priebehu technické problémy, na pomoc si mechanikov zavolal napríklad Holanďan Bauke Molle, Talian Fabio Aru či Brit Chris Froome. Jediný slovenský zástupca Patrik Tybor sa dokázal aj napriek vysokému tempu stále držať v pelotóne.

Približne 80 km pred finišom sa udiali prvé výraznejšie zmeny v unikajúcej skupine, z ktorej odpadol Nór Sven Erik Bystrom a Švajčiar Michael Albasini, ale aj Michal Kwiatkowski. Úspešne sa k čelnej skupinke pripojili k Damianovi Carusovi jeho dvaja talianski kolegovia Vincenzo Nibali a Fabio Aru. Z pretekov medzitým odstúpili obhajca striebra z OH 2012 Kolumbijčan Rigoberto Uran, Talian Diego Rosa a Belgičan Laurens de Plus.

Chlieb sa začal definitívne lámať v poslednom stúpaní na Canoas, kde sa roztrhlo čelo pretekov. Nibali zaútočil 18 km pre cieľom, na jeho nástup dokázali zareagovať len Kolumbijčan Sergio Henao a Poliak Rafal Majka. Svoju osobnú športovú tragédiu zažili v zjazde do cieľa Henao s Nibalim, obaja spadli približne 12 km pred koncom a stratili šancu na zisk cenného kovu. Už keď to vyzeralo na jasný triumf Majku, tak sa tesne pred záverom k Poliakovi pripojila unikajúca dvojica Belgičan Greg Van Avermaet a Dán Jakob Fuglsang. V záverečnom špurte si nakoniec bezpečne prišiel po zlato Van Avermaet, druhý prišiel do cieľa Fuglsang a s bronzom sa v závere musel uspokojiť Majka.

"Myslím si, že som podal pekný výkon. Išlo sa mi od štartu celkom dobre. Tak som sa ani nepokúšal dostať sa do tej skupiny. Akurát vo štvrtom kole som mal krízu. Ale potom som sa cítil dobre a nohy poslúchali. Lámalo sa to na druhom kopci, tam sa zrýchľovalo a nohy už každého boleli. Van Avermaet ma prekvapil. To by asi málokto tipoval, že tu na takomto ťažkom teréne vyhrá klasikár. Lebo ten kopec bol fakt tvrdý," zhodnotil priebeh pre TASR jazdec VŠC Dukla Banská Bystrica.

Tybor sa v ťažkých klimatických podmienkach aj vzhľadom na priebeh pretekov poriadne vytrápil, ale jeho tréner Martin Fraňo vyzdvihol jeho bojovný výkon. "Mali sme plán, že ak sa bude dať, pôjdeme prípadne do úniku. Ale ušla tam silná šesťčlenná skupina, ktorá si vytvorila až šesťminútový náskok. Ďalšou komplikáciou bolo, že sa to na kockovom úseku potrhalo. Bolo to na silných tímoch, aby stratu stiahli. Vo štvrtom okruhu si Patrik prežil krízu, ale nevzdal to. Dal do toho všetko a snažil sa zo všetkých síl. Nezlomil sa a v závere aj špurtoval, nám naozaj išlo o každé jedno miesto. Môžem povedať, že za posledný mesiac prípravy sme urobili všetko, čo sa dalo a Patrik potvrdil, že patrí k najlepším jazdcom. Nechal za sebou veľké mená a ja môžem zhodnotiť, že v daných podmienkach podal životný výkon," zhodnotil pre TASR Fraňo.


Výsledky:
1. Greg Van Avermet (Bel.) 6:10:05 h, 2. Den Fuglsang (Dán.) rovnaký čas, 3. Rafal Majka (Poľ.) +5 s, 4. Julian Alaphilippe (Fr.), 5. Joaquim Oliver Rodriguez (Šp.), 6. Fabio Aru (Tal.), 7. Louis Meintjes (JAR) všetci +22, 8. Andrej Zeits (Kaz.) +25, 9. Tanel Kangert (Est.) +1:47, 10. Rui Costa (Por.) +2:29, ... 45. Patrik TYBOR (SR) +20:00