Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: SR BEZ ŠTVRŤFINÁLE: Výhra USA nad Nemeckom spečatila náš osud

Na snímke zľava brankár Mathias Niederberger (Nemecko), Luke Kunin (USA a Jonas Müller (Nemecko) v zápase základnej A-skupiny Nemecko - USA na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 19. mája 2019. Foto: TASR/František Iván

Američania o svojom víťazstve rozhodli dvomi gólmi v tretej tretine.

Košice 19. mája (TASR) - Hokejisti USA zvíťazili v zápase A-skupiny MS nad Nemeckom 3:1. Američania si víťazstvom zabezpečili postup do štvrťfinále a skompletizovali postupujúcu štvoricu z košickej vetvy MS. Tento výsledok zároveň znamená, že medzi osmičkou najlepších budú šiestykrát po sebe chýbať slovenskí hokejisti. Američania o svojom víťazstve rozhodli dvomi gólmi v tretej tretine.

Jedným z hlavných rozhodcov duelu bol Slovák Peter Stano. Nemci sa s košickou A-skupinou rozlúčia utorňajším zápasom s Fínskom (od 12.15), Američanov čaká v rovnaký deň od 20.15 zámorské derby s Kanadou.

A-skupina (Košice):


Nemecko - USA 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Góly:
12. Tiffels (Draisaitl) - 14. Van Riemsdyk (Keller, Martinez), 51. Larkin (Van Riemsdyk, Martinez), 57. Eichel (Kane, Suter). Rozhodovali: Stano (SR), Öhlund (Švéd.) - Sormunen (Fín.), Vanoosten (Kan.), vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 6293 divákov.

Nemecko: Niederberger - M. Müller, Holzer, Y. Seidenberg, Nowak, Schopper, Reul, J. Müller - Tiffels, Draisaitl, Kahun - Ehliz, Hager, Mauer - Plachta, Michaelis, Eisenschmid - Bergmann, Noebels, Loibl

USA: Schneider - Martinez, Suter, Hanifin, Skjei, Fox, Q. Hughes, Wolanin - Kreider, Eichel, J. Hughes - Kane, Larkin, DeBrincat - Keller, White, Van Riemsdyk - Ryan, Glendening, Vatrano


Zápas sa začal viacerými príležitosťami na oboch stranách. Do vedenia však išli na radosť početnej skupiny slovenských fanúšikov Nemci, keď Tiffels zblízka prestrelil Schneidera - 1:0. Už o necelé dve minúty však z typickej pozície presadil Van Riemsdyk, ktorý tečoval strelu Kellera - 1:1.



V druhej časti gól nepadol, keďže Eichel, Kane či Michaelis svoje nádejné šance nepremenili.

Američanov nasmeroval do štvrťfinále Larkin, ktorý v 51. minúte využil prihrávku Van Riemsdyka. Víťazstvo zámorského tímu potvrdil v 57. minúte Eichel, ktorý strelou bez prípravy využil presilovku.

Hlasy po zápase:

Patrik Kane, kapitán USA: "My sme hrali druhý zápas za dva dni, takže sme vedeli, že na nás v úvode vybehnú, no myslím si, že je pre nás dobré hrať v takýchto zápasoch, pretože sa naučíme vyhrávať. Prišli sme sem, aby sme vyhrávali zápasy. Dylan strelil pre nás veľmi dôležitý gól a Jack pridal v presilovke čerešničku na tortu."

Dylan Larkin, útočník a strelec víťazného gólu USA: "Splnili sme prvý cieľ. Dnes to bol pre nás veľký zápas, zaujímavá konfrontácia. Nemci hrali veľmi dobre, zachytal im brankár a hnalo ich celé hľadisko. Už pred zápasom s Dánskom sme vedeli, že potrebujeme dve víťazstvá a sme radi, že sme ich dosiahli ešte pred záverečným zápasom s Kanadou."

Moritz Müller, kapitán Nemecka: "Z našej strany to bol dnes dobrý zápas. Daril sa nám prechod do útoku a mali sme aj dobrý pohyb smerom dozadu. Vedeli sme, že Američania sú veľmi nebezpeční v ofenzíve a pripravili sme sa na to. Brankár Niederberger predviedol výborný výkon a 50 minút nás držal v hre o víťazsstvo."

Dominik Kahun, útočník Nemecka: "Bolo to super, fanúšikovia boli skvelí, škoda, chceli sme to vyhrať pre Slovensko, chceli sme, aby taktiež postúpili, alebo aspoň ešte mali šancu. Bohužiaľ, nevyšlo to."

Tabuľka A-skupiny:

1. USA 6 4 1 0 1 27:12 14
2. Fínsko 5 4 0 1 0 17:7 13
3. Kanada 5 4 0 0 1 28:11 12
4. Nemecko 6 4 0 0 2 14:16 12
-----------------------------------------
5. SLOVENSKO 6 3 0 0 3 26:18 9
6. Dánsko 5 1 1 0 3 17:16 5
7. Francúzsko 5 0 0 1 4 11:27 1
-----------------------------------------
8. Veľká Británia 6 0 0 0 6 5:38 0