Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Bežci na lyžiach si pochvaľovali atmosféru na ceremoniáli i pretekoch

Na snímke slovenský reprezentant Andrej Segeč, 25. januára 2015 Foto: TASR/Oliver Ondráš

Po šestnástich rokoch dýchal od skorého rána súbojachtivou atmosférou bežecký areál FIS na Štrbskom Plese, kde v úvodný deň 27. svetovej zimnej univerziády (SZU).

Štrbské Pleso 25. januára (TASR) - Po šestnástich rokoch dýchal od skorého rána súbojachtivou atmosférou bežecký areál FIS na Štrbskom Plese, kde v úvodný deň 27. svetovej zimnej univerziády (SZU) zviedli tuhé boje o medaily muži i ženy v disciplíne šprint. Slovenským športovcom sa príliš nedarilo, keď zo siedmich z nich sa podarilo prebojovať z kvalifikácie iba dvom.

Lídri slovenských bežcov Barbora Klementová a Andrej Segeč sa prebojovali do štvrťfinále, ale vo svojich rozbehoch obaja zhodne obsadili štvrtú nepostupovú priečku. V konečnom účtovaní bol Segeč devätnásty a Klementová dvadsiata. Počas celých pretekov ich vpred hnali diváci, ktorí si našli cestu na Štrbské Pleso. "Počul som to povzbudzovanie, bola to super atmosféra," uviedol Segeč, ktorý v polovici štvrťfinálových pretekov figuroval na čele pretekov a prítomných divákov držal v napätí až do samého záveru. V súboji o piate miesto totiž zdolal japonského bežca, ktorý v snahe odraziť jeho útok napokon niekoľko metrov pred cieľom spadol. "Trošku ma to rozhodilo, keď spadol, takže som už ani veľmi nefinišoval, bol som z toho zaskočený," tvrdil po skončení úvodnej disciplíny.

Pocit nervozity pred štartom úvodných pretekov mali viacerí bežci, medzi nimi i David Brünn, ktorý napokon zaknihoval 49. miesto. "Ráno som mal zmiešané pocity, bol som nervózny, bol to predsa len prvý štart pred domácim publikom. Tak v troch štvrtinách šprintu ma 'zapieklo' a preto som sa prepadol mimo postupové priečky," uviedol Brünn. Napriek pozícii v piatej desiatke vyzdvihol prácu servismanov lyží ako i podmienok, ktoré vládli na trati. "Podmienky sú výborné, rovnako atmosféra, trať, všetko je super pripravené. Zostávalo už iba bežať, čo sa mi žiaľ nepodarilo tak, ako som si predstavoval," dodal. Slovami chvály na celkové podmienky v Tatrách nešetrila ani víťazka šprintu na 1,4 kilometra Anastasia Slonovová z Kazachstanu: "Všetko sa mi tu páči, podmienky sú naozaj na jednotku, či už počasie, trate, ubytovanie a samozrejme atmosféra, ktorá tu panuje."

Brünn sa koncom roka 2013 zúčastnil SZU v talianskom Trentine, no na podmienky v Tatrách nedal dopustiť. "Čo sa týka okolia, podmienok, atmosféry, tak si myslím, že toto je ešte lepšie, keďže je tu zimná krajina. V Tretine bol iba vyslovene nastriekaný sneh na okruhu a všade vôkol bola jar. Myslím si, že tieto podmienky určite vyhrávajú," zamyslel sa Brünn, ktorý mal pôvodne zložiť sľub športovcov na otváracom ceremoniáli, no napokon ho predniesla Eva Segečová. "Na sobotňajšom ceremoniáli vo mne najviac zarezonovala atmosféra pri slovenskom nástupe, keď všetci Slováci, ktorí boli zoradení popri plote nás povzbudzovali a skandovali 'Slovensko, Slovensko'. Bolo to pre mňa až veľmi prekvapujúce a veľmi dobrý pocit. Bolo to pre mňa povzbudivé a cítil som ako majster sveta, ak sa mám nad tým trošku pousmiať," prezradil pre TASR.

Univerziádny oheň zapálil na Štrbskom Plese bývalý reprezentant Slovenska v biatlone Pavol Hurajt. Pochodeň však najprv doniesla pod skokanské mostíky trojnásobná zlatá medailistka v behu na lyžiach zo SZU 1993 v poľskom Zakopanom Ľubomíra Iľanovská. Tá ju odovzdala ambasádorke podujatia na Štrbskom Plese a v Osrblí, členke Medzinárodného olympijského výboru a úspešnej športovej strelkyni Danke Bartekovej, ktorá na OH 2012 v Londýne získala bronz. "Spravilo to na mňa naozaj dojem, pretože oheň je určitý olympijský symbol a myslím si, že jeho zapaľovanie zanechalo emotívne stopy aj na ostatných," priblížil svoje pocity Brünn. Na jeho slová nadviazala i Segečová: "Bolo to naozaj veľmi pekné, podarilo sa to. No najviac sme si užili nástup slovenskej výpravy, keď všetci prítomní ľudia kričali 'Slovesko, Slovensko'. Na otvárací ceremoniál si napriek hmlistému počasiu našlo cestu približne 6-7 tisíc ľudí.

Svetová zimná univerziáda zavítala na Slovensko už po tretí raz v histórii a druhýkrát v ére samostatnosti SR. Prvýkrát zavítal výkvet športovcov-študentov na Štrbské Pleso v roku 1987 a Československo vtedy hry jednoznačne ovládlo, keď získalo 17 zlatých (druhý Sovietsky zväz šesť), sedem strieborných a päť bronzových medailí. Dovedna teda 29 cenných kovov, pričom druhí Sovieti 18. V ére samostatnosti privítalo Slovensko SZU v roku 1999 a v medailovom zrkadle sa taktiež prezentovalo veľmi dobre. So ziskom štyroch zlatých a celkovo osemnástich medailí obsadilo v poradí krajín tretie miesto. Prví skončili ruskí reprezentanti (8+11+11) a druhí bol Rakúšania (7+3+0). Podujatie v Poprade-Tatrách odštartovalo 22. a skončilo sa 30. januára, účastníci zápolili celkovo v 9 športových odvetviach.