Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

F1: Bianchiho stav je naďalej kritický, ale stabilizovaný

Jules Bianchi Foto: Marrusia F1

Necelých 24 hodín po nehode Julesa Bianchiho stále je jeho stav kritický. Podľa najnovších informácií potrebuje na dýchanie respirátor.

Bratislava 6. októbra (Teraz.sk) - Francúzsky pilot Jules Bianchi je po vážnej havárii na nedeľňajšej VC Japonska monopostov F1 aj naďalej v kritickom stave. Dnes ráno vydal tím Marussia vydal oficiálne stanovisko, v ktorom prosí širokú verejnosť pri získavaní informácii o trpezlivosť a pochopenie.

"Po nešťastnom incidente na okruhu v Suzuke stajňa Marussia F1 oceňuje obrovské množstvo podpory pre Julesa a celý tím. V týchto veľmi ťažkých chvíľach zároveň prosíme všetkých, ktorí sa zaujímajú o jeho stav, o trpezlivosť a pochopenie. V informovaní a komunikácii budeme rešpektovať priania Bianchiho rodiny a bude sa nimi riadiť," uvádza sa vo vyhlásení tímu.

Nové informácie ohľadom Julesovo zdravotného stavu sú zahalené rúškom tajomstvo. Tím potvrdil len to, že bude rešpektovať priania Bianchiho rodiny a bude sa nimi riadiť. Za Bianchim vycestovali v pondelok ráno aj jeho rodičia Philippe a Christine.

"Preto chceme vzhľadom k ďalším lekárskym informáciám požiadať o trpezlivosť a pochopenie. Budeme ich komunikovať v spojení s lekárskym centrom v Jokkaiči, kde je Jules opatrovaný a v okamihu, kedy to rodina bude považovať za vhodné," konštatuje Marussia.

Jules Bianchi
Foto: youtube


Dvadsaťpäťročný Francúz v nedeľu nešťastne narazil do žeriavu, ktorý odpratával monopost Nemca Adriana Sutila. Ten havaroval v nepríjemnej zákrute Dunlop krátko predtým, ako priestorom prechádzal Bianchi. Po havárii bol v bezvedomí, pre zlé počasie ho však nemohli transportovať do nemocnice helikoptérou, takže ho musela previezť sanitka s policajným sprievodom. Pri nehode utrpel vážne poranenia hlavy, v pätnásť kilometrov vzdialenej fakultnej nemocnici sa podrobil operácii. Chirurgický zákrok dopadol úspešne a Bianchi po ňom dýchal bez pomoci prístrojov. Premiestnili ho na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde ho lekári neustále monitorujú.

VC Japonska pre Bianchiho haváriu ukončili deväť kôl pred koncom pretekov, ich víťazom sa stal Lewis Hamilton z Mercedesu. Vyhlásenie najlepších sa nieslo v ponurej atmosfére, pretekári si s kamennými tvárami prebrali ceny pre víťazov a nestriekalo ani tradičné šampanské. Do nemocnice vyrazili po nehode viacerí piloti F1, ktorí chcú byť kolegovi na blízku a ukázať solidaritu.

"Krátko po náraze bol ešte pri vedomí, ale potom upadol do bezvedomia," povedal v rozhovore pre Motorsport-Total.com bývalý pretekár F1 Alexander Wurz. "Celý čas dýchal sám a nebolo potrebné oživovať ho. Ale či je to dobrá alebo zlá správa, to neviem posúdiť, pretože nie som odborník. Viem len to, že pri takejto nehode pôsobia na auto veľmi silné preťaženia a otázne je to, čo ich v okamihu prvého nárazu absorbovalo. Bola to prilba alebo ochranný oblúk?"



Do nemocnice išli všetci

O vážnosť nehody sa podpísal aj fakt, že všetci piloti F1 spoločne išli Bianchiho boj o život podporiť do nemocnice. Vyhlásenia jednotlivých jazdcov publikovali na svojich profiloch na sociálnych sieťach. Víťaz pretekov, Lewis Hamilton z pochopiteľných dôvodov svoj triumf v Suzuke neoslavoval. „Samozrejme, že ma víťazstvo teší, ale naše myšlienky sú s Julesom," nechal sa počuť Brit. „Všetkých nás to zasiahlo. Držíme mu palce a všetci dúfame, že bude v poriadku," uviedol Hamilton.