Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Nór Boe získal zlato v pretekoch s hromadným štartom na MS v biatlone

Nórsky biatlonista Tarjei Boe. Foto: TASR/AP

Slovenskí biatlonisti sa do 'massu' nekvalifikovali.

Nové Mesto na Morave 17. februára (TASR) - Zlatú bodku svetovému šampionátu v biatlone udelil v Novom Meste na Morave Nór Tarjei Boe. V pretekoch s hromadným štartom za sebou na 15 km trati zanechal Rusa Antona Šipulina o 3,7 sekundy a tretieho krajana Emila Hegleho Svendsena o 7,4 sekundy.

V konečnej medailovej bilancii zvíťazilo suverénne Nórsko 8-2-1 pred Francúzskom 1-4-0, Ukrajinou 1-1-3, Bielourskom 1-0-0, Nemeckom, Poľskom a Ruskom 0-1-1, USA 0-1-0, Českom, Talianskom, Slovinskom a Švédskom 0-0-1. Najvýraznejšími osobnosťami sa stali Nóri, Tora Bergerová so štyrmi titulmi a dvoma striebrami a jej krajan Emil Hegle Svendsen so štyrmi zlatými a jedným bronzom.

Slovenskí biatlonisti sa do 'massu' nekvalifikovali, určitú nostalgiu však vyvolali, na bronz Pavla Hurajta pred tromi rokmi na ZOH vo Vancouvri. Nové Mesto na Morave bolo však o súčasnosti a v nej kraľujú hlavne hviezda zo severu Nór Svendsen a Francúz Martin Fourcade, obhajca titulu. Svendsenovou inšpiráciou po štyroch zlatých bolo piate, pre Francúza po strieborných štyroch zásahoch možnosť pripojiť k zlatu z vytrvalostných pretekov ďalšie.

Hneď po štarte v tlačenici spadol Rus Garaničev a na čele sa usadili Svendsen a M. Fourcade, v jednej zjazdovej zákrute sa zasa mimo trať dostali Burke, Eder, Peiffer, Hofer. Presná polovica 15-tich zastrieľala úvodnú ležku na nulu, Američan Burke za dva, Talian Hofer dokonca za tri trestné okruhy.

V druhej ležke si odkrúžili trestný okruh M. Fourcade i Svendsen, v jednej sekunde odstrieľali Nór L'Abee-Lund, Američan Bailey a Nór Boe, až desiati si pripísali ďalšiu nulu za neomylnosť.

Obdivuhodným spôsobom sa pred treťou streľbou stojmo prepracoval na čelo M. Fourcade, odstrieľal bezchybne, aj Svendsen, no v pozícii lídra sa ocitol jeho krajan Boe. Čistú streľbu si okrem neho ešte ustrážili Bailey a Švéd Ferry.

Záverečná stojka bola infarktová, až 12-ti takmer súčasne spustili paľbu, M. Fourcade opäť raz netrafil, do 10-tich sekúnd sa na následnom medzičase zoradli šiesti a medzi nimi aj Svendsen. Jeho krajan Boe bežal famózne, za ním korčuľovali Svendsen, Šipulin, Lesser a Moravec. Tarjei Boe zakončil trhák suverénnym zlatým finišom, v poslednom stúpaní sa zasa Rus Šipulin pretlačil cez Svendsena. Pre 24-ročného Boea bol titul historicky siedmy, vrátane troch z Nového Města na Morave v masse a oboch štafetách.

Výsledky

muži


preteky s hromadným štartom na 15 km: 1. Tarjei Boe (Nór.) 36:15,8 (0 tr. okr.), 2. Anton Šipulin (Rus.) +3,7 (1), 3. Emil Hegle Svendsen (Nór.) 7,4 (1), 4. Ondřej Moravec (ČR) 10,4 (1), 5. Erik Lesser (Nem.) 12,8 (1), 6. Dominik Landertinger (Rak.) 16,7 (1), 7. Jean Guillaume Beatrix (Fr.) 19,6 (2), 8. Björn Ferry (Švéd.) 22,5 (0), 9. Simon Fourcade 36,3 (2), 10. Martin Fourcade (obaja Fr.) 36,8 (2)