Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

MS v biatlone: V ženských štafetách bralo zlato Nemecko, Slovenky ôsme

Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko

Na 4x6 km trati zaostali za Nemkami strieborné Ukrajinky o 6,4 sekundy a bronzové Francúzky o 8,1 sekundy.

Hochfilzen 16. februára (TASR) - Na majstrovstvách sveta v biatlone si vybojovala v rakúskom Hochfilzene zlato štafeta Nemiek v zložení Hinzová, Hammerschmidtová, Hildebrandová a Dahlmeierová. Na 4x6 km trati zaostali za Nemkami strieborné Ukrajinky o 6,4 sekundy a bronzové Francúzky o 8,1 sekundy. Slovenské kvarteto v zložení Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Ivona Fialková a Jana Gereková dobehlo ôsme (+1:36,9).

Dvojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová pomohla štafete na druhom úseku napriek tomu, že sa ešte úplne kašľa nezbavila. Dni voľna jej pomohli v uzdravovacej kúre v slnečnom počasí, no počas štafiet sa dramaticky zmenilo. Začalo fúkať, snežiť, teplota klesla na bod mrazu a na strelnici sa vyžadovala zvýšená pozornosť. Slovenské kvarteto rozbehla zo šiesteho radu na štarte Paulína Fialková (celková strelecká bilancia 0+1, 0+2) a od začiatku sa musela predierať vpred. Po prvej streľbe nikto nemusel na trestný okruh, obhajkyne titulu Nórky s Nicolaisenovou sa však dosť potrápili a zlyhali aj celkove. P. Fialková poslala Kuzminovú na druhý úsek na 11. mieste so stratou na vedúce Francúzky 46,6 sekundy.

Anastasia Kuzminová (0+1, 0+1) zvládla ležku ako desiata v poradí s tesným odstupom od ďalších šiestich štafiet pred ňou a po stojke sa posunula na 7. miesto. Streľba stojmo potrápila Francúzku Aymonierovú a na čelo sa prepracovali Talianky so Sanfilippovou.

Na tretí úsek vybehla Ivona Fialková (0+2,0+0) z 10. priečky (+43,0) s vedomím, že sa po polovici pretekov podarilo udržať kontakt s najlepšími. Dve dobíjania v ležke však štafete neprospeli a strata narástla na vyše minútovú (1:12,0).

Skúsená Jana Gereková (0+0, 0+0) v úlohe finišujúcej sa vydala na trať so snahou udržať 9. miesto (+1:11,0) a po bezchybnej streľbe ju dotiahla na veľmi dobré ôsme miesto.

Trénerka reprezentácie žien Anna Murínová si v jednu chvíľu už myslela, že cieľ sa nenaplní. "Zo začiatku sme trochu strácali, aj som prestávala veriť, no druhá polovica klobúk dole, aj Ivka, aj Janka. Bolo to tak ako malo byť, tešíme sa, lebo sme mali ambíciu skončiť v top desať a cieľ sme prekonali."

Taktika nakoniec vyšla, spočívala v dobre rozbehnutých pretekoch a úsilí na treťom a štvrtom úseku nič nepokaziť. Ukázalo sa však, že každý jeden článok štafety fungoval viac-menej rovnocenne. "Ja sa priznám, Nasťu som chcela na posledný úsek, no Daniel Kuzmin na druhý, tretí. Vznikol teda úplne iný model a zdá sa, že bol správny. Rozhodujúca bola nakoniec streľba Janky Gerekovej, zastrieľala perfektne, takže je dôvod na radosť."

Štartovalo 23 štafiet, Slovenky s číslom 16, keď sa až do MS v sezóne výraznejšie nepresadili. V troch predchádzajúcich pretekoch obsadili postupne 16., 12. a 14. miesto a až teraz na MS v Hochfilzene prerazili do top desiatky. S číslom jedna vybehli na trať Nemky s absolútnou úspešnosťou troch víťazstiev z troch možných, v každých pretekoch vždy za nimi skončili Francúzky a považovali sa za najväčšie konkurentky Nemiek. Po dvoch úsekoch viedli Talianky pred Nemeckom (+6,0), Ukrajinou (+25,7), Francúzskom (+28,7) a Českom (+31,2). Nemky na treťom úseku vďaka Hildebrandovej poskočili na prvé miesto a náskok si postupne zveľaďovali, na záverečnej odovzdávke 9,7 sekundy pred Ukrajinou, 23,7 pred Francúzskom, 27,6 pred Ruskom a 28,9 pred Českom.

Nemka Dahlmeierová v záverečnom úseku v ležke raz dobíjala, náskok zvýšila a v stoji strieľala na zlatú medailu. Musela však dvakrát dobíjať a na čele sa objavilo v závese za ňou až päť štafiet. Najmenej na Dahlmeierovú strácala Koukalová, len 5,6 sekundy, Ukrajinka Pidhrušná 8,3 a Francúzka Dorin-Habertová 9,4. Prekvapujúco v samom závere Koukalovú opustili sily, klesla až na štvrté miesto a prepustila medailové pozície Ukrajine a Francúzsku.

Výsledky

štafety na 4x6 km: 1. Nemecko (Hinzová, Hammerschmidtová, Hildebrandová, Dahlmeierová) 1:11:16,6 (0 tr. okr.+9 dobíjaní), 2. Ukrajina (Varvynecová, Džimová, Merkušynová, Pidhrušná) +6,4 (0+4), 3. Francúzsko (Chevalierová, Aymonierová, Braisazová, Dorin-Habertová) 8,1 ((0+7), 4. Česko 14,0 (0+6), 5. Taliansko 36,5 (0+6), 6. Švédsko 1:20,4 (0+7), 7. Poľsko 1:23,1 (0+6), 8. SLOVENSKO (Paulína FIALKOVÁ, Anastasia KUZMINOVÁ, Ivona FIALKOVÁ, Jana GEREKOVÁ) 1:36,9 (0+7)