Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Na juniorských MS v biatlone sa opäť pripomenie akčné Osrblie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Po tom, ako na začiatku februára organizačne zvládlo na výbornú IBU Cup, sa pokúsi tým najlepším spôsobom nadviazať na slová chvály, akými ho počastovali účastníci.

Osrblie 20. februára (TASR) - Na juniorských a kadetských majstrovstvách sveta v biatlone sa opäť pripomenie akčné Osrblie. Po tom, ako na začiatku februára organizačne zvládlo na výbornú IBU Cup, sa pokúsi tým najlepším spôsobom nadviazať na slová chvály, akými ho počastovali účastníci.

Osrblie zaskočilo v organizácii za ruský Ostrov a v extrémne krátkom čase necelých dvoch mesiacov zvládlo všetky nároky. Dovedna by malo horehronskú obec navštíviť takmer 700 členov jednotlivých výprav z 37 krajín. Momentálne vládne v Národnom biatlonovom centre teplé až jarné počasie, no trate s dostatočnou prikrývkou umelého i prírodného snehu znesú aj väčší extrém.

Slovenský tím tvoria pomerne neznáme mená. "Asi najviac by sa mal ocitnúť v popredí okolo 10. miesta junior Šimon Bartko, so skúsenosťami aj z IBU Cupu," tipoval prezident zväzu Tomáš Fusko. "Považujem ho za veľký talent a ak si zastabilizuje streľbu, mohol by skončiť vysoko. Popri ňom by mohla vyniknúť aj Veronika Machyniaková," pokračoval Fusko.

Paulína Fialková štartovala na MSJ štyrikrát, najviac sa jej darilo v Obertilliachu 2013 so 4. miestom vo vytrvalostných pretekoch, zlato vtedy patrilo Nemke Dahlmeierovej, súčasnej hviezde svetového biatlonu. "Je to vhodné podujatie na nazbieranie skúseností," myslí si opora ženského tímu. "Na Slovensku nemáme veľa biatlonistov, aby sa mohli porovnávať a zvažovať výkonnosť. Ak je u nás niekto najlepší, vo svetovej konkurencii sa prebudí a zistí niečo iné," dodala P. Fialková.

Prezident zväzu Tomáš Fusko porovnáva MSJ spred 23 rokov, keď sa uskutočnili v Osrblí. "Vtedy som bol trénerom reprezentácie, teraz som šéf biatlonu a člen organizačného výboru, to je najväčší rozdiel," zasmial sa. "Biatlon sa odvtedy zmenil, aj nárokmi na logistiku, celkové zabezpečenie, tým bude šampionát úplne iný. Naša verejnoprávna televízia vyrobí signál a šíriť sa bude vo viacerých vysielacích kanáloch. Na osrbliansky šampionát v roku 1994 sa už veľmi nepamätám, no princíp MSJ zostal rovnaký. Objavujú sa na nich mladé talenty, trebárs Ole Einar Björndalen vyhrával vo všetkých vekových kategóriách, dvakrát bol zlatý na MSJ 1993 v Ruhpoldingu a rok na to sa dostal už do mužského áčka. U nás vynikol takisto s dvoma zlatými Francúz Raphael Poirée, tiež sa katapultoval do áčka a začal vyhrávať v pretekoch Svetového pohára," pripomenul Fusko.

Program MSJ

streda: vytrvalostné preteky, 11.00 kadeti, 14.00 kadetky
štvrtok: vytrvalostné preteky, 11.00 juniori, 14.00 juniorky
piatok: šprint, 11.00 kadeti, 14.00 kadetky
sobota: šprint, 11.00 juniori, 14.00 juniorky
nedeľa: stíhacie preteky, 11.00 kadeti, 12.00 juniori, 14.15 juniorky, 15.20 kadetky
pondelok: štafety, 11.00 kadeti, 13.45 kadetky
utorok: štafety, 11.00 juniori, 14.00 juniorky