Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Šampionát v Osle odštartuje mix, Slováci v rovnakej zostave ako na ME

Na archívnej snímke slovenská biatlonistka Jana Gereková Foto: TASR/AP

Nabudení dvomi striebornými medailami z uplynulého kontinentálneho šampionátu by chceli Slováci pokračovať úspechmi aj v Nórsku.

Oslo 2. marca (TASR) - Od tohto štvrtka bude na najbližší týždeň a pol biatlonovou "Mekkou" nórsky Holmenkollen. Svetoznáme stredisko zimných športov na okraji hlavného mesta krajiny Osla bude až do nedele 13. marca hostiť majstrovstvá sveta, na ktorých nebude chýbať ani Slovensko. Spod Tatier vyrazila na sever dokopy desaťčlenná výprava športovcov - päť mužov a päť žien.

Reprezentační tréneri Juraj Sanitra a Anna Murínová nominovali na MS Mateja Kazára, Martina Otčenáša, Tomáša Hasillu, Miroslava Matiaška a Michala Šímu, ženský tím tvoria Jana Gereková, Terézia Poliaková, Martina Chrapánová a Paulína a Ivona Fialkové.

Nabudení dvomi striebornými medailami z uplynulého kontinentálneho šampionátu by chceli Slováci pokračovať úspechmi aj v Nórsku. Pravda, konkurencia bude oveľa väčšia, a tak na cenné kovy príliš nemyslia. Na majstrovstvách sa predstaví kompletná svetová špička medzi mužmi, ženami a aj v štafetách a mixoch.

Z mužov je najväčší favorit jasný. Francúz Martin Fourcade prežíva ďalšiu výbornú sezónu, na konte má sedem individuálnych triumfov vo Svetovom pohári a s veľkým náskokom vyše 220 bodov figuruje na čele celkového poradia prestížnej súťaže. Za ním nasleduje ďalší z favoritov na MS Rus Anton Šipulin, do užšieho okruhu sa radia aj jeho krajan Jevgenij Garaničev, Rakúšan Simon Eder či Nemec Simon Schempp, ktorému taktiež vyšla sezóna, keď nazbieral štyri triumfy v SP. Samostatná kapitola sú domáci pretekári, ktorí sa budú chcieť pobiť o čo najlepšie výsledky. Z nich je na tom v tomto roku najlepšie Tarjei Bö. Síce ani raz nevyhral, no figuruje na tretej priečke celkového poradia SP. Jeho mladší brat Johannes Thinges Bö má na konte dva triumfy. Emilovi Heglemu Svendsenovi sezóna príliš nevyšla, no aj tak sa radí medzi favoritov a počítať treba aj so skúseným matadorom Ole Einarom Björndalenom. Ten sa po sezóne rozlúči s bohatou a žiarivou kariérou.

Medzi ženami je najväčšia favoritka Češka Gabriela Soukalová. Dvadsaťšesťročná líderka Svetového pohára má na konte štyri tohtosezónne triumfy a v Osle chce určite pridať aj majstrovské medaily. Medzi jej hlavnými konkurentkami by mali byť druhá v poradí SP Marie Dorin-Habertová z Francúzska, skúsená Fínka Kaisa Mäkäräinenová, Talianka Dorothea Wiererová, ktorá má na konte tri vavríny v SP, či Franziska Hildebrandová z Nemecka. Z Rusiek je na tom najlepšie Oľga Podfučarovová.

Slováci Kazár s Otčenášom, Gerekovou a Paulínou Fialkovou sa tešili v ruskom Ťumeni zo striebra v miešanej štafete. Tá už vo štvrtok nastúpi v rovnakom zložení aj v Osle. "Pôjdeme v rovnakej zostave. Mix sme si vyskúšali už na šampionáte v Ťumeni a myslím si, že tam podali všetci štyria perfektný výkon. Či už bežecky, alebo na strelnici. Ak by to dokázali zopakovať aj tu, myslím si, že by z toho mohol byť pekný výsledok," povedala pre TASR reprezentačná trénerka žien Anna Murínová.

Z jej zverenkýň sa najväčšie nádeje v individuálnych disciplínach upierajú na Paulínu Fialkovú. Tá si užíva najúspešnejšiu sezónu v kariére. V Ťumeni si okrem druhého miesta v mixe vybojovala aj individuálne striebro v pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km. Vo Svetovom pohári zažiarila 6. a 7. miestom v Ruhpoldingu. "Ešte uvidíme, akú štvoricu nasadíme, keďže sme sem prišli aj s jednou rezervou. Ťažko hovoriť o nejakých cieľoch, no chcem uspieť čo najlepšie. Podľa výsledkov by mala byť najväčšou favoritkou z našich Paulína. Verím, že môže ísť vysoko, ale nechcem dopredu hovoriť o konkrétnom mieste, na akom by mohla skončiť," pokračovala Murínová.

Medzi mužmi by mal byť líder Kazár, ktorý si v tejto sezóne 10. priečkou v massáku v kanadskom stredisku Canmore vyjazdil najlepšie umiestnenie v kariére SP. Uplynulé ME zase vyšli najlepšie Hasillovi.

Slovenská výprava odletela do dejiska šampionátu v posledný februárový deň a podmienky v stredisku si pochvaľuje. "Ubytovanie aj strava sú perfektné. Bývame na národnom štadióne, je to asi desať minút autom od štadióna, takže aj to je fajn," povedala Murínová. Mierne problémy robí iba počasie. "Privítalo nás také veterné počasie. Bola trochu hmla a zamračené. Dnes od rána snažení, takže trochu ťažšie podmienky. Uvidíme, ako to zvládnu servismani, dúfam, že nám dobre pripravia lyže a všetko bude v poriadku," dodala.

Svetový šampionát odštartuje už vo štvrtok pretekmi miešaných štafiet na 2x6+2x7,5 km. V sobotu prídu na rad prvé individuálne disciplíny, keď sa muži i ženy postavia na štart šprintu, v nedeľu nasleduje stíhačka. Po dvoch dňoch voľna sa biatlonistky vrátia na trate v stredu vo vytrvalostných pretekoch na 15 km, mužská "dvadsiatka" je na programe o deň neskôr. V piatok a v sobotu sa pôjdu klasické štafety a šampionát vyvrcholí v nedeľu pretekmi s hromadným štartom mužov a žien.

Nominácia SR na majstrovstvá sveta v Osle:
Muži: Matej Kazár, Martin Otčenáš, Tomáš Hasilla, Miroslav Matiaško, Michal Šima
Ženy: Jana Gereková, Paulína Fialková, Terézia Poliaková, Ivona Fialková, Martina Chrapánová

Program MS v Osle:
štvrtok 3. marca: 15.30 miešané štafety na 2x6+2x7,5 km
sobota 5. marca: 11.30 šprint mužov na 10 km, 14.30 šprint žien na 7,5 km
nedeľa 6. marca: 13.30 stíhačka mužov na 12,5 km, 15.45 stíhačka žien na 10 km
streda 9. marca: 15.30 vytrvalostné preteky žien na 15 km
štvrtok 10. marca: 15.30 vytrvalostné preteky mužov na 20 km
piatok 11. marca: 15.30 štafeta žien na 4x6 km
sobota 12. marca: 15.30 štafeta mužov na 4x7,5 km
nedeľa 13. marca: 13.00 preteky s hromadným štartom žien na 12,5 km, 16.00 preteky s hromadným štartom mužov na 15 km