Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Rusko údajne podplácalo bývalého prezidenta biatlonovej únie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa správy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) platili funkcionárovi poľovačky v Rusku a zabezpečovali prostitútky.

Berlín 16 apríla (TASR) - Rusko údajne podplácalo bývalého prezidenta Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Andersa Besseberga. Podľa správy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) platili funkcionárovi poľovačky v Rusku a zabezpečovali prostitútky, informoval internetový portál sport1.de.

Na oplátku Nór pred dvoma rokmi údajne zaistil napriek dopingovému škandálu v Rusku konanie MS 2021 sibírskemu mestu Ťumen. Členovia kongresu únie mali za hlas dostať až 100.000 eur. IBU svoje rozhodnutie zmenila začiatkom roku 2017 po verejnom tlaku.

Podozreniam čelí tiež bývalá generálna sekretára inštitúcie Nicole Reschová, ktorá má na starosti dopingový program. Od roku 2011 IBU zatajila 65 prípadov dopovania ruských biatlonistov. "Počul som, že vyšetrovanie iniciovala WADA. Myslím, že sú v deprimujúcej situácii. Majú iba Rodčenkova a nikoho iného. A je jasné, že jemu nikto neverí," reagoval na obvinenia Besseberg, ktorý viedol IBU od roku 1992 a po prepuknutí škandálu odstúpil spolu Reschovou do skončenia vyšetrovania z funkcie. Škandál vyšetrujú rakúska, nemecká a nórska polícia.