Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

V Hochfilzene vypočuli ruských biatlonistov obvinených z dopingu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská výprava zostáva v dejisku SP a zatiaľ sa v normálnom režime pripravuje na súťaže.

Hochfilzen 13. decembra (TASR) - Ruská biatlonová výprava sa na podujatí Svetového pohára v rakúskom Hochfilzene v stredu večer dočkala návštevy miestnej polície krátko pred začiatkom súťaží. Rakúska polícia vypočula niekoľko športovcov, trénerov a členov realizačných tímov a okrem iného doručila Rusom aj zoznam osôb obvinených z dopingu ešte zo svetového šampionátu, ktorý sa konal v Hochfilzene v roku 2017.

Podľa štvrtkovej informácie agentúry DPA Ruská biatlonová federácia v oficiálnom komuniké kontakt s rakúskou políciou potvrdila. "Zástupcovia polície vypočuli niektorých ruských športovcov a členov realizačného tímu," uvádza sa v stanovisku.

Ruská výprava zostáva v dejisku SP a zatiaľ sa v normálnom režime pripravuje na súťaže. Ruský športový žurnalista Dmitrij Gubernijev zverejnil na sociálnej sieti doručený 10-menný zoznam obvinených, na ktorom sú okrem iných aj Anton Šipulin, Alexander Loginov, Jevgenij Garaničev, Alexej Volkov či Irina Starychová.

Tridsaťjedenročný Šipulin, brat slovenskej olympijskej víťazky Anastasie Kuzminovej, v Hochfilzene momentálne nesúťaží. Na vypočutie kolegov zareagoval na sociálnej sieti: "Nikdy som neporušil dopingové pravidlá. Vždy som sa podrobil všetkým testom. Som veľmi nahnevaný, že tento hon na čarodejnice pokračuje. Všetky obvinenia voči mne sú nonsens."

Do veci sa už vložil aj ruský veľvyslanec vo Viedni Dmitrij Ljubinskij, ktorý požiadal o vysvetlenie. "Pokiaľ sa všetko potvrdí a my zistíme, že vyšetrovanie má politický podtext s cieľom vyvinúť psychologický nátlak na ruských športovcov, zareagujeme veľmi rýchlo," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová.

Rusko pre doping prišlo pred rokom o plné členstvo v Medzinárodnej biatlonovej únii (IBU). Ako provizórny člen nemá hlasovacie právo, jeho zástupcovia nemôžu kandidovať do funkcií v IBU a krajina sa nemôže uchádzať o organizáciu medzinárodných akcií. Ruskí biatlonisti však môžu štartovať v oficiálnych súťažiach, vrátane Svetového pohára. Ruský škandál sa dotkol aj IBU, jej vysokí predstavitelia vrátane bývalého dlhoročného prezidenta Andersa Besseberga podľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) údajne za úplatky kryli ruský doping. IBU mala tiež dočasne pre stratu dôveryhodnosti zastavené financovanie od Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Novému vedeniu sa ale v novembri tohto roku podarilo zrušiť toto opatrenie.