Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

V šprinte prvého kola SP v biatlone skončila Paulína Fialková šiesta

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková na trati počas šprintu žien na 7,5 km v rámci Svetového pohára biatlonistiek v slovinskej Pokljuke 8. decembra 2018 Foto: TASR/AP

V šprinte si medzi 103 štartujúcimi trúfali Slovenky na výraznejší výsledkový prienik.

Pokljuka 8. decembra (TASR) - V šprinte 1. kola Svetového pohára obsadila v slovinskej Pokljuke slovenská biatlonistka Paulína Fialková 6. miesto. Od víťaznej Fínky Kaisy Mäkäräinenovej ju na 7,5 km trati delilo 48,9 sekundy, druhá skončila Talianka Dorothea Wiererová (+14,8), tretia Francúzka Justine Braisazová (+42,1). Z ďalších Sloveniek sa zaradila na 18. miesto Anastasia Kuzminová (+1:13,2), na 64. Terézia Poliaková (+2:21,5) a na 67. Ivona Fialková (+2:28,0). V celkovom hodnotení SP po dvoch pretekoch vedie Wiererová s 90 bodmi, štvrtá je P. Fialková s 81.

V šprinte si medzi 103 štartujúcimi trúfali Slovenky na výraznejší výsledkový prienik. Anastasia Kuzminová (strelecká bilancia 1-1) vlani získala práve v tejto disciplíne malý krištáľový glóbus a s číslom šesť bola zo štvorice Sloveniek v cieli najskôr. V slnečnom počasí si zvolila pomerne rýchle tempo, v streľbe ležmo mala istú ruku, okrem výstrelu na piaty terč a pridala si 150 m navyše. Napriek tomu však veľa nestratila a uchovávala si nádej na cenný výsledok. V 'stojke' pre zmenu netrafila hneď prvý, a to už znamenalo, že musí na trati v behu vydať všetky sily, no ani toto úsilie ju nevynieslo medzi najlepšie.

Paulína Fialková (0-1) opäť bojovala o umiestenie na pódiu. Dva dni predtým ju povzbudilo 4. miesto vo vytrvalostných pretekoch, v šprinte 'ležku' zvládla s istotou, v stoji nevybielila štvrtý terč, no rýchly beh, druhý najrýchlejší zo všetkých po Mäkäräinenovej, ju posunul na cennú 6. priečku, čo je jej šieste najlepšie umiestenie v kariére. Na medzičase po streľbe stojmo bola až 10-ta, vo finiši sa však prepracovala o štyri priečky vyššie.

Po čistej streľbe Mäkäräinenovej bolo zrejmé, že na pódiu Fínka chýbať nebude, rovnako ako Talianka Wiererová, no ďalšie súperky robili dosť chyby na strelnici a pripravili sa o šancu preniknúť na pódium. Naopak, s vysokými štartovnými číslami prekvapili neznáme Rusky Vasilievová a Pavlovová, výborný výkon sprevádzal aj ďalšie prekvapenie šprintu Francúzku Simonovú i Nemku Weidelovú. Víťazná Mäkäräinenová si svoje 24. víťazstvo v karére vybojovala v 35 rokoch s prevahou, ako tak na ňu stačila jedine Wiererová.

Z ďalších Sloveniek sa Ivona Fialková (1-2) spomalila na štvrtom ležkovom terči, potom na prvom a štvrtom stojkovom. Terézia Poliaková (0-0) sa vyznamenala bezchybnou streľbou, menej už rýchlosťou behu.

Podobne ako z vytrvalostných pretekov aj zo šprintu mali P. Fialková i Kuzminová dobrý poct. Menej už Ivona Fialková a Terézia Poliaková, ktorá napriek čistej streľbe sa nekvalifikovala ani do nedeľných stíhacích pretekov.

Paulína Fialková atakovala stupeň víťazov a aj by sa na ňom ocitla, keby neurobila jednu chybu v streľbe. "Teraz sa cítim dosť unavená, predsa len som na ťažkej trati zo seba veľa vydala. Usilovala som sa až do konca, aby som sa k najlepším priblížila, som opäť v desiatke, a to ma teší. Môžem si trúfať aj v stíhačke, len sa musím poriadne vyspať a zregenerovať. Tá jedna chyba v streľbe mrzí, stojku som sa snažila precízne, aj keď pomalšie, odstrieľať, ten nepresný výstrel bol asi veľmi tesný. Na trati boli nebezpečné ryhy, lyže dosť uchádzali."

Anastasii Kuzminovej opäť nedopriala streľba tak, ako by si želala. "Dve chyby, to je príliš veľa, škoda, aspoň o jednu menej, no pred stojkou som sa asi nestačila dobre nadýchnuť. Beh ma dosť vyčerpal, trate neboli kvalitné, skôr nebezpečné, na ľade sa mi zle odrážalo, vydala som však zo seba všetky sily."



Výsledky



šprint na 7,5 km: 1. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 20:08,1 (0 tr. okr.), 2. Doroteha Wiererová (Tal.) +14,8 (0), 3. Justine Braisazová 42,1 (0), 4. Julia Simonová (obe Fr.) 44,6 (0), 5. Lisa Vittozziová (Tal.) 46,9 (1), 6. Paulína FIALKOVÁ (SR) 48,9 (1), 7. Olena Pidhrušná (Ukr.) 49,0 (0), 8. Jevgenija Pavlovová (Rus.) 53,6 (0), 9. Franziska Preussová 59,9 (1), 10. Anna Weidelová (obe Nem.) 1:00,7 (0), ...18. Anastasia KUZMINOVÁ 1:13,2 (2), 64. Terézia POLIAKOVÁ 2:21,5 (0), 67. Ivona FIALKOVÁ (všetky SR) 2:28,0 (3)