Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

SVETOVÝ POHÁR: P. Fialková v stíhacích pretekoch na druhom mieste

Na snímke zľava druhá v cieli slovenská biatlonistka Paulína Fialková, víťazka Kaisa Mäkäräinenová z Fínska a tretia Dorothea Wiererová z Talianska v stíhacích pretekoch 2. kola Svetového pohára žien v rakúskom Hochfilzene v sobotu 15. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Presne 44 sekúnd delilo P. Fialkovú a 50 sekúnd Kuzminovú na štarte so 7. a 10. miestom.

Hochfilzen 15. decembra (TASR) - Slovenská biatlonistka Paulína Fialková finišovala v stíhacích pretekoch 2. kola Svetového pohára v rakúskom Hochfilzene na druhom mieste, len 1,5 sekundy ju delilo od víťaznej Fínky Kaisy Mäkäräinenovej, tretia Talianka Dorothea Wiererová stratila na 10 km trati 2,8 sekundy. Úspech slovenského biatlonu zvýraznila piata Anastasia Kuzminová (+13,3). V priebežnom hodnotení SP vedie po piatich pretekoch Wiererová s 253 bodmi, tretia je P. Fialková 219.

Presne 44 sekúnd delilo P. Fialkovú a 50 sekúnd Kuzminovú na štarte so 7. a 10. miestom. Najvýhodnejšie postavenie mala víťazka šprintu Wiererová, no hneď za ňou vyštartovala Mäkäräinenová.

Už úvodná streľba ležmo veľa zmenila. Wiererová minula dva terče, Mäkäräinenová jeden. Obe slovenské biatlonistky nezakolísali, na tretie miesto sa za Jurlovovoú-Perchtovú posunula Kuzminová (+12,0), P. Fialková na štvrtú (+14,8).

V druhej 'ležke' súperila Kuzminová o prvé miesto s Mäkäräinenovou a netrafila v nej tesne posledný terč. P. Fialková však opäť neomylne strieľala a pred ňou už bola o 3,5 sekundy len Mäkäräinenová, priebežne piata bola Kuzminová (+22,6).

Pred prvou streľbou stojmo išla dokonca P. Fialková do vedenia, síce nevybielila prvý terč, Kuzminová piaty, no na vedúcom postavení Fialkovej sa nič nezmenilo, dokonca narástlo pred Hojniszovou na 5,3 s, Kuzminová bola šiesta (+17,0).

Záverečnú streľbu stojmo ako prvá začala P. Fialková, opäť minula prvý terč, no Mäkäräinenová piaty. V záverečnom okruhu o víťazstvo bojovali Hojniszová, P. Fialková (+11,6) a Mäkäräinenová (+14,3) i Wiererová (+15,4). Kuzminová (+17,6) na 5. mieste v záverečnej streľbe taktiež raz urobila chybu, no k tretiemu miestu jej chýbalo na medzičase len 3,3 sekundy. Posledný bežecký okruh bol v znamení útoku Mäkäräinenovej a skvelom behu 26-ročnej P. Fialkovej, ktorá odrazila nápor Wiererovej a druhý raz v kariére skončila druhá, tretí raz sa postavila na medailové pódium. V tejto sezóne ju sprevádzajú len prenikavé výsledky, v piatich pretekoch sa päťkrát zaradila do Top desiatky. Veľký výkon sprevádzal aj Kuzminovú, túto zimu s najcennejším výsledkom. Mäkäräinenová zvíťazila 26-krát v kariére, tretí raz v sezóne.

Snažila sa aj I. Fialková (strelecká bilancia 0-2-2-1), no 58. miesto na štarte (+2:12) si príliš nezlepšila.

Paulína Fialková pokračuje v obdivuhodných výkonoch, pred týždňom práve v stíhacích pretekoch skončila v slovinskej Pokljuke tretia, teraz v rovnakej disciplíne v Hochfilzene poskočila na druhú priečku. Vyrovnala si tak výsledkové maximum z vlaňajšia, z mass pretekov v Ťumeni. "Po Pokljuke som sa cítila dosť unaveno, relaxovala som ako mohla, šetrila každý jeden krok, aby som si dobre oddýchla. Asi sa mi to podarilo, už mám pred sebou len výbornú Mäkäräinenovú. Ja si však trúfam a dúfam, že sa s ňou ešte o víťazstvo popasujem a budem úspešnejšia. V záverečnom okruhu som zo seba všetko vydala a bolo to aj potrebné, aby som zdolala Wiererovú. Taktika pred stíhačkou spočívala najmä v dobrom úvode, aby som nestratila kontak s najlepšími. Pomohla mi streľba, no potom, aj vplyvom veľkého bežeckého úsilia som urobila chybičky na stojke, našťastie sa im nevyvarovali ani najväčšie konkurentky. Tie prvé nepresné rany ma z koncentrácie nevyviedli, už som si na to navykla, že sa musím aj naďalej dokonale sústrediť."

Trénerka Anna Murínová nestráca z tváre v tejto sezóne úsmev, jej zverenka neustále figuruje medzi najlepšími. "Bolo to nesmierne dramatické, veľké nervy, ležku zvládla Paulína perfektne, v stoji sa strieľalo tak, že nikto nevynikol a nevytvoril si veľký náskok, a tak sa rozhodovalo na trati. Už mi aj v hlave vírili myšlienky, aké má šance, verila som, že Poľku zdolá a dúfala, že to bude do trojky, druhé miesto ma teda potešilo ešte viac."

Anna Murínová vyzdvihla u Paulíny perfektnú koncentráciu. "Skúsila ísť aj cez Mäkäräinenovú, povedala som si pri tom, no dobre, pokúsila sa, zariskovala. Po prvej rane stojmo sa mohlo niečo v mojej mimike aj objaviť, no po očku som sledovala súperky a videla, že robia chyby. Objavil sa hrejivý pocit pri srdci a to isté sa zopakovalo aj pri druhej stojke. Keď netrafíte prvú ranu, nie je to dobré, zvykne to človeka rozhodiť, no Paula to ustála a dokázala zo seba ešte vydať pekné rany. Ja si myslím, že si Paula ešte nájde takú vnútornú motiváciu, aby sa dostala cez Mäkäräinenovú, niečo už naznačila hneď po pretekoch. Je vyzretá, sama sa reguluje a ak dospeje do rozhodnutia, že môže, tak do toho aj pôjde. Dôležité je však ustrážiť si bežecké tempo, aby sa streľba vydarila. Je to tu všetko nesmierne vyrovnané, hlavne strelecky."

Anastasia Kuzminová sa túto zimu pomaly prediera vpred a v Hochfilzene druhýkrát skončila v top desiatke, v 'stíhačke' v prvej päťke. "Posúvam sa dopredu a myslím si, že ešte môžem byť aj vyššie. Viem, že mať o jeden trestný okruh menej by ma vynieslo ešte viac vpred, už na medailovú pozíciu, čo ma veľmi teší. Stíhačku som výborne rozbehla, možno až tak, že mi chýbali trochu v závere sily. Streľbu by som označila za slušnú, všetko okolo nej bolo plné emócií a každý posun vpred sa stretával s reakciou."

Veľké uznanie si okrem samotných slovenských biatlonistiek užívajú v Hochfilzene aj členovia realizačných tímov a aj prezident SZB Tomáš Fusko, ktorý pôsobí v dejisku ako rozhodca.

"No určite si to všetci užívame, takto vpredu s dvoma biatlonistkami sme ešte neboli, aspoň si to nepamätám. Ešte som podrobné štatistiky neštudoval, no Nasťa mala najlepší bežecký čas a všetko sa rozhodovalo v streľbe. Paulína dokonca držala krok v behu s Mäkäräinenovou. Bolo to všetko v hraničnom úsilí, no a finiš musel zaujať každého fanúšika. Bol úžasne dramatický, ja som v role rozhodcu bol najskôr na štarte, potom som bol v cieli a sledoval posledných 60 metrov. Dozeral som hlavne na to, aby bol dojazd podľa pravidiel a všetko regulárne, pretože pri križovaní dochádza ku kolíziám. Musel som sám seba ustrážiť, aby som si robotu splnil a nestal sa typickým fanúšikom. Po pretekoch sme sa dočkal gratulácii, vystupujeme tu ako tím a prijímali sme kolektívne gratulácie."

Martin Bajčičák, bežecký tréner Fialkovej, priamo modeluje bežeckú formu Paulíny. V stíhačke dosiahla siedmy bežecký čas, najrýchlejšia bola Kuzminová, Paulína na ňu stratila 12,4 sekundy. Pred ňou bola Mäkäräinenová, no len o 1,9 s. "Prekvapilo ma, že pred stojkovou časťou pretekov si trúfala na všetkých, aj na Mäkäräinenovú," vyznal sa z pocitov Martin Bajčičák. "Je už raz taká, vždy vie, čo robí. Som rád, že si drží vysokú úroveň, dobre jazdí, dobre strieľa a my máme dôvod na radosť. Ideme krôčik za krôčikom, v záťaži, v nadmorskej výške, pri tréningoch. Posúvame sa vpred, nie naraz, ale postupne. Momentálne sme dosť na hrane, donekonečna pridávať nemožno. Objemovo sme nešli oproti vlaňajšku až tak hore, skôr je to o systéme, aby sa všetko dobre v organizme uložilo a v správnom okamihu z neho vydalo."



Výsledky:



stíhacie preteky na 10 km: 1. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 30:53,1 (3 tr. okr.), 2. Paulína FIALKOVÁ (SR) +1,5 (2), 3. Dorothea Wiererová (Tal.) 2,8 (4), 4. Monika Hojniszová (Poľ.) 8,7 (0), 5. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 13,3 (3), 6. Lisa Vittozziová 20,2 (3), 7. Federica Sanfilippová (obe Tal.) 20,7 (1), 8. Irina Starychová (Rus.) 24,8 (0), 9. Franziska Hildebrandová (Nem.) 25,4 (1), 10. Julia Simonová (Fr.) 42,2 (2), ...51. Ivona FIALKOVÁ (SR) 4:28,4 (5)

priebežné hodnotenie SP (5 z 26 pretekov): 1. Wiererová 252, 2. Mäkäräinenová 245, 3. P. FIALKOVÁ 219, 4. Vittozziová 202, 5. Hojniszová 187, 6. Starychová 158, ...10. KUZMINOVÁ 115, 54. I. FIALKOVÁ 14

SP v stíhacích pretekoch (2 z 8): 1. Mäkäräinenová 120, 2. P. FIALKOVÁ a Wiererová obe 102, 4. Vittozziová 81, 5. Starychová 68, 6. Krjuková 65, ...14. KUZMINOVÁ 45