Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

V šprinte biatlonového IBU Cupu zvíťazil Rus Volkov, Kazár bol desiaty

Slovenský biatlonista Matej Kazár Foto: TASR/AP

V šprinte sa pozornosť sústredila hlavne na Nóra Tarjeia Boea.

Osrblie 3. februára (TASR) - V šprinte IBU Cupu v Osrblí sa prejavila nadvláda ruských biatlonistov. Vyhradili si dve miesta v najlepšej trojke, s víťazným Aleksejom Volkovom, za ním skončil Nór Gjesbakk a ďalší Rus Malyško. Z dvojice Slovákov vynikol na 10 km trati Matej Kazár, ktorý na 10. mieste stratil na víťazného Rusa 32,2 s.

V šprinte sa pozornosť sústredila hlavne na Nóra Tarjeia Boea. Olympijský víťaz a viacnásobný majster sveta patril medzi najväčších favoritov, situáciu si však skomplikoval po treťom nepresnom výstrele v ležke. Stratu naháňal povestným rýchlym behom, v stoji si ešte povesť naštrbil štvrtou chybnou ranou a umožnil viac vyniknúť ďalšiemu svojmu krajanovi. Nórska prevaha sa napokon narušila, keď pred Gjesbaaka sa prepracoval na čelo Volkov.

Slováci vsadili pri nominácii na menej známeho Filipa Kramlu (0-2) s jeho záverečnými dvoma nepresnými výstrelmi a hlavne na Mateja Kazára (0-0), ktorý sa testoval pred MS v Hochfilzene. Na trať vyštartoval až s číslom 77, keď najväčší favoriti už boli dávno v cieli. Po bezchybnej ležke figuroval mimo top desiatky, po stojke taktiež stopercentne zvládnutej už v poradí poskočil a skončil desiaty.

"Prvé kolo som šiel opatrne, aby som veľa nestratil, na ležke som si zapísal nulu a veľmi ma potešila," povedal Matej Kazár. "Na tréningu mi šla výborne a potvrdil som to aj v samotných pretekoch. V druhom kole som sa snažil prejsť trať čo najrýchlejšie a po opäť bezchybnej stojke som mal veľmi dobrý pocit. Prvýkrát v sezóne som mal čistú streleckú bilanciu. Do cieľa to už bol boj o čo najlepší výsledok. Pomohli mi diváci, na štadióne i na trati, a trúfam si aj v sobotnej stíhačke. Na trať som vyštartoval s číslom 77, po porade so servismanmi som predpokladal, že trať bude postupom času rýchlejšia a vyšlo to, sneh sa vyjazdil."

Výsledky:

šprint na 10 km: 1. Volkov (Rus.) 24:41,8 (0), 2. Gjesbaak +4,6 (0), 3. Malyško (Rus.) +6,2 (1), 6. T. Boe (Nór.) 25,6 (2), ... 10. Matej KAZÁR 32,2 (0), 74. Filip KRAMLA (obaja SR) 6:05,4 (2)