Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Vo vytrvalostných pretekoch SP triumfovala biatlonistka Dahlmeierovej

Nemecká biatlonistka Laura Dahlmeierová Foto: TASR/AP

Na 15 km trati za Nemkou zaostali Francúzka Chevalierová a Talianka Runggaldierová.

Anterselva 19. januára (TASR) - Triumfom Nemky Laury Dahlmeierovej sa v talianskej Anterselve skončili vytrvalostné preteky 6. kola Svetového pohára biatlonistiek. Na 15 km trati za Nemkou zaostali Francúzka Anais Chevalierová o 3,8 sekundy a Talianka Alexia Runggaldierová o 46,0 s. Štartovali aj dve Slovenky Paulína Fialková a Terézia Poliaková, no za bodovanou štyridsiatkou do SP výrazne zaostali.

Slnko s teplotou na bode mrazu a zdanlivo priaznivý vietor si mohlo užiť 99 štartujúcich. Žiaľ, chýbala medzi nimi najlepšia slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová, ktorá ochorela a nemohla si tak odskúšať formu pred februárovými MS v rakúskom Hochfilzene. Navyše sa k nej na poslednú chvíľu pridala aj Jana Gereková, čo mrzelo o to viac, že Anterselva s vysokou nadmorskou skúškou bola poslednou zastávkou seriálu SP pred svetovým šampionátom a poslúžila ako vhodný test pre viaceré štartujúce.

V sezóne je na programe len trojica vytrvalostných pretekov, tie prvé vo švédskom Ostersunde dopriali najviac Nemke Dahlmeierovej pred Francúzkou Bescondovou a Bieloruskou Jurkevičovou, posledné tretie sa pobežia na MS v Hochfilzene.

S číslom jedna vybehla na trať Fínka Mäkäräinenová, predchádzajúce kolo jej v Ruhpoldingu doprialo dve víťazstvá a aj teraz sa očakával jej ďalší rozlet. Poradie sa odvíjalo hlavne od toho, koľko trestných minút favoritky nazbierali. Dahlmeierová netrafila hneď prvý terč a okamžite jej oproti Mäkäräinenovej naskočila strata takmer jednej minúty. Po ďalšej streľbe bolo všetko inak, stojku Fínka s tromi chybami nezvládla, možno aj preto, že vietor zosilnel, nevyspytateľne sa točil a mnohé zaskočil. Výborne sa do pretekov na rozdiel od krajanky Koukalovej rozbehla Češka Puskarčíková, strieľala čisto, mimoriadne rýchlo a jej meno neustále svietilo na čele medzičasov. Záverečnú stojku strieľala s vedomím, že ak trafí všetky terče, zrodí sa mimoriadny výsledok. Najskôr si však odstrieľala svoju porciu Dahlmeierová (1-1-0-0), s dlhým streleckým časom v záverečnej stojke. Puskarčíkovú tri nevybielené terče už zosadili z priebežného piedestálu a Nemke vzrástla šanca na víťazstvo. V záverečnom okruhu ju ohrozovala Francúzka Chevalierová, s medzičasom po streľbe o 19,8 sekundy lepším, v cieli o 3,8 sekundy pomalšia. Šancu na medailový prienik nevyužila aj Ruska Podčufarovová, s dvoma trestnými minútami na poslednej stojke. Domácich divákov potešila tretia Runggaldierová, ktorá vyťažila prvýkrát v kariére umiestenie na stupňoch. Zaujímavosťou bolo, že ani jedna zo štartujúcich nevyšla na strelnici s čistým štítom.

Slovenský biatlon sa spoliehal nakoniec len na dvojicu štartujúcich, keď na trať s číslom 33 nevybehla Jana Gereková. Paulína Fialková (strelecká bilancia 2-2-1-2) a Terézia Poliaková (1-1-0-2) do SP nebodovali, pripísali si nielen veľa trestných minút, ale aj na trati sa im dosť natiahol bežecký čas.

Výsledky

vytrvalostné preteky na 15 km: 1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 44:48,7 (2 tr. min), 2. Anais Chevalierová (Fr.) +3,8 (1), 3. Alexia Runggaldierová (Tal.) 46,0 (1), 4. Marie Dorin-Habertová (Fr.) 55,0 (2), 5. Maren Hammerschmidtová 1:16,2 (2), 6. Vanessa Hinzová (obe Nem.) 1:19,1 (3), 7. Monika Hojniszová (Poľ.) 1:37,8 (3), 8. Oľga Podčufarovová (Rus.) 1:39,8 (2), 9. Franziska Hildebrandová (Nem.) 1:45,1 (3), 10. Lisa Theresa Hauserová (Rak.) 1:48,4 (2), ...63. Paulína Fialková 7:17,7 (7), 64. Terézia Poliaková (obe SR) 7:19,8 (4)

Priebežné hodnotenie SP (14 z 26 pretekov): 1. Dahlmeierová 615, 2. Koukalová 604, 3. Mäkäräinenová 594, 4. Dorin-Habertová 560, 5. Wiererová 442, 6. Hildebrandová 398, ...44. Kuzminová 64, 58. Gereková 45, 64. P. Fialková 32