Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Biatlonistka Reidová bola sexuálne obťažovaná svojím servismanom

Američanka Joanne Reidová počas šprintu žien na 7,5 km na pretekoch Svetového pohára v biatlone v slovinskej Pokljuke 5. januára 2023. Foto: TASR/AP

Reidová bola roky obťažovaná a keď sa sťažovala od roku 2019, povedali jej, že jeho správanie je len súčasťou mužskej európskej kultúry.

New York 25. januára (TASR) - Americkú biatlonistku Joanne Reidovú sexuálne obťažoval počas pretekov Svetového pohára jej servismanom Petr Garabík. Uviedlo to Americké centrum pre bezpečný šport (U.S. Center for SafeSport). Bývalého českého reprezentanta suspendovali na šesť mesiacov a dostal podmienku do decembra 2024. Informovala o tom agentúra AP.

Tridsaťjedenročná Reidová štartovala na dvoch ZOH v Pjongčangu 2018 a Pekingu 2022. Predstavila sa aj na piatich MS (2017, 2019, 2020, 2021 a 2023). Jej najlepším biatlonovým výsledkom v kariére bolo 10. miesto na svetovom šampionáte 2019 vo švédskom Östersunde v pretekoch s hromadným štartom.

Reidová bola roky obťažovaná a keď sa sťažovala od roku 2019, povedali jej, že jeho správanie je len súčasťou mužskej európskej kultúry. Až v apríli 2021, predstavitelia amerického biatlonu upozornili americké centrum pre bezpečný šport. Jeho 18-mesačné vyšetrovanie zistilo, že Garabík sa v priebehu šiestich rokov opakovane dopúšťal sexuálneho obťažovania a nechceného sexuálneho kontaktu s Reidovou, vrátane komentárov. "Garabíkovo správanie bolo dobre známe a predstavitelia tímu sa správali, akoby to bolo normálne alebo "európske", uviedla Reidová podľa AP.

U.S. CfSS zverejnilo rozsiahlu reportáž týkajúcu sa obťažovania. Garabík povedal, že prípad proti nemu bol "od začiatku úplný nezmysel". Vyšetrovateľom SafeSport a agentúre AP však priznal, že jeho poznámky mali sexuálny charakter. "Nikdy som nikomu nič neurobil bez jeho súhlasu a to, že som mal nejaké vtipy a narážky, nikdy nebol sexuálny nátlak. Vždy sme sa tomu smiali. Tým myslím ostatných členov tímu". Reidová vyšetrovateľom uviedla, že obťažovanie sa začalo v roku 2016 neustálymi dotykmi, nevítanými objatiami a vtipmi.