Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Bieloruský prezident Lukašenko si pozrie finále naživo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident sa v nedeľu najskôr stretne s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovičom a neskôr si naživo pozrie finálový duel.

Kyjev 27. júna (TASR) - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko bude v hľadisku na nedeľňajšom finálovom zápase futbalového EURO 2012 v Kyjeve.

Lukašenko je tak zatiaľ jediným štátnym ústavným činiteľom zo zahraničia, ktorý osobne navštívi zápas európskeho šampionátu na ukrajinskej pôde s výnimkou poľského prezidenta Bronislawa Komorowského, ktorého krajina je spoluusporiadateľom ME.

Bieloruský prezident sa v nedeľu 1. júla najskôr stretne s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovičom a neskôr si naživo pozrie finálový duel. Informoval o tom bieloruský veľvyslanec Valentin Veličko.

Európska únia zaviedla voči Lukašenkovi a viacerým jeho spolupracovníkom sankcie z dôvodu, že bieloruský režim porušuje ľudské práva a uplatňuje politické represie.

Množstvo európskych politikov sa rozhodlo bojkotovať futbalový šampionát na protest proti zaobchádzaniu Ukrajiny s opozičnou líderkou Juliou Tymošenkovou. Bývalá premiérka si momentálne odpykáva sedemročný trest za údajné zneužitie verejnej funkcie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová minulý mesiac prirovnala ukrajinského lídra Janukoviča k Lukašenkovi a uviedla, že "na Ukrajine i v Bielorusku ľudia stále trpia pod vládou diktatúry a represie."