Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Bilesová má 8. titul majsterky USA, je najstaršia víťazka podujatia

Na snímke americká gymnastka Simone Bilesová počas súťaže na kladine na majstrovstvách USA vo viacboji 27. augusta 2023 v San Jose. Foto: TASR - AP

Štvornásobná olympijská šampiónka sa pritom nedávno vrátila k pretekom po dvojročnej prestávke.

San Jose 28. augusta (TASR) - Gymnastka Simone Bilesová triumfovala v nedeľu na majstrovstvá USA vo viacboji, získala svoj ôsmy titul na tomto podujatí. Štvornásobná olympijská šampiónka sa pritom nedávno vrátila k pretekom po dvojročnej prestávke.

Dvadsaťšesťročná Američanka zaznamenala celkový dvojdňový súčet 118,40 bodov, o štyri body za ňou skončila Shilese Jonesová. Tretia skončila Leanne Wongová. Bilesová zvýšila svoje šance na účasť na MS, prvý titul na svetovom šampionáte získala v roku 2013. Stala sa stala najstaršou ženou, ktorá vyhrala národný titul, odkedy USA Gymnastics začala organizovať podujatie v roku 1963. Jej osem titulov ju posunulo pred Alfreda Jochima, ktorý ich má sedem z rokov 1925-33. "Nemyslím na čísla, myslím na svoj výkon. Osem titulov? Myslím, že tento rok je osmička moje šťastné číslo," citovala Bilesovú agentúra AP.

Začiatkom augusta sa americká gymnastka vrátila k pretekaniu, na podujatí US Classics triumfovala vo viacboji. Bola to jej prvá súťaž od olympijských hier v Tokiu. V Japonsku sa iba 142 cm vysoká gymnastka postarala o pozornosť, keď odstúpila zo súťaže družstiev pre psychické problémy. Svoje odstúpenie vysvetlila tým, že pri točených prvkoch stráca prehľad o tom, kde sa vo vzduchu nachádza.

Úradujúca olympijská víťazka Sunisa Leeová skončila na domácom šampionáte posledná, no väčšinu roka bojovala s problémami s obličkami, s ktorými jej lekári stále pomáhajú. "Som na ňu nesmierne hrdá, že sa sem mohla dostať a ukázať, čo vie," povedala ďalšia gymnastka Jordan Chilesová.