Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Blake v národnej kvalifikácii šokoval Bolta a chce zlato z OH

Foto: TASR/AP

lake triumfoval na jamajskej kvalifikácii na 100-metrovej trati časom 9,75 s. a svojho konkurenta zdolal o 0,11 sekundy.

Kingston 30. júna (TASR) – Majster sveta v behu na 100 metrov Yohan Blake zdolal v šprinte v olympijskej kvalifikácii v jamajskom Kingstone v osobnom rekorde svojho krajana a svetového rekordéra Usaina Bolta.

Blake triumfoval na jamajskej kvalifikácii na 100-metrovej trati časom 9,75 s. a svojho konkurenta zdolal o 0,11 sekundy. Tretí skončil Asafa Powell (9,88). "9,75, to je fantastické," tešil sa Blake. "Vyhral som na majstrovstvách sveta, teraz som šampiónom Jamajky. Na olympiádu idem s rovnakým cieľom."

Triumf Blakea na MS v Kórejskej republike sa zrodil bez bežeckej účasti Bolta, pretože olympijského víťaza vo finále diskvalifikovali po pokazenom štarte. Jamajská kvalifikácia bola prvým priamym súbojom rivalov a tréningových partnerov od MS. Favoritom bol Bolt, ktorého svetový rekord má hodnotu 9,58 s, pričom osobné maximum Blakea bolo pred pretekmi 9,82.

Blake časom 9,75 dosiahol najlepší tohtoročný výkon na svete a zároveň pokoril štyri roky starý rekord štadióna – obe maximá boli 9,76 a patrili Boltovi.

Olympijský šampión utrpel prvú prehru od MS, keď mu opäť nevyšiel štart. Bolt po pretekoch skonštatoval, že mu niečo v priestore štartu narušilo koncentráciu. Svetovému rekordérovi nevyšiel štart ani v semifinále. "Musel som to ignorovať," povedal Bolt. "Mal som problémy, ale nechcel som to vzdať."

Účasť v Londýne si vybojovali prví traja z kvalifikácie, posledným členom jamajskej štafety bude Michael Frater, ktorý zastal na štvrtej priečke za Powellom o 0,06 sekundy.

V ženskej časti kvalifikácie vyhrala olympijská víťazka Shelly-Ann Fraser-Pryceová v novom národnom rekorde 10,70 s., ktorý je siedmy najrýchlejší čas histórie. Druhá skončila Veronica Campbell-Brownová (10,82), tretia dobehla Kerron Stewartová, strieborná z OH v Pekingu. Štvrtú priečku obsadila Sherone Simpsonová, ktorá získala v Pekingu tiež striebro. "Celý čas som si verila, lebo som poriadne trénovala," vyhlásila Fraser-Pryceová. "Chcela som podať čo najlepší výkon, a to sa mi podarilo. Idem na olympiádu."

Campbell-Brownová šokovala v národnej kvalifikácii pred OH 2008, keď v šprinte skončila štvrtá a nevybojovala si olympijskú miestenku do individuálnych pretekov. V Pekingu však napokon získala zlato na 200-metrovej trati. V Londýne tak môže zaútočiť na šprintérske double. "Nechcem sa vracať do minulosti," povedala Campbell-Brownová na margo sklamania spred štyroch rokov. "Teraz som spokojná. Vybojovala som si nomináciu na 100 metrov. Som spokojná."

Olympijskú miestenku si vybojoval aj obhajkyňa olympijského zlata v behu na 400 metrov cez prekážky Melanie Walkerová, ktorá vyhrala výkonom 54,77 s.