Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Bodová by sa mala predstaviť v Soči, účasť ešte musí potvrdiť ISU

Do olympijskej kvalifikácie sa započítali posledné dve súťaže Svetového pohára z talianskeho Turína a ruskej Kolomny.

Spišská Nová Ves 18. novembra (TASR) - Slovenská šortrekárka Tatiana Bodová si podľa neoficiálnych výsledkov vybojovala miestenku na ZOH v Soči. Jej účasť na olympiáde musí ešte potvrdiť Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) a následne Slovenský olympijský výbor.

"Ešte to musia potvrdiť oficiálne výsledky ISU a následne Slovenský olympijský výbor. V prípade, že sa umiestni do 36. miesta na 1500 metrovej trati, tak by sa mala predstaviť na ZOH. Mohlo by sa stať, že ešte niečo prepočítajú ináč, keďže je to komplikované so štafetami a nejaký protest podali i Maďari. Pokiaľ mi je známe, tak ho predstavitelia ISU zamietli. Celkový počet mužov na hrách musí byť 60 a rovnaký počet žien. Myslím si, že čo sa týka Tatiany, tak pôjde už iba o formálnu záležitosť a ISU vydá v priebehu dvoch, troch dní komuniké o tom, kto sa kvalifikoval," uviedol pre TASR predseda Slovenského rýchlokorčuliarskeho zväzu Ján Magdoško.

Do olympijskej kvalifikácie sa započítali posledné dve súťaže Svetového pohára z talianskeho Turína a ruskej Kolomny. Bodovej sa síce počas posledného víkendu v Rusku príliš nedarilo, keď zajazdila čas 2:42,689 min. a obsadila 47. pozíciu, no pred týždňom v Turíne sa umiestnila na 30. mieste v slovenskom rekorde 2:25,847. V súčte bodov by jej mala patriť 36. pozícia, uzatvárajúca počet pretekárok, ktoré by sa mali predstaviť v Soči na 1500 metrovej trati. "V Turíne jazdila dobre, počítali sme však, že by sa mohla kvalifikovať na 500 a 1000 metrovej trati. To bol aj cieľ, že by sa mohla v Soči predstaviť v dvoch disciplínach, s 1500-vkou sme veľmi nerátali. Po 30. mieste už bolo takmer jasné, že sa predstaví na olympiáde, no žiaľ v Kolomne zajazdila veľmi zle. Dostala silné súperky do rozjázd, na tisícke dokonca spadla a päťstovku nedojazdila," konštatoval Magdoško.

Po návrate zverenky Jarmila Hrůzu z Ruska dôjde k zmenám v tréningovom procese. "Určite sa zmení tréningový proces, keďže sa predstaví iba na 1500 metrovej trati. Už v utorok alebo v stredu si spolu sadneme a preberieme plán prípravy, predovšetkým to, na aké preteky sa pred ZOH pôjde. Určite pôjdeme na januárové ME v nemeckých Drážďanoch, kde bude Tatiana obhajovať 8. miesto na 500 metrovej vzdialenosti," prezradil Magdoško.

Na ZOH malo Slovensko zastúpenie v Salt Lake City 2002 a Turíne 2006, kde sa predstavil Matúš Užák. O postup na zimnú olympiádu do Vancouveru 2010 bojovala neúspešne trojica mužov Miloš Vigaš, Andrej Valach a Peter Jeleň.