Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Bokrošovi chýba väčšia hráčska základňa: Iné tímy majú aj osem Réwayov

Na archívnej snímke uprostred tréner slovenských hokejových reprezentantov do 20. rokov Ernest Bokroš Foto: TASR/Martin Baumann

S odstupom času považuje Bokroš umiestnenie SR na siedmej priečke na juniorských MS vo Fínsku za odraz reality slovenského hokeja.

Bratislava 6. januára (TASR) - Výsledok slovenských hokejistov na juniorských MS vo Fínsku je odrazom reality. Myslí si to kouč Ernest Bokroš, ktorého po návrate z Helsínk mrzel najmä fakt, že na zloženie konkurencieschopného tímu absolútnej svetovej špičke nemá doma dostatočnú hráčsku základňu. Aj preto mu na uplynulom svetovom fóre chýbala osobnosť, akou bol na vlaňajšom "bronzovom" šampionáte Martin Réway.



Slovenská juniorská výprava pristála na Schwechate tesne pred desiatou a po vyše hodinovej ceste autobusom dorazila k sídlu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Z Helsínk s ňou neletel len kapitán Christián Jaroš, ktorý zostal pre klubové povinnosti vo Švédsku a z rodinných dôvodov odišiel skôr Kristián Pospíšil. S odstupom času považuje Bokroš umiestnenie na siedmej priečke za odraz reality slovenského hokeja. "Všetci pred nami sú svetová špička, so súpermi pod nami hráme vyrovnanú partiu. Posledné štyri tímy predviedli v záverečnej fáze hokej z inej galaxie. Vieme o svojich problémoch na Slovensku, ale touto cestou by som chcel poďakovať realizačnému tímu aj hráčom za toto umiestnenie," povedal po návrate.

Ďalšiu budúcnosť skúseného kormidelníka pri juniorskej reprezentácii by mal potvrdiť Výkonný výbor SZĽH. Bokroš je však so svojou pozíciou spokojný a dvadsiatku by chcel viesť aj naďalej. "Stále mám zmluvu so zväzom a tá je otvorená. Ak sú obe strany spokojné, môžeme pokračovať ďalej. Ešte sa k tomu musia vyjadriť predstavitelia zväzu, či považujú moju prácu, ale aj celého realizačného tímu za uspokojivú. Mňa táto robota napĺňa, baví ma to. Možno by niekto povedal, že už som v tejto funkcii dlho, ale poviem otvorene, vo svojich rokoch som aj po týchto majstrovstvách sveta nabral ďalšie skúsenosti, ktoré sa nikde inde nenaučíte," konštatoval.



Ak by 56-ročný tréner zotrval vo svojej funkcii, v priebehu budúcej sezóny ho čaká mimoriadne náročná úloha. Počas leta musí zložiť kostru tímu, ktorá bude na nasledujúcom šampionáte v Kanade konkurovať v základnej B-skupine Kanade, USA, Rusku a nováčikovi z Lotyšska. "Nie je to silná skupina, ale strašná. Jediný súper, ktorý je pre nás, sú Lotyši. Dnes už ale viem, že majú k dispozícii silný ročník. Majú štyroch hráčov na drafte, skvelého brankára. Je jasné, že na ďalšom šampionáte bude veľmi ťažké uspieť."

Za roky pôsobenia pri slovenskej juniorskej reprezentácii získal Ernest Bokroš množstvo poznatkov. So svojím výberom veľakrát konkuroval svetovej špičke, neraz ju dokázal potrápiť či dokonca zdolať, čo podčiarkli aj "bronzové" MS 2015. Po fínskom dobrodružstve ho mrzí najmä fakt, že slovenský mládežnícky hokej nemá dostatočne veľkú hráčsku základňu na to, aby mohol konkurovať tým najlepším. "Moji súperi čerpajú z obrovskej základne, majú množstvo talentov, rozdielových hráčov. Keď spomíname náš najväčší talent, ktorým je Réway, a nazrieme do možností iných výberov, tak majú k dispozícii sedem, osem Réwayov. Švédi či Fíni mali tri päťky a bolo úplne jedno, ktorá išla na ľad. Každá vedela rozhodnúť, no my sme mali veľký problém zložiť jednu údernú formáciu," dodal Bokroš, ktorý po šampionáte vystrieda juniorskú reprezentáciu za prácu pri A-tíme. "Dostanem určité úlohy od zväzu. Spojím sa s pánom Cígerom aj generálnym manažérom, pánom Švehlom, a oni ma určite poveria ďalšími povinnosťami."