Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Boom na štarte 1. etapy Tour napriek nízkej hladine kortizolu

Holanďan Lars Boom (vpravo), archívne foto Foto: TASR/AP

Nízka hladina tohto stresového hormónu sa dá vysvetliť užívaním kortikoidov, ktoré sú počas pretekov zakázané.

Utrecht 4. júla (TASR) - Holandský cyklista Lars Boom sa postavil na štart sobotňajšej prvej etapy na Tour de France napriek tomu, že v predvečer začiatku 102. edície legendárnych pretekov mu namerali nízku hladinu kortizolu. Agentúre Reuters to prezradil manažér jeho tímu Astana.

Nízka hladina tohto stresového hormónu sa dá vysvetliť užívaním kortikoidov, protizápalových látok, ktoré sú povolené v mimosúťažnom období, no počas pretekov sú zakázané, pokým jazdec nemá na ich užívanie udelenú výnimku. "Boom sa postaví na štart," potvrdil novinárom manažér Astany Alexander Vinokourov.

Astana, tím obhajcu vlaňajšieho titulu Vincenza Nibaliho, je členom Hnutia za dôveryhodnú cyklistiku (MPCC), ktoré hlási myšlienku čistej cyklistiky prostredníctvom ešte prísnejších pravidiel, ako stanovuje etický kódex UCI či Svetovej antidopingovej agentúry WADA. Podľa regulí MPCC by mal Boom osem dní oddychovať a neštartovať v sobotňajšej 13,8 km dlhej časovke. Návrh Astany, aby Holanďana nahradil v tíme Talian Alessandro Vanotti, UCI zavrhla. Podľa nej prišla žiadosť o zmenu pretekára príliš neskoro.