Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Brankár Bostonu Bruins Tim Thomas si chce na rok oddýchnuť od hokeja

Foto: TASR/AP

Tridsaťosemročnému Thomasovi zostáva rok do vypršania zmluvy a platový strop Bostonu ovplyvní v budúcej sezóne sumou 5 miliónov dolárov nezávisle na tom, či bude hrať, alebo sa rozhodne ju vynechať.

Boston 2. júna (TASR) - Jeden z najlepších brankárov súčasnosti v zámorskej hokejovej NHL Tim Thomas vážne uvažuje o ročnej pauze. Gólman Bostonu Bruins a spoluhráč Zdena Cháru chce prerušiť kariéru pre rodinné dôvody a čiastočne aj pre zdravotné problémy.

O pohnútkach pre svoje rozhodnutie verejne hovoriť nemieni.

Správu o prekvapivom kroku Thomasa pre zámorské médiá sprostredkoval generálny manažér "medveďov" Peter Chiarelli.

"Som sklamaný, ale takéto veci sa stávajú a musíte sa naučiť vyrovnať s nimi. Keď vám niekto predloží rodinné dôvody, tie musíte rešpektovať," cituje oficiálny portál NHL Chiarelliho, ktorý situáciu prirovnal k prípadom iných hviezdnych hráčov Dominikovi Haškovi, Teemu Selännemu či Scotttovi Niedermayerovi.

Tridsaťosemročnému Thomasovi zostáva rok do vypršania zmluvy a platový strop Bostonu ovplyvní v budúcej sezóne sumou 5 miliónov dolárov nezávisle na tom, či bude hrať, alebo sa rozhodne ju vynechať. Chiarelli potvrdil aj to, že brankár hovoril aj o svojom celkovom vyčerpaní, držiteľ Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča minulého play off chytal za posledné dve sezóny v 148 súťažných duelov, čo je pre brankára extrémne vyťaženie.

Zdeno Chára sa prihovára brankárovi Timovi Thomasovi.
Foto: TASR/AP
Správa je veľkou komplikáciou aj pre Chiarelliho, ktorý sa tak musí postaviť k tímovej dvojke Fínovi Tuukovi Raskovi zrejme úplne inak. Rask tiež predstavoval spoľahlivého strážcu bránky v posledných sezónach, ale stane sa k 1. júlu neobmedzeným voľným hráčom. Pokiaľ ho vedenie Bruins nepodpíše do tohto dátumu, bude si môcť vyberať z ponúk iných klubov. Tímovou trojkou je 26-ročný Rus Anton Chudobin, ten však bv NHL rozsiahle skúsenosti ešte nemá, keďže naskočil len do 7 stretnutí v najkvalitnejšej lige sveta.

Do úvahy prichádza aj trejd Tima Thomasa, Bruins by ho potrebovali pre zníženie zaťaženia platového stropu, ale výmene hráčov za "mačku vo vreci" zrejme veľa klubov zo zvyšnej dvadsaťdeviatky naklonených nebude. Pri Thomasovom veku je totiž možné, že po ročnej pauze sa už do súťažného kolotoča brankár nevráti. "Všetko závisí od športovca. Na prvý pohľad treba povedať, že pre 38-ročného hráča bude ťažké vrátiť sa po vynechaní celej sezóny. Ale napríklad navrátilec po ročnej pauze, v čase rozhodnutia 37-ročný Hašek to dokázal a mal v Detroite i Ottawe solídne čísla aj potom," analyzoval Chiarelli.