Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Hochschornerovci 'len' strieborní po proteste Čechov, bronz kajakárok

Slovenskí pretekári Peter a Pavol Hochschornerovci Foto: TASR/Michal Svítok

Po proteste českej výpravy súťažná jury posunula na zlaté výslnie Čechov Jaroslava Volfa - Ondřeja Štěpánka.

Augsburg 13. mája (TASR) - Na 13. ME slalomárov na divokej vode v nemeckom Augsburgu nazbierala slovenská výprava dovedna tri vzácne kovy (1-1-1).

O ten záverečný v bronzovom lesku sa postaralo družstvo kajakárok v zložení Elena Kaliská, Jana Dukátová a Dana Mannová.

Medailovú zbierku okrem kajakárok vyšperkoval zlatý tím singlistov Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a strieborní deblisti Pavol a Peter Hochschornerovci v individuálnych pretekoch.

Striebornou medailou, aj keď pôvodne so zlatým leskom, sa ovenčili deblisti Pavol a Peter Hochschornerovci. Na ME slalomárov na divokej vode v nemeckom Augsburgu zvládli obhajcovia titulu bezchybne finálovú jazdu, no vo svojej kariére si na európskom šampionáte už siedmy individuálny titul nepripísali.

Po proteste českej výpravy súťažná jury posunula na zlaté výslnie Čechov Jaroslava Volfa - Ondřeja Štěpánka a Hochschornerovcov zaradila 'len' na striebornú priečku s odstupom 0,47 sekundy, tretiu priečku obsadili Nemci Robert Behling - Thomas Becker so stratou 1,25 sekundy.

Problémovou sa stala ôsma protiprúdna bránka, najskôr bránkový rozhodca pridelil Čechom dve trestné sekundy, no jury rozhodnutie zrušila, v oficiálnom poradí tak nastala zmena v prospech Čechov a samozrejme, v neprospech bratov Hochschornerovcov.

Vysokú latku nasadili vo finále deblistov domáci Behling - Becker časom 107,27. Postupovali síce až na poslednom 10. mieste, no zrýchlili sa obdivuhodne. Ako maják svietil ich čas len do chvíle, keď dopádlovali bratia Hochschornerovci. Na medzičase za Nemcami zaostávali ešte poldruha sekundy, brilantne však tempo vystupňovali, no siedmykrát sa vo svojej kariére v individuálnom meraní síl zlatom neovenčili. V súčasnosti trojnásobní olympijskí víťazi a úradujúci majstri sveta svoj titul zo Seu d'Urgell neobhájili po proteste Čechov a rozhodnutí jury.

Ďalšie dve slovenské lode už vyššie neprenikli, Škantárovcov na 7. mieste utlmila hneď penalizácia na úvodnej bránke, 10. Kučeru s Bátikom dve na bránkach číslo 3 a 19.

Veľkú tragédiu z rozhodnutia súťažnej jury Pavol Hochschorner nerobil. "Nám to je teoreticky jedno, do Augsburgu sme cestovali s tým, že si ideme hlavne zatrénovať a o výsledok nám vôbec nešlo. Samozrejme, keď ste v cieli, tešíte sa zo zlata a napokon tesne pred vyhlasovaním zmenia poradie a zlato sa premení na striebro, tak to zamrzí."

Tréning naostro Hochschornerovcom v Augsburgu zachutil hlavne vo finále. Pavol: "Boli to prvé naše preteky tento rok a sme radi, že to takto dopadlo. No a poučenie, asi žiadne. Skôr je to signál pre ľudí, ktorí sa pohybujú okolo slalomu a ovplyvňujú diplomaciu. Tá naša je veľmi slabá, málo rešpektovaná, my keď nejaký protest podáme, tak obyčajne neprejde a keď iný podá proti nám, tak prakticky vždy ho uznajú. Je to divné, buď nám to robia zámerne, alebo sme takí dobrí a pribrzďujú nás, to neviem," zasmial sa 'háčik' Pavol.

Petra Hochschornera možno mrzela náhla strata zlata viac ako Paľa. "Asi to prežívam ťažšie, no musíme sa pozrieť na to aj z lepšej strany, radšej nech sa takáto nepríjemnosť stane tu ako niekde inde, trebárs na olympiáde. Sme v príprave, zisťujeme, kde sa sústrediť, čo naprávať. V sezónnej premiére sme ukázali v najdôležitejšej chvíli čistú jazdu, aj keď prvá polovica z nej nedopadla podľa našich predstáv. Som rád, že sme zrýchlili a aj pri riziku sme neťukli. Augsburg je zradný v tom, že sa veľmi rýchlo pritrafí nejaká chybička a naberáte trestné sekundy. Vo finále sme zajazdili celkom slušný čas, od ktorého sa môže naša príprava odvíjať ďalej."

Olympiáda a úplne iná voda ako v Augsburgu, aj takto vyznieva porovnanie oboch kanálov. Peter Hochschorner: "Tento rok sme jazdili hlavne ťažšiu vodu, či v Londýne, alebo doma v Čunove. V augsburskom kanáli to bolo hlavne o pádlovaní, takže som rád, že aj na takýchto ľahkých vodách vieme slušne zajazdiť."

Ďalšie dve slovenské lode deblistov už vyššie vo finále neprenikli, Škantárovcov na 7. mieste utlmila hneď penalizácia na úvodnej bránke, 10. Kučeru s Bátikom dve na bránkach číslo 3 a 19.

Bronzová medaila družstva kajakárok v závere šampionátu doplnila zbierku slovenskej výpravy a vyvolala aspoň drobnú radosť po neúspechu v individuálnych pretekoch. Štyri trestné sekundy nazbierané na 2. a 19. bránke ani veľmi nemrzeli, pretože aj bez nich by na zlato časom nestačili. Na strieborné Francúzky už áno, oceniť bronz sa však žiada, aj keď Slovenkám v role aktuálnych majsteriek sveta sa to možno málilo. Bronzom sa skrášlili tretíkrát za sebou a od Tacenu'05 ťahajú na ME nepretržitú medailovú šnúru na ôsmich šampionátoch.

V konečnej medailovej bilancii zvíťazilo Nemecko 4-4-4, pred Francúzskom 2-3-1, Veľkou Britániou 1-1-2, Slovenskom 1-1-1 Českom 1-1-0, Talianskom 1-0-0,, Slovinskom 0-0-1 a Rakúskom 0-0-1.

Finálové výsledky:


C2: 1. Jaroslav Volf - Ondřej Štěpánek (ČR) 106,02 (2), 2. Pavol a Peter Hochschornerovci (SR) 106,49 (0), 2. Robert Behling - Thomas Becker (Nem.) 107,27 (0), ...7. Ladislav a Peter Škantárovci 111,02 (2), 10. Tomáš Kučera - Ján Bátik 123,96 (4)

K1 ženy: 1. Carole Bouzidiová (Fr.) 106,93 (2), 2. Melanie Pfeiferová (Nem.) 106,94 (2), 3. Fiona Pennieová (V. Brit.) 109,02 (2), ...9. Jana Dukátová (SR) 162,39 (54)

3xK1 ženy: 1. Nemecko (Cindy Pöschelová, Melanie Pfeiferová, Jasmin Schornbergová) 121,80 (0), 2. Francúzsko 123,45 (2), 3. Slovensko (Elena Kaliská, Jana Dukátová, Dana Mannová) 126,39 (4)

3xC2: 1. Veľká Británia (David Florence - Richard Hounslow, Timothy Baillie - Etienne Stott, Adam Burges - Greg Pitt) 129,38 (2), 2. Česko 132,81 (8), 3. Nemecko 137,38 (6)