Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Bratia Murrayovci zvládli štvorhru, Briti vedú vo finále 2:1

Na snímke britský pár Andy Murray (vľavo), Jamie Murray vracia loptičku belgickému páru Steve Darcis, David Goffin vo štvorhre finále Davisovho pohára Belgicko - Veľká Británia v hale Flanders Expo v Gente 28. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Finále Davisovho pohára vyvrcholí za prísnych bezpečnostných opatrení v nedeľu záverečnými dvojhrami.

Gent 28. novembra (TASR) - Tenisti Veľkej Británie vedú vo finále Davisovho pohára tenistov v Gente nad Belgickom 2:1. Dôležitý druhý bod pre hostí získali v sobotňajšej štvorhre bratia Andy a Jamie Murrayovci, ktorí zdolali pár Steve Darcis, David Goffin v štyroch setoch 6:4, 4:6, 6:3 a 6:2. Britský tím je tak blízko k prvému triumfu v prestížnej súťaži od roku 1936, o všetkom ale rozhodnú až nedeľňajšie dvojhry.

Belgický kapitán Johan Van Herck sa pred štvorhrou rozhodol zmeniť zloženie domáceho páru. Pôvodne avizovaného Kimmera Coppejansa tak nahradil najlepší singlista tímu Goffin, ktorý v piatok otočil nepriaznivo sa vyvíjajúci priebeh úvodnej dvojhry duelu s Kyleom Edmundom z 0:2 na 3:2. Stav na 1:1 po prvom dni potom vyrovnal druhý hráč sveta Andy Murray po hladkom triumfe nad Rubenom Bemelmansom 6:3, 6:2 a 7:5.

Vo štvorhre mali napokon navrch favorizovaní Briti, hoci ponúkla veľmi vyrovnaný priebeh. V prvom dejstve si oba páry držali servis až do desiatej hry, v ktorej sa Murrayovci dostali proti Goffinovi vôbec k svojmu premiérovému brejkbalu v zápase a hneď ho využili na zisk setu 6:4. Belgičania kontrovali v druhom sete, keď v elektrizujúcej atmosfére 13-tisícovej haly zobrali Jamiemu servis v tretej hre a vyrovnali stav duelu na 1:1. Tretí set bol festivalom stratených podaní, domáci oň prišli trikrát a keďže Briti iba dvakrát, ujali sa vedenia 2:1 na sety. Štvrtý bol už jednoznačne v réžii favorizovaných Murrayovcov, ktorí za stavu 5:2 využili svoj druhý mečbal. Stretnutie trvalo 2:49 h.

Andy Murray pochválil po triumfe svojho brata: "Keď hráme spolu štvorhru, vždy mu veľmi verím. Aj keď začne pomalšie, zakaždým sa rozbehne. Jamie miluje veľké zápasy a zvykne v nich hrať výborne. Nastúpiť vo finále Davisovho pohára s bratom a spoločne získať bod pre našu krajinu je úžasné. Možno už nikdy nebudeme mať túto príležitosť, takže si to užívame. Vedieme 2:1 a sme blízko a aj keby som zajtra prehral, stále máme dobré šance získať trofej."

Kapitán belgickej ekipy Van Herck napriek nepriaznivému stavu 1:2 zbrane neskladá: "Dnes sme prehrali, ale nevzdávame sa. Zajtra na dvorci ukážeme, že sme silný tím a pokúsime sa to otočiť. Všetci sme pripravení o to zabojovať. V Davisovom pohári je všetko možné..." Spečatiť britský triumf môže v nedeľu Andy Murray, Goffin mu to však chce prekaziť: "Som pripravený nechať na kurte dušu. Štvorhra nám nevyšla, ale ja si stále verím a cítim sa fajn."

Finále v aréne Flanders Expo vyvrcholí za prísnych bezpečnostných opatrení v nedeľu od 13.00 h záverečnými dvojhrami. Podľa avizovaného programu sa najskôr na dvorci predstavia jednotky oboch tímov Goffin a Andy Murray, nasledovať by mal súboj Bemelmansa a Edmunda. Belgičania potrebujú k zisku svojej prvej "šalátovej misy" v histórii vyhrať oba zostávajúce duely.

Finále Davisovho pohára 2015 - Gent

Belgicko - Veľká Británia 1:2 po druhom dni

piatok:

David Goffin - Kyle Edmund 3:6, 1:6, 6:2, 6:1, 6:0
Ruben Bemelmans - Andy Murray 3:6, 2:6, 5:7

sobota:
Steve Darcis, Goffin - Andy Murray, Jamie Murray 4:6, 6:4, 3:6, 2:6

nedeľa:
13.00: Goffin - Andy Murray, nasleduje Bemelmans - Edmund