Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Bratislava hostí akademické MS: Luby tvrdí, že to bude atraktívne

Na snímke slovenskí reprezentanti v športovom lezení zľava Jakub Švub, Peter Kuric a Róbert Luby počas tlačovej konbferencie v Bratislave 19. júna 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šampionát bude mať základňu na najväčšej lezeckej stene K2 v Bratislave, súťažiť sa bude aj na námestí pred nákupným centrom Eurovea.

Bratislava 19. júna (TASR) - Bratislava privíta historicky druhé akademické majstrovstvá sveta v športovom lezení (20.-23. júna 2018). Na prestížnom podujatí sa od stredy predstaví približne 150 športovcov z 24 krajín sveta. Slovensko bude reprezentovať trojica Robert Luby, Andrej Capko a Jakub Jiří Švub.

"Cítim sa dobre pripravený. Trénovali sme na umelých stenách a tiež na prírodných skalách. Našou špecializáciou je 'bouldering', čo je krátke, silové lezenie na stenách do 5 metrov bez istenia. Bude to atraktívne aj pre divákov a je to určite veľké lákadlo. Verím, že sa môžem umiestniť v najlepšej dvadsiatke," uviedol Luby.

Šampionát bude mať základňu na najväčšej lezeckej stene K2 v Bratislave, súťažiť sa bude aj na námestí pred nákupným centrom Eurovea. "K2 prešla veľkou rekonštrukciou a momentálne sa dokončievajú práce na nej a tiež sa finalizuje športovisko pred Euroveou. Príprava stien a technického zabezpečenia je v záverečnej fáze. Hlavný cieľ je popularizácia športu, preto sme zvolili aj námestie pred nákupným centrom," povedal riaditeľ organizačného výboru AMS Peter Hamaj.

Podľa prezidenta Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) Júliusa Dubovského budú tieto majstrovstvá sveta unikátne. "Veľmi nás teší, že môžeme takýmto spôsobom spropagovať športové lezenie aj na Slovensku. Hoci ide o menej tradičný adrenalínový šport, medzi ľuďmi vzbudzuje čoraz väčší záujem. Svedčí o tom aj fakt, že sa dostal do olympijského programu."

"Tento šport nám ponúka nádeje do budúcna. Mladí lezci Vanda Michalková a Peter Kuric sú veľké talenty. V Bratislave máme výborné tréningové podmienky a gratulujem tomuto športu, že bude súčasťou OH v Tokiu 2022. Je úspech, že sa nám podarili zorganizovať AMS na Slovensku, pretože to bude veľká propagácia tohto športu," vyhlásil viceprezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Jozef Gönci.