Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Bratislavský maratón je vypredaný, na štarte rekordných 12.000 bežcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ambasádorom podujatia je aj dvojnásobný paralamypijský víťaz v cyklistike z Ria de Janeiro 2016 Jozef Metelka

Bratislava 30. marca (TASR) - Bratislavský mestský maratón je vypredaný. Tri dni pred štartom hlavných nedeľňajších pretekov organizátori potvrdili, že celkový počet prihlásených prekročil rekordnú hranicu 12.000 účastníkov.

"Veľmi nás teší enormný záujem, pre ktorý sme už v predstihu museli ukončiť možnosť registrácie," povedal riaditeľ ČSOB Bratislava Marathon 2017 Jozef Pukalovič. Priamo zaregistrovať sa pred štartom budú môcť už len deti vo svojich kategóriách. Na maratón je prihlásených 1260 bežcov, polmaratón hlási viac ako 3000 štartujúcich.

Dvanásty ročník podujatia sa uskutoční v nedeľu 2. apríla, sprievodné akcie sa ale začnú už v piatok. V ten deň je v spolupráci so Slovenským atletickým zväzom (SAZ) v hale Elán pripravený program pre školákov. V sobotu sa pobežia detské behy (11.00 h), minimaratón na 4,2 km (14.00 h) a beh na 10 km (16.00 h). Chýbať nebude ani History Run - beh po pamiatkach mesta. Hlavné menu je pripravené na nedeľu - štart maratónu, polmaratónu a štafetového behu je pred EUROVEA naplánovaný na 10.00 h. Trať tentoraz povedie aj cez rekonštruovaný Starý most a prvý raz cez najstarší park v strednej Európe - Sad Janka Kráľa.

Ambasádorom podujatia je aj dvojnásobný paralamypijský víťaz v cyklistike z Ria de Janeiro 2016 Jozef Metelka, ktorý odštartuje hlavné preteky. "Trať by som chcel absolvovať na bicykli celú, uvidím, či to okolnosti dovolia. Na štarte ale pôjdem na čele pred bežcami. Veľmi si vážim, že môžem byť ambasádorom tohto projektu, ktorý spája ľudí zdravých i hendikepovaných a na prvom mieste je pre všetkých túžba športovať. Všetci sme športovci a všetci štartujeme spolu. Bratislavský maratón je úžasná akcia, ktorá stavia mosty a to je pre mňa cenné."

Premiérovo sa bude na maratónskej trati v Bratislave bojovať aj o slovenský titul v tejto disciplíne, hoci na štarte nebude kompletná domáca špička. Naposledy sa v hlavnom meste slovenský šampionát uskutočnil pred sedemnástimi rokmi ešte na Dunajskom maratóne. Odvtedy sa v Bratislave bojovalo o tituly iba v polmaratóne v rokoch 2009, 2010, 2014 a 2016.

Bratislavský samosprávny kraj sa rozhodol vyhlásiť beh starostov svojho kraja v rámci sobotňajšieho minimaratónu. Medaily v cieli sú pripravené pre všetkých bežcov, rozdávať ich bude napríklad aj úspešná slovenská strelkyňa a členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Danka Barteková.

Organizátori na tento ročník pripravili 24 noviniek, ktoré postupne predstavovali verejnosti. Upustili už od snahy pozývať špičkových afrických vytrvalcov, na štarte ale bude množstvo bežcov zo zahraničia. "Snažíme sa podujatie neustále vylepšovať, zjednodušiť registráciu a účastníkom zabezpečiť čo najlepší servis. Snažíme sa o rodinné podujatie pre všetky vekové kategórie a verím, že si to všetci užijú a v zdraví dobehnú do cieľa. Očakávame aj tisíce návštevníkov pri trati a pripomínam, že v meste budú platiť dopravné obmedzenia pre individuálnu aj verejnú dopravu," dodal Pukalovič.