Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Chmelár verí, že na záver kariéry šéfa SOV zažije v Riu fajn hry

Na snímke prezident SOV František Chmelár Slovenský olympijský výbor (SOV) pripravil pri príležitosti štvrtkového celosvetového Olympijského dňa program na petržalskom Tyršovom nábreží vo štvrtok 23. júna 2016. Foto: TASR - Martin Baumann

Premiérová olympiáda v Južnej Amerike bude zároveň jeho poslednou v úlohe prezidenta Slovenského olympijského výboru.

Bratislava 30. júla (TASR) - Premiérová olympiáda v Južnej Amerike bude zároveň jeho poslednou v úlohe prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV). František Chmelár preto verí, že hry v Rio de Janeiro dopadnú úspešne z pohľadu organizácie i výkonov jeho krajanov.

Deviata olympiáda

Vo funkcii najdôležitejšieho muža slovenského olympizmu sa predstaví pod piatimi kruhmi už deviatykrát. "Na svoju poslednú olympiádu ako prezident odchádzam s dobrými pocitmi. Necítim nostalgiu, alebo niečo podobné. Jednoducho je to tak a každý raz musí skončiť. Možno niekedy v budúcnosti ešte pôjdem na OH ako hosť alebo turista, ale už nie v tejto polohe. Nie som z toho však smutný," povedal.

Premiéru na OH si odkrútil v roku 2000 v Sydney a odvtedy videl množstvo úspechov i nezdarov slovenských športovcov. Všetky dobré výkony si cenní rovnako. "Pre mňa je najkrajší pocit nepochybne samotná olympiáda so všetkým, čo k tomu patrí. S atmosférou, slávnostným protokolom, ohňom, vyvesovaním vlajky a samozrejme so samotnými súťažami. To, že človek má v jednom časovom úseku a na jednom mieste možnosť vidieť celú svetovú špicu vo všetkých športoch, je úžasné a je to jedinečná príležitosť v živote. Zo slovenského pohľadu to bol každý pekný výkon našich športovcov. Či to boli medaily vodných slalomárov, alebo napríklad striebro džudistu Jozefa Krnáča z Atén, to bol perfektný zážitok. Taktiež si dobre pamätám, ako si v Soule prišiel Jozef Pribilinec pre zlatú medailu v chôdzi. Bol som tam a videl som ako viedol a prišiel prvý na štadión. Verím, že také niečo sa podarí aj teraz s Matejom Tóthom," zaželal si.

Medailové želiezka

Práve úradujúceho majstra sveta v chôdzi na 50 km považuje za jedno z najhorúcejších medailových želiezok v ohni. "Z disciplín, kde je kľúčová najmä fyzická výkonnosť, majú najväčšiu šancu na úspech Tóth a štvorkajak. Ak budú mať formu, majú vysokú pravdepodobnosť úspešnosti. Pokiaľ ide o strelcov, slalomárov a niektoré ďalšie technickejšie športy, tam môže zohrať úlohu oveľa viac faktorov a je to zložitejšie. Schopnosti bojovať o medaily však majú mnohí."

K celkovému počtu slovenských medailí sa nechcel vyjadrovať, podľa jeho slov bude najdôležitejšie podať maximálne výkony. "Máme športovcov výborných, vynikajúcich a výnimočných. Tých výnimočných až tak veľa nie je, ale sú a pokiaľ budú mať šťastie nepochybujem, že dosiahnu aj výnimočné výsledky. Spokojný budem, keď sa živí a zdraví vrátime domov a nebudeme neúspešní. Ja už to nemeriam na medaily, či budú tri, päť, sedem, v podstate je to jedno. Rozhodujúce bude, aby všetci podali výkony od srdca a dali pozitívny signál našej mládeži a deťom. Aby v nich našli svoje vzory a verejnosť z toho mala radosť."

Na snímke chodec Matej Tóth počas fotografovania členov slovenskej výpravy v oficiálnom oblečení na hry XXXI. olympiády Rio de Janeiro v Bratislave 27. apríla 2016. FOTO TASR - Michal Svítok
Foto: TASR - Michal Svítok


Vzor Sagan

K veľkým vzorom pre mládež patrí rozhodne cyklista Peter Sagan. Ten pristúpil pred OH k zaujímavému kroku, keď vymenil cestný bicykel za horský a predstaví sa v disciplíne cross country. Chmelár je presvedčený, že úradujúci majster sveta na ceste si svoje rozhodnutie poriadne premyslel. "Sme radi, že ho máme vo výprave. Jeho meno je ako vlajúca slovenská zástava, vníma ho celý svet. Nie je žiadny dobrodruh, bol si pozrieť obe trate a rozhodol sa takto. Asi vie, čo robí, má to premyslené, pozná svoje šance a verím, že bude úspešný."

Na archívnej snímke slovenský fanúšik Petra Sagana v cieli 14. etapy Tour de France, 16. júla 2016.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Pred štartom hier sa zúčastní na 129. zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktoré sa bude konať od 1. do 4. augusta. "Nepochybne bude veľmi zaujímavé. Samozrejme, bude sa na ňom riešiť hlavne olympiáda v Riu, situácia okolo dopingu v Rusku a celková situácia vo svetovom športe. Hrozba neúčasti všetkých ruských športovcov bola vážna. Na jednej strane chceme, aby boli hry čisté. S tým treba absolútne súhlasiť a aj so všetkými dôsledkami, ktoré z toho vyplývajú. Na druhej strane ťažko odsudzovať celú krajinu kolektívnou vinou. Preto si myslím, že tá by nemala fungovať," povedal.

Chmelár verí, že brazílski organizátori napriek množstvu problémov dokážu usporiadať veľkolepý športový sviatok. "Je to obrovská krajina s množstvom kvalitných ľudí. Myslím si, že niet oblasti, ktorú by organizačne nedokázali zvládnuť. Navyše majú silný podporný tím zo zahraničia."