Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Naši si vybojovali úspešný úvod predkvalifikácie ME 2021 v basketbale

Na snímke vpravo Vladimír Brodziansky (Slovensko) a vľavo Pavlos Stavrinides (Cyprus) počas stretnutia 3. kola predkvalifikácie na ME 2021 v basketbale mužov Slovensko – Cyprus 3. augusta 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ďalší zápas zverencov Žana Tabaka je na programe v sobotu 10. augusta o 18.00 h v Ploješti proti Rumunsku.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Slovenskí basketbalisti vstúpili úspešne do záverečného kola predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021. V sobotnom úvodnom vystúpení v F-skupine zvíťazili v Bratislave nad Cyprom 67:60. Ďalší zápas zverencov Žana Tabaka je na programe v sobotu 10. augusta o 18.00 h v Ploješti proti Rumunsku. Z tretieho kola predkvalifikácie postúpia ďalej iba víťazi skupín, na Slovákov by v nasledujúcich bojoch čakali Španielsko, Izrael a Poľsko.

Na snímke slovenský basketbalový tím pred stretnutím 3. kola predkvalifikácie na ME 2021 v basketbale mužov Slovensko – Cyprus 3. augusta 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Predkvalifikácia ME 2021 – F-skupina:

Bratislava

Slovensko Cyprus 67:60 (36:39)

zostava a body SR: Brodziansky 23, Jones 9, Abrhám a Juríček po 8, Krajčovič 0 (Körner 11, Ihring a Musil po 3, Baťka 2) - najviac bodov Cypru: Razis 12, Michail 11, Iliadis 10

TH: 15/10 – 13/6, fauly: 16 - 19, trojky: 9 - 10, rozhodovali: Zurapovič (BaH), Cali (Poľ.), Šarapa (Biel.), 1800 divákov




Slováci nemali najlepší vstup do stretnutia, Abrhám síce otvoril skóre, ale Cyprus kontroval siedmimi bodmi v sérii. Domáci basketbalisti odpovedali bodovým úsekom 8:0, čím si zobrali vedenie opäť na svoju stranu. V prvej štvrtine však bolo badať na oboch stranách nervozitu, ktorá vyplývala z dôležitosti duelu. Úvodná 10-minútovka vyznela lepšie pre zverencov Tabaka, vyhrali ju 19:13. V druhej štvrtine sa tímy vystriedali v bodových úsekoch, postupne začali mať navrch Slováci. V jednom momente dokonca viedli 36:25, lenže záverečná trojminútovka prvého polčasu patrila Cypru. Štrnástimi bodmi v sérii otočili vývoj na svoju stranu a do šatní išli za stavu 39:36 z pohľadu hostí.



Slovensko vstúpilo do druhého polčasu s väčším nasadením, chcelo otočiť priebeh na svoju stranu. Obe mužstvá sa striedali v tesných vedeniach, diváci boli svedkami vyrovnanej bitky. O čosi lepšie na tom boli pred štvrtou štvrtinou domáci, keď viedli 54:53. V záverečnej 10-minútovke bolo zarobené na drámu, Slováci totiž opäť museli otáčať tesné manko. Koncovka priniesla boj o každú loptu, viac šťastia sa priklonilo na stranu SR. Körner s Brodzianskym v úplnom závere rozhodli o vydretom triumfe Slovákov.

Hlasy po zápase:

Žan Tabak, tréner Slovenska: "Nebol som prekvapený z toho, akú snahu vynaložili hráči Cypru. Vedel som, že sú bojovníci a majú charakter. Prišli sem a vydali zo seba všetko, aby zvíťazili. Toto je v podstate prvý zápas, v ktorom sme vyhrali na doskokoch. Naši strelci nemali dobrý deň, mali sme veľké množstvo otvorených striel, ktoré sme nepremenili. Treba povedať, že sme ukázali charakter nášho tímu."

Pantelis Gavriel, tréner Cypru: "Chcem zablahoželať Slovákom k víťazstvu. Bol to tesný zápas. Momentálne sa nachádzame v odlišnom období, chýba nám osem skúsených hráčov. Niektorí skončili, niektorí sa oženili a sú na dovolenkách. Chýbali nám naturalizovaní hráči, náš vekový priemer bol 23 rokov. Títo hráči tvrdo pracovali každý deň. Odohrali sme niekoľko prípravných zápasov, kde sme ukázali, že vieme niečo uhrať. Ukázali sme proti Slovensku, že ak hráme koncentrovane celých 40 minút, môžeme pomýšľať na víťazstvo. Hrali sme proti kvalitnejšiemu súperovi, ktorý mal výškovú prevahu a bol skúsenejší. Na konci nás zlomili na útočnom doskoku, my sme v útoku neuhrali nič. To bol dôvod, prečo sme prehrali zápas."



Richard Körner, krídelník Slovenska: "S Cyprom to bol ťažký duel, dostali nás k nášmu maximu. Museli sme siahnuť hlboko, aby sme sa vrátili do zápasu. Som šťastný, že sme sa dokázali vrátiť do stretnutia a ukázali sme naše silné stránky. Využili sme naše doskoky, aby sme získali miernu výhodu. Mali sme šťastie a na konci sme ukázali náš charakter."

Simon Michail, rozohrávač Cypru: "Bol to ťažký zápas. Myslím si, že sme väčšinu času bojovali, ale na konci rozhodli útočné doskoky. Z tohto dôvodu sa skončilo stretnutie o sedem bodov v náš neprospech. Ako som povedal mojim spoluhráčom, ukázali sme charakter a energiu, že dokážeme hrať 40 minút proti komukoľvek. V tom chceme pokračovať. Dúfam, že sa krok po kroku budeme zlepšovať. Očakávam dobré veci od tohto tímu."