Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V šprinte 4. kola Svetového pohára obsadila Kuzminová 7. priečku

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová. Foto: TASR/AP

Z ďalších Sloveniek klasifikovali Paulínu Fialkovú na 21. mieste, 23. bola Ivona Fialková a 88. Terézia Poliaková.

Oberhof 10. januára (TASR) - Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová si pripísala v tejto sezóne už piate umiestenie v top desiatke. V šprinte 4. kola Svetového pohára skončila na 7,5 km trati v nemeckom Oberhofe na siedmom mieste, 30,3 sekundy za víťaznou Taliankou Lisou Vittozziovou. Druhé miesto si vybojovala Francúzka Anais Chevalierová (+5,3) a tretie Švédka Hanna Öbergová (+15,0). Z ďalších Sloveniek obsadila Paulína Fialková 21. miesto (+1:05,4), 23. bola Ivona Fialková (+1:06,9) a 88. Terézia Poliaková (+3:13,9). V priebežnom hodnotení SP vedie aj naďalej Talianka Wiererová pred P. Fialkovou.

Slovenská elitná dvojica sa so starým rokom lúčila v Novom Méste na Moravě impozantne, s prvým miestom Kuzminovej a druhým P. Fialkovej v 'mass' pretekoch. Dôležíté bolo nadviazať po vianočnej prestávke na prenikavé výsledky, aj preto boli prvé novoročné preteky veľmi dôležité. Obe vyštartovali na trať s neveľkým rozdielom, Kuzminová s číslom 26 a P. Fialková s 29. V Oberhofe deň predtým vystrájalo so snehovou víchricou počasie, počas šprintu s teplotou -5 však už nesnežilo a fúkal mierny točivý vietor. Na výsledky v top desiatke sa u slovenskej dvojice navyklo a podobné umiestenie sa opäť očakávalo, aj preto, že vlani Kuzminová práve v Oberhofe dvakrát zvíťazila, v šprinte a v stíhačke.

Technická trať s nepríjemnými stúpaniami ubrala veľa síl, nie však Bieloruske Krjukovej, ktorá sa po druhej, opäť čistej streľbe, usadila na čele a vyzvala súperky do boja o pódium. Kuzminová (strelecká bilancia 2-0) v 'ležke' netrafila dva terče, prvý a štvrtý, a to bola citeľná strata. P. Fialková (0-2) prvú streľbu bezchybne zvládla a vytvorila si nádejnú pozíciu, so štvrtým najrýchlejším medzičasom.

V 'stojke' Vittozziová vyčistila opäť všetky terče a bežala už v ústrety víťazstva, prvého vo svojej kariére v 23 rokoch. Rovnako však streľbu stojmo s presnými ranami zvládla Kuzminová, horšie už P. Fialková s tretím a piatym nevybieleným terčom. Konečný efekt dosiahla Kuzminová pri rovnakej streľbe ako P. Fialková lepší, bežecky bola od nej rýchlejšia jedine Nemka Herrmannová, P. Fialková zabehla 13. najlepší čas.

Medzi 100 štartujúcimi sa snažili vyniknúť aj ďalšie dve Slovenky. I. Fialková (0-2) po výbornej 'ležke' a priebežne 7. mieste naznačila vysoké ambície, zabrzdila sa na druhom a treťom stojkovom terči, no napriek tomu dosiahla svoje najlepšie sezónne umiestenie. Poliaková (1-1) nesklopila štvrtý terč, ďalší trestný okruh pridala v 'stojke' a ako jediná zo štvorice Sloveniek bude chýbať v sobotných stíhacích pretekoch.

Oberhof pripravil pre viaceré biatlonistky dramatické chvíle a nevyhli sa im ani Slovenky. Anastasia Kuzminová bola nespokojná, pretože ju dve chyby na strelnici pripravili o pódium. "No nepotešili ma," povedala pre RTVS a dodala: "V podstate už aj ten nástrel nebol ideálny, trval mi príliš dlho. Ťažko určiť, prečo som terčíky netrafila, no mrzia ma veľmi. Na Oberhof som mala z vlaňajška pekné spomienky, všetko bolo v poriadku, na trati však pomalý sneh príliš brzdil a dosť som sa musela vytrápiť."

Tréner a manžel Daniel Kuzmin verí, že strelecky Nasťa všetko doladí a optimálne sa nasmeruje na vrchol sezóny, majstrovstvá sveta: "Tie dve nepresné rany boli dosť stresujúce, inak dobre bežala, no ťažko sa už mohla prepracovať na pódiové umiestenie. Možno po víťazstve V Novom Měste na Moravě priveľmi chcela tento úspech zopakovať."

Paulíne Fialkovej sa konečné umiestenie po prenikavých predchádzajúcich výsledkoch málilo. "Na trati to nebolo príliš dobré, streľba ležmo ma však povzbudila a ja som zo všetkých síl bojovala. Trať bola náročná, s pomalým snehom, bohužiaľ potom prišli dve chyby v stojke."

Ivona Fialková ukázala podobný výkon ako jej sestra Paulína a takmer ju zdolala. "Som spokojná, streľba bola priemerná, na stojke mi zafúkalo viac a ja som sa snažila stratu dohnať. Tá trať bola naozaj komplikovaná, ťažký sneh a zjazdy ma prekvapili, Oberhof som predtým nepoznala."

Trénerka sestier Fialkových Anna Murínová udeľovala pochvalu tentoraz iným pomerom: "Ivona si ju naozaj zaslúži. Tri naše biatlonistky spojilo to spoločné, odstrelili si pekné umiestenia, keď zhodne zastrieľali s dvoma chybami."

Výsledky

šprint na 7,5 km:
1. Lisa Vittozziová (Tal.) 22:34,6 (0 tr. okr.), 2. Anais Chevalierová (Fr.) +5,3 (0), 3. Hanna Öbergová (Švéd.) 15,0 (0), 4. Marte Olsbu Röiselandová (Nór.) 18,1 (1), 5. Iryna Krjuková (Biel.) 21,6 (0), 6. Vita Semerenková (Ukr.) 29,1 (0), 7. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 30,3 (2), 8. Anais Bescondová 30,7 (1), 9. Celia Aymonierová (obe Fr.) 35,4 (1), 10. Susan Dunkleeová (USA) 40,8 (1), ... 21. Paulína FIALKOVÁ 1:05,4 (2), 23. Ivona FIALKOVÁ 1:06,9 (2), 88. Terézia POLIAKOVÁ (všetky SR) 3:13,9 (2)

Priebežné hodnotenie SP (9 z 26 pretekov): 1. Wiererová 398 bodov, 2. P. FIALKOVÁ 365, 3. Vittozziová 336, 4. Chevalierová 281, 5. Röiselandová 280, 6. KUZMINOVÁ 273, ... 52. I. FIALKOVÁ 32

SP v šprinte (4 z 9): 1. Vittozziová 166, 2. Wiererová 163, 3. P. FIALKOVÁ 142, 4. Chevalierová 131, 5. Krjuková 123, 6. Röiselandová 121, 7. KUZMINOVÁ 120, ... 51. I. FIALKOVÁ 18