Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

CYKLISTIKA: Titul získal Pedersen, Sagan piaty

Na snímke Dán Mads Pedersen oslavuje víťazstvo v pretekoch Elite v meste Harrogate na Majstrovstvách sveta v cyklistike 29. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Na druhom mieste finišoval Talian Matteo Trentin a bronz získal Švajčiar Stefan Küng.

Harrogate 29. septembra (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil piate miesto v pretekoch s hromadným štartom elite na majstrovstvách sveta. Premiérový titul pre Dánsko vybojoval Mads Pedersen.

V náročných upršaných podmienkach v anglickom grófstve Yorkshire sa presadil v záverečnom špurte trojice a trať dlhú 261 km z Leedsu do Harrogate zvládol za 6:27:28 h. Na druhom mieste finišoval Talian Matteo Trentin a bronz získal Švajčiar Stefan Küng.

Sagan zaváhal čosi vyše 30 km pred koncom, keď sa sformoval rozhodujúci únik, ktorý rozpútali Küng, Trentin a Mathieu van der Poel.

"Bolo to niečo vyše 30 km do cieľa, videl som, keď odchádzali a hovoril som si, že ešte je to dosť ďaleko a ešte sú tu iné krajiny, ktoré by to mali kontrolovať. Nakoniec sa im to podarilo."

"Celý útok vyprovokoval van der Poel, ktorého nakoniec vyplo. Taká je cyklistika. Nemali sme tím na to, aby sme kontrolovali ten únik, takže ja som už len čakal a pozeral, čo robia Greg van Avermaet, Alexander Kristoff a Michael Matthews. Všetci boli v našej skupine a veril som, že sa to ešte zíde dokopy," povedal po pretekoch Sagan.

Dvadsaťtriročný Pedersen tak zaznamenal najväčší úspech svojej kariéry. Na konte má síce už dvanásť triumfov, ale tie doterajšie dosiahol na domácich pretekoch Okolo Dánska, či menších podujatiach vo Francúzsku a Belgicku. Prvú výhru v profipelotóne si pripísal na Tour of Norway v roku 2016. Vlani skončil druhý na monumente Okolo Flámska.

"Je to neuveriteľné, neuveriteľný deň. Určite sme nečakali toto, keď sme dnes ráno odštartovali. Plán bol dostať ma dopredu a v závere mali vyraziť zozadu Michael Valgren a Jakob Fuglsang. Nezachytili však útok van der Poela a Trentina, keď sa dotiahli do mojej skupiny. Potom to bolo už len vydržať, vydržať, vydržať a vo finále dúfať, že to dopadne čo najlepšie. Dúfal som, že keď uvidím cieľovú rovinku, všetka bolesť odíde a budem môcť ísť naplno," povedal Pedersen v rozhovore pre organizátorov.

Jeho želanie vyšlo a v záverečnom špurte zdolal veľkého favorita Trentina. "Po šesť a pol hodinách v sedle boli všetci na dne síl a mohlo sa stať čokoľvek. Celý deň ste sa museli naplno sústrediť, držať sa vpredu a vyhýbať sa nešťastiam. Mať dúhový dres je pre každého cyklistu veľký sen a je neuveriteľné, že som ho dnes získal," dodal.

O náročnosti nedeľňajších pretekov hovorí aj fakt, že zo 197-členného štartového poľa preťalo cieľ iba 46 cyklistov, čo je menej ako štvrtina. Zo štyroch Slovákov to dokázal len Peter Sagan, najdlhšie s ním vydržal jeho brat Juraj, pár kôl pred ním vzdal Erik Baška a ako prvý Ján Andrej Cully, ktorý si odbil premiéru na šampionáte.

"Ani neviem, v ktorom kole presne som odstúpil, bolo to pri nájazde do druhého či tretieho. Dnes som nemal dobré nohy, po tej chorobe som sa nestihol dať dosť dokopy. Na takúto trať a takéto podmienky to nestačilo," povedal Baška pre RTVS.

"Bolo to zvláštne, toľko vody som na ceste ešte nevidel, boli to malé potoky. S Peťom sme išli asi 160 km spolu. Ráno sme sa dozvedeli, že nám zmenili trať a tak sme sa snažili dostať do Harrogate na okruhy čo najviac vpredu. V prvom kole sa nám to podarilo, potom mi odišli nohy a už som sa nedokázal dostať späť," dodal.

Tak ako ukazovali predpovede, nedeľňajší vrchol šampionátu poznačilo vo veľkej miere počasie. To úradovalo už pred štartom, keďže neustály dážď zatopil cesty v severnej časti nájazdu z Leedsu do cieľového mesta Harrogate a tak museli organizátori na poslednú chvíľu zmeniť trasu.

Pôvodná merala až 285 km, po zmenách sa skrátila na 261 km a začiatok posunuli z 9:40 na 10:00 SELČ. Cyklisti mali pôvodne absolvovať 187 km dlhý nájazd. Práve v tejto časti však spôsobilo počasie najväčšie problémy a tak ho organizátori skrátili a odpadli aj dva z troch kopcov v tomto úseku - Buttertubs Hill (5,8 km, 5,2%) a Grinton Moor Hill (4,4 km, 5,3%). Zostal len Cray Hill (4,9 km, 4%).

Priamo v Harrogate malo nasledovať sedem 14-kilometrových okruhov s jedným stúpaním na Harlow Moor (1,2 km, 5,2%), po novom ich museli pretekári zvládnuť deväť. Pre cyklistov to bolo ťažšie oproti bežným pretekom aj preto, že nemohli používať vysielačky. Počasie komplikovalo situáciu aj divákom pri TV, keďže nelietali helikoptéry a problémy mali s prenosom aj motorky.

Na grófstvo Yorkshire padli v nedeľu husté, dažďom nasiaknuté mraky, ktoré cyklistov vôbec nešetrili. Situáciu komplikovali aj vietor a nízka teplota, ktorá sa vyšplhala len na 13 stupňov. Napriek tomu sa hneď od úvodu jazdilo zostra. Množstvo pretekárov sa snažilo dostať do úniku. Niekoľkokrát to skúšal aj Slovák Ján Andrej Cully, ale do toho rozhodujúceho sa nedostal.

Sformoval sa približne po 30 km. Najprv sa odtrhli Richard Carapaz (Kol.), Jan Polanc (Slovin.) a Jonas Koch (Nem.), postupne sa k nim pridali Nairo Quintana (Kol.), Primož Roglič (Slovin.), Magnus Cort (Dán.), Michael Vakoč (ČR), Silvan Dillier (Švaj.), Maciej Bodnar (Poľ.), Hugo Houle (Kan.) a Alex Howes (USA). Pelotón už silnú jedenásťčlennú skupinu nestíhal a tá si onedlho vytvorila vyše štvorminútový náskok.

Po príchode na technický okruh do Harrogate spadol náskok na necelé tri minúty, v balíku sa zvýšilo tempo, začala sa pozičná bitka a prišlo k väčšiemu pádu, po ktorom sa ťažko zdvíhal i Philippe Gilbert. O vysoké tempo sa starali najmä reprezentanti Dánska a Francúzska, ktorí čoskoro zlikvidovali únik. V hlavnom balíku pokračovala trojica Slovákov - Peter a Juraj Saganovci a Erik Baška, Cully už zaostával.

Postupne odstupovalo čoraz viac pretekárov, medzi nimi aj Roglič a Daniel Martin. Do konca zostávalo stále ešte sto km.

O chvíľu to zabalil aj doráňaný Gilbert, jeden z favoritov sa po páde nedokázal dotiahnuť do čelnej skupiny a zosadol z bicykla so slzami v očiach. Spolu s ním odstúpil aj Remco Evenepoel. Po Cullym odpadol aj Baška a tak so slovenským lídrom zostal 88 km pred cieľom už len jeho brat Juraj. V ďalších kolách neudržali tempo s vedúcou skupinou ani Bob Jungels, Diego Ulissi či obhajca trofeje Alejandro Valverde.

Na méte päť kôl do konca zostalo v hlavnom balíku už len približne 80 jazdcov, pričom stále odpadávali ďalší a ďalší. Asi 65 km pred cieľom zaútočili Lawson Craddock (USA) a Stefan Küng (Švajč.). Tempo pelotónu sa opäť zvýšilo a z balíka vypadol už aj Juraj Sagan, jeho brat Peter zostal zo Slovákov v hre ako posledný. Situácia na čele sa čoskoro zmenila.

Ku Küngovi sa pridali Dán Mads Pedersen, Holanďan Mathieu van der Poel a Taliani Gianni Moscon s Matteom Trentinom.

Stíhať sa ich vydali Carlos Betancur (Kol.), Gorka Izagiurre (Šp.) a Toms Skujinš (Lot.), no nepodarilo sa im dolepiť stratu a tak sa zaradili späť do hlavného balíka. Ten strácal 20 km pred cieľom už 45 sekúnd a jazdil v ňom aj Peter Sagan, na čele pracovali Belgičania s Francúzmi v úpornej snahe dotiahnuť sa. Tá sa však zdala márna, tým pádom aj pre slovenského lídra.

Pätica na čele mala dostatok síl, dobre spolupracovala a svoj náskok dokázala sekundu po sekunde zveľaďovať. Do záverečného okruhu vstúpili s náskokom 48 sekúnd a bolo jasné, že nový majster sveta vzíde z tohto kvinteta.

Za chvíľu už len kvarteta, keďže supertalentovaný van der Poel 12 km pred cieľom nečakane úplne odpadol, stratil kontakt s čelom a za chvíľu ho predbehol aj pelotón. Na záverečnom stúpaní na Harlow Moor odpadol aj Moscon a tak sa boj o titul zúžil na troch pretekárov. Tri a pol km pred koncom to z pelotónu skúsil ešte samostatne Sagan, no strata bola veľká a už bojoval len o piate miesto.

Záverečný špurt rozbehol ako prvý Trentin, ktorý mal najviac skúseností a podľa papierov aj najväčšiu šancu uspieť. S tým však vôbec nesúhlasil Pedersen, ktorý ho na posledných desiatkach metrov jasne predbehol a prišiel si po najväčší úspech kariéry.

Výsledky (Leeds - Harrogate, 261 km):

1. Mads Pedersen (Dán.) 6:27:28 h
2. Matteo Trentin (Tal.) rovnaký čas
3. Stephen Küng (Švaj.) +2 s
4. Gianni Moscon (Tal.) +17
5. Peter SAGAN (SR) +43
6. Michael Valgren (Dán.) +45
7. Alexander Kristoff (Nór.) +1:10
8. Greg van Avermaet (Belg.)
9. Gorka Izagirre (Šp.)
10. Rui Costa (Port.) všetci rovnaký čas


Prehľad doterajších víťazov pretekov s hromadným štartom mužov na MS v cestnej cyklistike:



1927 Nürburgring (Nem.) - Alfredo Binda (Tal.)

1928 Budapešť (Maď.) - Georges Ronsse (Belg.)

1929 Zürich (Švaj.) - Ronsse

1930 Liege (Belg.) - Binda

1931 Kodaň (Dán.) - Learco Guerra (Tal.)

1932 Rím (Tal.) - Binda

1933 Montlhéry (Fr.) - Georges Speicher (Fr.)

1934 Lipsko (Nem.) - Karel Kaers (Belg.)

1935 Floreffe (Belg.) - Jean Aerts (Belg.)

1936 Bern (Švaj.) - Antonin Magne (Fr.)

1937 Kodaň (Dán.) - Eloi Meulenberg (Belg.)

1938 Valkenburg (Hol.) - Marcel Kint (Belg.)

1939 - 1945 - MS sa nenokanli

1946 Zürich (Švaj.) - Hans Knecht (Švaj.)

1947 Reims (Fr.) - Theo Middlekamp (Hol.)

1948 Valkenburg (Hol.) - Briek Schotte (Belg.)

1949 Kodaň (Dán.) - Rik van Steenbergen (Hol.)

1950 Moorslede (Belg.) - Schotte

1951 Varese (Tal.) - Ferdy Kübler (Švaj.)

1952 Luxemburg (Lux.) - Heinz Müller (Nem.)

1953 Lugano (Švaj.) - Fausto Coppi (Tal.)

1954 Solingen (Nem.) - Louison Bobet (Fr.)

1955 Frascati (Tal.) - Stan Ockers (Belg.)

1956 Kodaň (Dán.) - Van Steenbergen

1957 Waregem (Belg.) - Van Steenbergen

1958 Reims (Fr.) - Ercole Baldini (Tal.)

1959 Zandvoort (Hol.) - Andre Darrigade (Fr.)

1960 Hohenstein (Nem.) - Rik Van Looy (Belg.)

1961 Bern (Švaj.) - Van Looy

1962 Salo (Tal.) - Jean Stablinski (Fr.)

1963 Ronse (Belg.) - Benoni Beheyt (Belg.)

1964 Sallanches (Fr.) - Jan Janssen (Hol.)

1965 San Sebastian (Šp.) - Tom Simpson (V.Brit.)

1966 Nürburgring (Nem.) - Rudi Altig (Nem.)

1967 Heerlen (Hol.) - Eddy Merckx (Belg.)

1968 Imola (Tal.) - Vittorio Adorni (Tal.)

1969 Zolder (Belg.) - Harm Ottenbros (Hol.)

1970 Leicester (V.Brit.) - Jean-Pierre Monsere (Belg.)

1971 Mendrisio (Švaj.) - Merckx

1972 Gap (Fr.) - Marino Basso (Tal.)

1973 Barcelona (Šp.) - Felice Gimondi (Tal.)

1974 Montreal (Kan.) - Merckx

1975 Yvoir (Belg.) - Hennie Kuiper (Hol.)

1976 Ostuni (Tal.) - Freddy Maertens (Belg.)

1977 San Cristobal (Ven.) - Francesco Moser (Tal.)

1978 Nürburgring (Nem.) - Gerrie Knetemann (Nem.)

1979 Valkenburg (Hol.) - Jan Raas (Hol.)

1980 Sallanches (Fr.) - Bernard Hinault (Fr.)

1981 Praha (Československo) - Maertens

1982 Goodwood (V.Brit.) - Giuseppe Saronni (Tal.)

1983 Altenrhein (Švaj.) - Greg LeMond (USA)

1984 Barcelona (Šp.) - Claude Criquielion (Belg.)

1985 Giavera del Montello (Tal.) - Joop Zoetemelk (Hol.)

1986 Colorado Springs (USA) - Moreno Argentin (Tal.)

1987 Villach (Rak.) - Stephen Roche (Ír.)

1988 Ronse (Belg.) - Maurizio Fondriest (Tal.)

1989 Chambery (Fr.) - LeMond

1990 Ucunomija (Jap.) - Rudy Dhaenens (Belg.)

1991 Stuttgart (Nem.) - Gianni Bugno (Tal.)

1992 Benidorm (Šp.) - Bugno

1993 Oslo (Nór.) - Lance Armstrong (USA)

1994 Agrigento (Tal.) - Luc Leblanc (Fr.)

1995 Duitama (Kol.) - Abraham Olano (Šp.)

1996 Lugano (Švaj.) - Johan Museeuw (Belg.)

1997 San Sebastian (Šp.) - Laurent Brochard (Fr.)

1998 Valkenburg (Hol.) - Oscar Camenzind (Švaj.)

1999 Verona (Tal.) - Oscar Freire (Šp.)

2000 Plouay (Fr.) - Romans Vainšteins (Lot.)

2001 Lisabon (Port.) - Freire

2002 Zolder (Belg.) - Mario Cipollini (Tal.)

2003 Hamilton (Kan.) - Igor Astarloa (Šp.)

2004 Verona (Tal.) - Freire

2005 Madrid (Šp.) - Tom Boonen (Belg.)

2006 Salzburg (Rak.) - Paolo Bettini (Tal.)

2007 Stuttgart (Nem.) - Bettini

2008 Varese (Tal.) - Alessandro Ballan (Tal.)

2009 Mendrisio (Švaj.) - Cadel Evans (Aus.)

2010 Melbourne (Aus.) - Thor Hushovd (Nór.)

2011 Kodaň (Dán.) - Mark Cavendish (V.Brit.)

2012 Valkenburg (Hol.) - Philippe Gilbert (Belg.)

2013 Florencia (Tal.) - Rui Costa (Port.)

2014 Ponferrada (Šp.) - Michail Kwiatkowski (Poľ.)

2015 Richmond (USA) - Peter SAGAN (SR)

2016 Dauha (Kat.) - SAGAN

2017 Bergen (Nór.) - SAGAN

2018 Innsbruck (Rak.) - Alejandro Valverde (Šp.)

2019 Yorkshire (Angl.) - Mads Pedersen (Dán.)



Pretekári s tromi víťazstvami:


z s b med. víťaz v rokoch:

1. Alfredo Binda (Tal.) 3 0 1 4 (1927, 1930, 1932)

. Rik Van Steenbergen (Belg.) 3 0 1 4 (1949, 1956, 1957)

. Oscar Freire (Šp.) 3 0 1 4 (1999, 2001, 2004)

4. Eddy Merckx (Belg.) 3 0 0 3 (1967, 1971, 1974)

. Peter SAGAN (SR) 3 0 0 3 (2015, 2016, 2017)