Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Sagan skončil v 10. etape Vuelty druhý

Peter Sagan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom prešiel ako prvý Viviani, pre druhé miesto si po tretí raz v tohtoročnej Vuelte došpurtoval Sagan.

Fermoselle 4. septembra (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval druhý v 10. etape 73. ročníka Vuelty. Jazdca stajne Bora-Hansgrohe zdolal na 177 km dlhej trati zo Salamanky do Fermoselle v záverečnom špurte iba Talian Elia Viviani (Quick-Step). Na treťom mieste skončil Vivianiho krajan Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo).

Trojnásobný majster sveta Sagan sa už dostal do čela bodovacej súťaže. Po voľnom dni čakala na pelotón nenáročná previerka, ktorú podľa predpokladov dostali pod kontrolu šprintérske celky. Pelotón nechcel pustiť dopredu početnú skupinu. Túto situáciu dokázal najskôr využiť iba Jesus Ezquerra (Burgos-BH) a domáci cyklista jazdil pomerne dlhú dobu na čele pretekov sám. Neskôr sa k nemu pridal Portugalčan Tiago Machado (Kaťuša-Alpecin) a dlho si udržiavali približne dvojminútový náskok.

Na čele pelotónu pracovali najaktívnejšie tímy Quick-Step Floors a Cofidis, ku ktorým sa pridala aj Bora-Hansgrohe a tieto stajne kontrolovali priebeh pretekov.

Približne 40 km pred cieľom začal pelotón postupne zrýchľovať a náskok vedúcej skupiny sa zmenšoval. O desať km neskôr hlavné pole únik zlikvidovalo. Horskú prémiu tretej kategórie na Alto de Fermoselle s dĺžkou 4,9 km a priemerným sklonom 5,3 % získal Španiel Alejandro Valverde (Movistar).

Dvadsať km pred páskou sa ešte pokúsil zaútočiť domáci Diego Rubio (Burgos-BH), no pelotón si ho ustrážil a rozhodovalo sa v záverečnom špurte. Cieľom prešiel ako prvý Viviani, pre druhé miesto si po tretí raz v tohtoročnej Vuelte došpurtoval Sagan.

Na čele celkového poradia zostal Brit Simon Yates z tímu Mitchelton-Scott-Mannschaft, červený dres lídra s jednosekundovým náskokom uhájil pred Španielom Alejandrom Valverdem z Movistaru.

"Bola to relatívne pokojná etapa, ako sme to aj očakávali. Všetko sa rozhodlo v špurte na konci. Chlapci z tímu pracovali veľmi dobre a v poslednom kopci, asi 30 km do cieľa, na špici išli naplno. V špurte som odovzdal všetko a hoci som bol druhý, teraz mám zelený dres. Som preto šťastný a skúsim ho udržať tak dlho, ako to len pôjde," povedal Sagan pre oficiálny tímový web.


Výsledky 10. etapy, Salamanca - Fermoselle (177 km): 1. Elia Viviani (Tal./Quick-Step) 4:08:08 hod., 2. Peter SAGAN (SR/Bora - hansgrohe), 3. Giacomo Nizzolo (Tal./Trek), 4. Nelson Andres Soto (Kol./Caja Rural), 5. Marc Sarreau (Fr./FDJ), 6. Danny van Poppel (Hol./Lotto), 7. Ivan Garcia (Šp./Bahrain), 8. Jon Aberasturi (Šp./Euskadi), 9. Simone Consonni (Tal./UAE), 10. Matteo Trentin (Tal./Mitchelton-Scott) - všetci rovnaký čas ako víťaz

Celkové poradie: 1. Simon Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott) 41:03:00 hod., 2. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +1 s, 3. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +14, 4. Emanuel Buchmann (Nem./Bora - hansgrohe) +16, 5. Jon Izagirre (Šp./Bahrain) +17, 6. Tony Gallopin (Fr./AG2R) +24, 7. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +27, 8. Rigoberto Uran (Kol./Cannondale) +32, ... 113. SAGAN +1:08,50

Bodovacia súťaž:1. SAGAN 83 bodov, 2. Valverde 81, 3. Viviani 66

/div>