Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Takto vyzerá žreb šestnásťfinále

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viktoria Plzeň s trojicou Slovákov narazí na Dinamo Záhreb, ktoré skončilo v základnej skupine na prvom mieste práve pred Fenerbahce a Spartakom Trnava.

Nyon 17. decembra (TASR) - Futbalisti Fenerbahce Istanbul a Zenitu Petrohrad sa stretnú v šestnásťfinále Európskej ligy 2018/2019. Rozhodol o tom pondelňajší žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone. V kádri tureckého klubu figuruje kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel, v ruskom mužstve pôsobí Róbert Mak.

Viktoria Plzeň s trojicou Slovákov (Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský, Roman Procházka) narazí na Dinamo Záhreb, ktoré skončilo v základnej skupine na prvom mieste práve pred Fenerbahce a Spartakom Trnava. Slavia Praha, v ktorej drese nastupuje Miroslav Stoch, dostala KRC Genk. V skupinovej časti sa umiestnila za Zenitom. Česko má prvýkrát po piatich rokoch dvoch zástupcov v jarnom play off. Viktoria sa v ňom predstaví po piaty raz od roku 2011, Slavia premiérovo po jedenástich rokoch. "Sú to skvelé dni pre náš futbal. Ukázali sme, že ho vieme robiť, klobúk dole pri porovnávaní našich rozpočtov s tými zahraničnými," poznamenal kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Inter Miláno s Milanom Škriniarom bude hrať proti Rapidu Viedeň a SSC Neapol s Marekom Hamšíkom si zmeria sily s FC Zürich. Oba talianske tímy sa rovnako ako Plzeň presunuli do druhej najprestížnejšej európskej súťaže z hlavnej fázy Ligy majstrov. "Vážime si každý postup a každého súpera, ktorý sme príde. Sme úplne iný klub než mnoho z tých, čo postúpili do jarnej fázy Európskej ligy," citoval plzenského trénera Pavla Vrbu server idnes.cz.

Nemohli sa stretnúť kluby z jednej krajiny, zástupcovia Ruska a Ukrajiny ani súperi z rovnakej základnej skupiny. Úvodné stretnutia šestnásťfinále sa odohrajú 14. februára, odvety sú na programe o týždeň neskôr. Nenasadené tímy začnú v domácom prostredí. Finále sa uskutoční 29. mája v azerbajdžanskom Baku.

Žreb šestnásťfinále Európskej ligy:

Viktoria Plzeň - Dinamo Záhreb
FC Bruggy - FC Salzburg
Rapid Viedeň - Inter Miláno
Slavia Praha - KRC Genk
FK Krasnodar - Bayer Leverkusen
FC Zürich - SSC Neapol
FF Malmö - FC Chelsea
Šachtar Doneck - Eintracht Frankfurt
Celtic Glasgow - FC Valencia
Stade Rennes - Betis Sevilla
Olympiakos Pireus - Dynamo Kyjev
Lazio Rím - FC Sevilla
Fenerbahce Istanbul - Zenit Petrohrad
Sporting Lisabon - FC Villarreal
BATE Borisov - FC Arsenal
Galatasaray Istanbul - Benfica Lisabon

Kalendár EL 2018/19:

14. februára: 1. zápasy 16-finále
21. februára: odvety 16-finále
22. februára: žreb osemfinále
7. marca: 1. zápasy osemfinále
14. marca: odvety osemfinále
15. marca: žreb štvrťfinále a semifinále
11. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
18. apríla: odvety štvrťfinále
2. mája: 1. zápasy semifinále
9. mája: odvety semifinále
29. mája: finále (Olympijský štadión, Baku)