Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Trnava zdolala Fenerbahce, v skupine obsadila 3. miesto

Na archívnej snímke vľavo tréner Trnavy Radoslav Látal. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Sedembodovým ziskom prevýšil trnavský klub očakávania a hoci sa neprebojoval ďalej, utvoril nové slovenské maximum.

Trnava 13. decembra (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava zvíťazili v záverečnom šiestom vystúpení v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA 2018/2019 nad Fenerbahce Istanbul 1:0 vďaka gólu tureckého útočníka Kubilaya Yilmaza zo 41. minúty. Zverenci Radoslava Látala obsadili v tabuľke D-skupiny so ziskom siedmich bodov tretie miesto za dvojicou postupujúcich Dinamo Záhreb a Fenerbahce, na poslednej 4. priečke skončil Anderlecht Brusel.

Slovenský šampión najskôr účinkoval v Lige majstrov, kde vyradil Zrinjski Mostar a Legiu Varšava, v 3. predkole už bola nad jeho sily Crvena Zvezda Belehrad. Putoval do play off EL, v ktorom sa cez Olimpiju Ľubľana kvalifikoval do skupinovej fázy európskej súťaže číslo dva. Sedembodovým ziskom prevýšil trnavský klub očakávania a hoci sa neprebojoval ďalej, utvoril nové slovenské maximum. To patrilo Artmedii Petržalka, ktorá v skupinovej fáze Ligy majstrov 2005/2006 nazbierala v šiestich zápasoch šesť bodov.

6. kolo D-skupiny EL:

FC Spartak Trnava - Fenerbahce Istanbul 1:0 (1:0)
Gól:
41. K. Yilmaz. ŽK: Greššák, Grendel - Özbayrakli, Köybasi. Rozhodovali: Sanchez Martinez - Cabanero, Rodriguez (všetci Šp.), 11.413 divákov

Trnava: Chudý - Tóth (64. Kulhánek), Godál, Oravec - Jirka, Schirtladze, Greššák, Grendel (81. Miesenböck), Čanturišvili - K. Yilmaz - Bakoš (75. Ghorbani)
Fenerbahce: Tekin - Özbayrakli, Güveli (82. D. Yilmaz), Škrtel, Reyes - Isla, Jailson, Köybasi - Alici, Slimani, Capkan (73. Caki)


Úvodná šanca zápasu patrila Spartaku, po kombinácii Grendela so Schirtladzem vypálil v 4. minúte tvrdo nad bránku K. Yilmaz. Na opačnej strane sa cez Oravca pokúsil prejsť Alici, mladý obranca "andelov" si však viedol ako rutinér, súpera odzbrojil od lopty a nedovolil mu odcentrovať na nabiehajúceho Slimaniho. V tradične skvelej atmosfére sa domáci tím na favorizovaný "Fener" vytiahol a v prvom polčase viackrát skúšal nájsť štrbiny v jeho defenzíve. Po zaváhaní Güveliho sa dostal k strele K. Yilmaz, ale jeho stopérsky "partner" Škrtel loptu zblokoval. Hostia väčšinu akcií smerovali na Slimaniho, ktorý dvoma gólmi rozhodol prvé vzájomné meranie síl, no v Trnave to jemu, ako ani celému mužstvu nešlo podľa predstáv. V 40. minúte sa lopta po priamom kope dostala ku K. Yilmazovi, ktorého technický pokus vytlačil Tekin končekmi prstov na roh. Po ňom už vypukol v Trnave gólový gejzír radosti, keď si najlepší hráč na trávniku K. Yilmaz nabehol na Grendelov center do stredu šestnástky a volejom od zeme poslal loptu k ľavej žrdi - 1:0. Spartak išiel do kabín zaslúžene s jednogólovým náskokom.

Ten mohol v 48. minúte zdvojnásobiť Jirka, no Tekin mu zmenšil strelecký uhol a jeho pokus zneškodnil. Spartak neupustil od aktívnej hry, v 51. minúte sa v dobrej pozícii ocitol Čanturišvili, ale koncovka mu nevyšla. Fenerbahce sa nevedelo dostať z útlmu, pohrozilo síce strelou Slimaniho, ale tá nesmerovala na bránku a v 62. minúte neuspel Alici pred Chudým. Spartak odpovedal nenápadnou strelou K. Yilmaza, ktorá iba tesne minula ľavý vinkel. Domácej defenzíve neublížilo ani striedanie zraneného Tótha, frustrovaný Slimani ani nik z jeho spoluhráčov sa nedostali na dostrel Chudého. Spartak sa s úspešným rokom i érou akcionára Vladimíra Poóra rozlúčil víťazne, za čo verní diváci odmenili hráčov ováciami v stoji.

Hlasy po zápase:

Radoslav Látal, tréner Trnavy:
"Pre nás je to obrovský úspech. Rozlúčili sme sa víťazstvom nad silným súperom, po taktickej stránke sme zápas zvládli. Fenerbahce sme nepustili do veľa šancí, defenzíva fungovala na sto percent, boli sme kompaktní. Cítil som z mužstva odhodlanie. Pre nás je to krásna bodka za polrokom. Dobre to s trnavským futbalom nevidím, odíde zrejme veľa hráčov, možno šesť-sedem, ale vyhliadky nie sú ružové. Aj ja mám na stole nejaké ponuky, rozhodne sa v najbližších dňoch. Potrebujem si však oddýchnuť, lebo tento angažmán ma strašne vyčerpal."

Kubilay Yilmaz, autor gólu Trnavy (zdroj: RTVS): "Štadión bol takmer plný, podpora fanúšikov bola veľká. Chcel som veľmi hrať proti Fenerbahce a dokonca sa mi podarilo dať víťazný gól. Asistent trénera mi hovoril, že mám pri štandardkách nabiehať z druhej vlny, takže polovica gólu je jeho. Som rád, pretože som tu mal viac ako päťdesiat členov rodiny a známych."

Boris Godál, kapitán Trnavy (zdroj: RTVS): "Bol to asi najkrajší zápas v sezóne a som rád, že sme zdolali takého renomovaného súpera. Situáciu pri góle sme mali nacvičenú a dokonale nám to vyšlo. Fenerbahce sme nechceli púšťať pred našu bránku a myslím si, že sa nám to dlho darilo. V druhom polčase sme začali veľmi dobre, neskôr prebrali iniciatívu hostia, no my sme udržali nulu. Európska liga bola pre nás veľká škola, hrali sme proti výborným hráčom a klubom s neporovnateľne väčšími rozpočtami. Verím, že v nasledujúcej sezóne na naše úspechy nadviažu iné slovenské kluby a ja im budem určite fandiť."

Martin Chudý, brankár Trnavy: "Atmosféra bola výborná, ďakujeme všetkým fanúšikom, že v tomto mraze prišli a hnali nás vpred. Vyhrali sme a užili sme si to, takto sme si to predstavovali. Ukázali sme aj do ofenzívy kvalitu a naopak, súpera sme do ničoho nepustili. Výsledkovo aj herne sme ukázali nadštandard."

Martin Škrtel, stopér Fenerbahce: "Trnava vyhrala zaslúžene. My sme neukázali nič, ale to neznevažuje výkon domácich. Vymenil som si dres s Erikom Jirkom, s ktorým som sa dohodol už v Istanbule. Zápas som vnímal ako každý iný, aj keď bol výnimočný, lebo sa hralo na Slovensku. Počas zápasu som to však nevnímal."

Konečná tabuľka D-skupiny:

1. Dinamo Záhreb 6 4 2 0 11:3 14 - postup do 16-finále
2. Fenerbahce Istanbul 6 2 2 2 7:7 8 - postup do 16-finále
3. SPARTAK TRNAVA 6 2 1 3 4:7 7
4. Anderlecht Brusel 6 0 3 3 2:7 3