Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Angličania sa trápili s Tuniskom, o ich výhre rozhodol dvojgólový Kane

Anglický kapitán Harry Kane (uprostred) v akcii v zápase MS s Tuniskom. Foto: TASR/AP

Angličania sa najbližšie stretnú v nedeľu 24. júna v Nižnom Novgorode s Panamou, ktorá v pondelok prehrala s Belgickom 0:3. Tunisko sa už o deň skôr postaví proti Belgicku.

Volgograd 18. júna (TASR) - Futbalisti Anglicka zvíťazili v pondelňajšom zápase G-skupiny na MS v Rusku s Tuniskom 2:1. Skóre na štadióne vo Volgograde otvoril v 11. minúte anglický kapitán Harry Kane, v 35. minúte z penalty vyrovnal Tunisan Ferjani Sassi. Favorizovaný výber v druhom dejstve vykúpil Kane druhým gólom v nadstavenom čase.

Angličania sa najbližšie stretnú v nedeľu 24. júna v Nižnom Novgorode (14.00 SELČ) s Panamou, ktorá v pondelok prehrala s Belgickom 0:3. Tunisko sa už o deň skôr na štadióne moskovského Spartaka (14.00) predstaví proti Belgicku.

G-skupina, 1. kolo:


Tunisko - Anglicko 1:2 (1:1)
Góly:
35. Sassi (z 11 m) - 11. a 90.+1 Kane, ŽK: Walker (Angl.). Rozhodcovia: Roldan - Guzman, De La Cruz (všetci Kol.)

Tunisko: Hassen (15. Ben Mustapha) - Bronn, S. Ben Youssef, Meriah, Maaloul - Sassi, Skhiri, Badri - F. Ben Youssef, Khazri (85. Khalifa), Sliti (73. Ben Amor)
Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Alli (80. Loftus-Cheek), Henderson, Lingard (90.+3 Dier), Young - Sterling (68. Rashford), Kane


Angličania spustili na súpera od úvodných sekúnd oheň a síru. Už v 3. minúte sa po Sterlingovom pokuse dostala lopta ku Lingardovi, ktorého strelu zázračne vyrazil nohou na roh brankár Hassen. O pár okamihov Lingard spálil ďalšiu tutovku, keď mu lopta nesadla ideálne a netrafil do odkrytej bránky. V 11. minúte však už Angličania otvorili skóre, keď Hassen hlavičku Stonesa po rohu dobrým reflexívnym zákrokom vyrazil iba ku Kaneovi, ktorý to využil na úvodný gól. Potom nasledovalo vynútené striedanie Hassena, ktorý si pri skvelých zákrokoch zranil rameno a musel nútene z ihriska. V 24. minúte opäť zlyhal na zadnej tyči Lingard, keď osamotený opäť zle trafil nacentrovanú loptu. Studená sprcha schladila Angličanov v 33. minúte, keď predviedol zbytočný skrat Walker a v šestnástke trafil rukou tvár F. Ben Youssefa. Nariadenú penaltu, ktorú ešte odobril VAR, premenil Sassi - 1:1. V 39. minúte vyhlavičkoval z bránkovej čiary tuniský obranca hlavičku Alliho a následne v dorážke Stones zakončil žalostne, keď loptu netrafil dobre. Krátko pred prestávkou mohol vyrovnať v dvoch situáciách smoliar Lingard. Najprv v dobrej pozícii pred päťkou napálil len do chrbta blokujúceho obrancu, potom po lopte za obranu do nej špičkou ťukol pred brankárom, no tá nabrala smer iba to ľavej žrde.

V druhom polčase sa Tunisania zlepšili v defenzíve, hrali organizovanejšie a loptu mali pod kontrolou o čosi viac ako pred prestávkou. Angličania síce stále mali územnú prevahu, ale už ju nevedeli vyjadriť gólovými šancami, resp. nedarilo sa im vymyslieť nejakú zaujímavú finálnu prihrávku. Chýbal im moment prekvapenia. Angličania skúšali pridať plyn, Tunisania sa len ťažko vedeli vymaniť spod tlaku a na polovicu súpera sa dostávali iba sporadicky. V 79. minúte Young z priameho kopu z ideálnej vzdialenosti a pozície iba prekopol nad. Favirozovaný výber trénera Garetha Southgatea, na ktorom v kvalifikácii skončili aj Slováci, vykúpil v nadstavenom čase kanonier Kane druhým gólom po doklepnutí hlavou na zadnej žrdi.

Hlasy po zápase:

Nabil Maaloul, tréner Tuniska:
"Hrali sme proti mimoriadne kvalitnému a veľmi dobre ofenzívne vybavenému mužstvu. Ak by sme dosiahli remízu, bol by to pre nás skvelý výsledok. Dúfam však, že tento výsledok nám pomôže zvýšiť koncentráciu v nadchádzajúcich zápasoch."

Gareth Southgate, tréner Anglicka: "Dali sme si výborný odrazový mostík do ďalších zápasov. Aj keď je pred nami stále veľa práce. vedeli sme, že Tunisko bude pre nás náročný test. Harry je špičkový útočník. Som za neho veľmi rád, veď sa o ňom hovorilo, že na turnajoch nedáva góly. Naložil s tým skvele. Panama tiež bude náročný súper, hoci iným spôsobom. Teraz si chvíľu užijeme víťazstvo a dúfam, že aj naši fanúšikovia doma."

Harry Kane, kapitán Anglicka, autor dvoch gólov a Hráč zápasu: "Je to skvelé. Som pyšný na celý tím, chlapci majú môj obdiv. Bojovali sme až do konca, do posledných sekúnd a tu je výsledok. Tunisko hralo dobre defenzívne, nebol to jednoduchý zápas."

Wahbi Khazri, kapitán Tuniska: "Na konci je to pre nás žiaľ negatívny výsledok. Dúfali sme, že udržíme remízu, no v závere sme inkasovali. Anglicko má skvelého Kanea."

Tabuľka G-skupiny:

1. Belgicko 1 1 0 0 3:0 3
2. Anglicko 1 1 0 0 2:1 3
3. Tunisko 1 0 0 1 1:2 0
4. Panama 1 0 0 1 0:3 0