Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

D. Paris vyhral zjazd Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli

Na snímke Dominik Paris. Foto: TASR/AP

D. Paris vyhral na Streife zjazd aj v rokoch 2013 a 2017.

Kitzbühel 25. januára (TASR) - Taliansky lyžiar Dominik Paris vyhral v piatok zjazd Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli. Na slávnom Hahnenkamme (Kohúťom hrebeni) dosiahol časom 1:56,82 svoj tretí triumf v klasických pretekoch kráľovskej alpskej disciplíny, štvrtý celkovo na obávanej trati "Streif", kde uspel aj v jednom super-G. Druhé miesto so stratou dvoch desatín sekundy obsadil Švajčiar Beat Feuz, tretí bol domáci Otmar Striedinger (+0,37 s).

Každoročne najsledovanejšia súťaž Svetového pohára v alpskom lyžovaní sa nešla tradične v sobotu, ináč však spĺňala všetky parametre. Zjazd v prominentnom Kitzbüheli predsunuli poveternostné predpovede, lebo v bohatej histórii sa pre silný vietor alebo hmlu podujatie viackrát neuskutočnilo, resp. sa konali dve skrátené kolá. Teraz to však bolo, v Parisovom prípade tretíkrát triumfálne, plnohodnotné prevedenie na trati, ktorá je známa aj svojím prudkým štartom a dlhým skokom do Myšej pasce (Mausefalle) s následnou kritériovou Strminou (Steilhang). Dvadsaťdeväťročný rutinér práve tam položil základy svojho víťazstva, do strmého "esíčka" vletel najrýchlejšie, a hoci najviac zatvorený úsek "pásu" neprešiel úplne najlepšie, vďaka špičkovému sklzu pri optimálnej postave pre rýchlostné disciplíny nabral rýchlosť a na Starom prieseku (Alte Schneise) v polovici kurzu už opäť viedol. Nejaké stotinky stratil v druhej technickej fáze trate, lenže udržal si tempo v nájazde z Hausbergu do Traverzu a následné predcieľové "vajíčko" mu zabezpečilo vedenie. Nikto z ďalších súperov s výnimkou Striedingera sa štartujúcemu s číslom 13 už nepriblížil ani len na 9 desatín.

"Som superšťastný, vydal som zo seba všetko. Už hore som mal z mojej jazdy dobrý pocit, pustil som lyže a dupol som 'na plyn'. Ak chcete byť vo výsledkovej listine vpredu, musíte aj trochu zariskovať," vyznal sa Paris do televíznych kamier.

Paris vyhral na Streife zjazd aj v rokoch 2013 a 2017. Medzitým dobyl aj titul v superobrovskom slalome. Je to jeho dvanásty triumf v pretekoch SP a tretí v tejto sezóne. Obe kĺzavé disciplíny mu patrili v decembri v talianskom Bormiu, ale minulý týždeň mu nevyšiel tradičný kitzbühelovský predkrm na Lauberhorne. Vo švajčiarskom Wengene sklamal v zjazde i v jeho kombinácii so slalomom a dve protipólové výslednice elitného pretekára na oboch najslávnejších a najťažších zjazdovkách sveta opäť demonštrovali ich špecifiká. Konkrétne Paris sa nikdy nedostal na lauberhornské pódium, na Streife má bilanciu zjazdu 3-1-0.

"Treba nájsť správny pomer medzi technikou a rýchlosťou. Nemôžete príliš málo riskovať, ani príliš veľa. To robí zjazd v Kitzbüheli takým náročným," citoval víťaza portál laola1.at.

Na čele celkového hodnotenia seriálu sa nič nezmenilo, vedie Rakúšan Marcel Hirscher (1036) s vyše 400-bodovým náskokom pred Nórom Henrikom Kristoffersenom (621), tretí je Francúz Alexis Pinturault (560). Ani jeden z trojice v zjazde na Streife neštartoval. V priebežnej klasifikácii disciplíny je na čele Feuz, na druhého Parisa má stobodový náskok.

Výsledky zjazdu SP v Kitzbüheli:

1. Dominik Paris (Tal.) 1:56,82 min, 2. Beat Feuz (Švaj.) +0,20 s, 3. Otmar Striedinger (Rak.) +0,37, 4. Christof Innerhofer (Tal.) +0,93, 5. Daniel Danklmaier (Rak.) +0,94, 6. Benjamin Thomsen (Kan.) +1,06, 7. Josef Ferstl (Nem.) +1,10, 8. Hannes Reichelt +1,11, 9. Matthias Mayer (obaja Rak.) +1,17, 10. Matteo Marsaglia (Tal.) +1,18

Celkové poradie SP (po 24 zo 41 súťaží): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 1036 bodov, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) 621, 3. Alexis Pinturault (Fr.) 560, 4. Feuz 513, 5. Paris 490, 6. Vincent Kriechmayr (Rak.) a Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) 465, ... 104. Adam ŽAMPA 24, 123. Andreas ŽAMPA (obaja SR) 11

Poradie zjazdu (6 z 9): 1. Feuz 420, 2. Paris 320, 3. Innerhofer 260, 4. Kriechmayr 249, 5. Kilde 228, 6. Max Franz (Rak.) 222