Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Vyšetrovatelia prehľadali sídlo organizátorov olympiády v Paríži

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Podľa AP súvisí razia s dvomi vyšetrovaniami založenými na informáciách, ktoré poskytla protikorupčná jednotka.

Paríž 20. júna (TASR) - Francúzski vyšetrovatelia prehľadali v utorok sídlo organizátorov budúcoročných olympijských hier v Paríži. Razia súvisí s podozreniami z korupcie, informovala agentúra AP.

Organizačný výbor OH 2024 potvrdil, že v jeho centrále na parížskom predmestí St. Denis prebehla v utorok neohlásená prehliadka. "S vyšetrovateľmi plne spolupracujeme," uviedol organizačný výbor vo svojom stanovisku s tým, že situáciu nechce bližšie komentovať.

Polícia zaistila aj sídlo spoločnosti Solideo, ktorá je zodpovedná za stavbu olympijských dejísk. Podľa denníka Le Monde prebehli razie aj v sídlach viacerých spoločností a konzultantov, ktorí spolupracujú na organizácii hier. MOV uviedol, že ho organizačný výbor informoval o raziách a svojej spolupráci s vyšetrovateľmi, no ďalej situáciu nekomentoval. Razie prišli v prvý deň z dvojdňového zasadnutia exekutívy MOV v Lausanne.

Podľa AP súvisí razia s dvomi doteraz nezverejnenými vyšetrovaniami založenými na informáciách, ktoré poskytla protikorupčná jednotka. Agentúru informoval o prehliadke nemenovaný funkcionár z úradu finančnej prokuratúry.

Prvé vyšetrovanie otvorili už v roku 2017, teda v tom istom roku, keď francúzskej metropole pridelili organizátorské práva. Obvinenia sa týkajú sprenevery verejných finančných prostriedkov a klientelizmu. Podozrivý je aj nešpecifikovaný kontrakt, ktorí uzavreli parížski organizátori.

Druhé vyšetrovanie sa začalo vlani a nasledovalo po audite zo strany francúzskej antikorupčnej agentúry. Zameriava sa na možný konflikt záujmov a klientelizmus. Konkrétne sa týka zmluvy, ktorú organizačný výbor uzavrel so spoločnosťou Solideo, vykonávajúcou dozor nad olympijskými športoviskami a ďalšími zariadeniami.

OH v Paríži sa uskutočnia od 26. júla do 11. augusta 2024. Organizačný výbor parížskych hier sa stal tretím usporiadateľom OH za sebou, ktorý čelí vyšetrovaniu pre údajnú korupciu. Viaceré osoby sa priznali k úplatkárstvu pri voľbe dejiska OH 2016 v Riu de Janeiro i OH 2020 v Tokiu.