Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

TENIS FED: Slovenky vedú nad Brazíliou 2:0

Na snímke slovenská tenistka Viktória Kužmová v zápase proti Beatriz Haddadovej Maiovej z Brazílie počas druhej dvojhry baráže o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie Slovensko – Brazília 20. apríla 2019 v Bratislave. Foto: TASR

Kužmová a Maiová s prehľadom vyhrali svoje úvodné servisy napriek tomu, že v stredne dlhých a dlhších výmenách to bolo obojstranne razantné a pomerne vyrovnané.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Slovenské tenistky vedú po prvom dni barážového zápasu o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie nad Brazíliou 2:0. O druhý bod sa na antuke v AXA aréne bratislavského NTC zaslúžila slovenská dvojka Viktória Kužmová, ktorá zdolala brazílsku jednotku Beatriz Haddadovú Maiovú 6:3, 6:3. Triumf slovenských farieb môže v nedeľu spečatiť Dominika Cibulková v prípade víťazstva nad Maiovou v súboji tímových jednotiek.

Kužmová a Maiová s prehľadom vyhrali svoje úvodné servisy napriek tomu, že v stredne dlhých a dlhších výmenách to bolo obojstranne razantné a pomerne vyrovnané.

Aj na 2:1 pre Kužmovú sa išlo “cez pätnásť” a Brazílčanka vyrovnala dokonca čistou hrou. Kvalitné podanie určilo aj priebeh ďalšej výmeny. Slovenka šla na 3:2 cez dva body zo servisu (jedno eso) a druhé dve lopty získala nátlakovými údermi, v ktorých naznačila, že oproti súperke by mohla byť rozdielová jej širšia herná variabilita.

Hneď v ďalšom geme Maiová zneistela a sériou chýb ponúkla Kužmovej ľahkú brejkovú korisť. A domáca tenistka sa do nej bez váhania zahryzla ďalšou čistou hrou s dvoma esami. A aj keď potom v deviatej hre na chvíľu znervóznela, napokon bez problémov dopodávala na 6:3.

Na začiatku druhého setu Maiová pridala na agresivite. Za stavu 1:0 pri podaní Kužmovej to po víťaznom returne dotiahla na zhodu, Kužnová si však vďaka dvom esám udržala servis. V ďalšom geme sa Slovenka dostala k brejkbalu, no Maiová ho odvrátila a ujala sa vedenia 2:1.

V piatom geme však Kužmová po dvoch winneroch prelomila podanie Maiovej a po potvrdení brejku odskočila na 4:2. Kužmová hrala veľmi dobre takticky, často menila rytmus hry, pri dlhších výmenách účinne využívala stopbaly. V kľúčových momentoch si dokázala pomôcť kvalitným servisom, čo potvrdila aj za stavu 4:3 pri brejkbale súperky, keď zahrala eso. V deviatom geme premenila po víťaznom forhende v poradí štgrtý mečbal.

Kapitán slovenského tímu Matej Lipták bol po prvom dni veľmi spokojný. "Viesť 2:0 je super, nič viac sme si ani nemohli želať. Verím, že v nedeľu sa nám podarí získať rozhodujúci tretí bod. Budeme mať na to tri šance. Chcem pochváliť Domču i Viki za skvelé výkony."

"Bol to ťažký zápas. Dobre som servovala, čo bolo veľmi dôležité. V prvom sete bol kľúčový brejk na 4:2, vyšlo mi tam pár returnov."

"V druhom dejstve som jej zobrala podanie za stavu 2:2 a už som to dotiahla do úspešného konca. Dnes mi vychádzali stopbaly. S kapitánom Maťom Liptákom sme sa pred zápasom bavili o tom, že ich zaradím do repertoára, keďže Haddaová Maiová je vysoká a môže mať problémy dobehnúť loptičku. Bola to veľmi účinná zbraň. Diváci boli super, vytvorili veľmi dobrú atmosféru," povedala Kužmová.

"Pred zápasom boli obe nervózne, nie je ľahké potvrdiť úlohu favorita. Dominike trvalo dva-tri gemy, kým si Alvesovú oťukala, no potom už zápas prebiehal jasne v jej réžii. Viki mala ťažšiu súperku. Myslím si, že Haddadová Maiová neodohrala zlý zápas. Viki však v dôležitých momentoch podržal servis. Išlo o to, aby našla koncept na returne, čo sa jej podarilo a v oboch setoch súperku brejkla,"
uviedol Lipták v prvej reakcii pre RTVS.

Haddadová Maiová priznala, že Kužmová bola lepšia hráčka. "Bolo to ťažké. Veľmi dobre podávala a hrala agresívnejšie ako ja, čo rozhodlo." Brazílska kapitánka Robberta Burzagliová pochválila obe Slovenky. "Dominika dominovala agresívnou hrou. Carolinu Alvesovú musím pochváliť za prístup k zápasu, na disponovanú súperku však nestačila. Viktória proti Beatriz diktovala temo výmen, bola agresívnejšia."


Barážový zápas o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie:



SLOVENSKO - Brazília 2:0 po prvom dni

Dominika Cibulková - Carolina Meligeniová Alvesová 6:1, 6:1

Viktória Kužmová - Beatriz Haddadová Maiová 6:3, 6:3

Nedeľa 13:00:

Cibulková - Haddadová Maiová
Kužmová - Meligeniová Rodriguesová Alvesová
Kužmová, Magdaléna Rybáriková - Haddadová Maiová, Luisa Stefaniová