Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

WIMBLEDON: Kerberová víťazkou dvojhry, splnil sa jej veľký sen

Nemecká tenistka Angelique Kerberová pózuje s trofejou po jej výhre nad Američankou Serenou Williamsovou vo finále dvojhry žien na grandslamovom tenisovom turnaji vo Wimbledone v Londýne 14. júla 2018.u Foto: TASR/AP

Kerberová odplatila Serene Williamsovej predvlaňajšiu finálovú wimbledonskú prehru. Z turnaja si odnáša prémiu 2,25 milióna libier pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA.

Wimbledon 14. júla (TASR) - Nemecká tenistka Angelique Kerberová sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry vo Wimbledone. Vo finále si na tráve All England Clubu ako nasadená jedenástka poradila s dvadsaťpäťkou "pavúka" Američankou Serenou Wlliamsovou hladko 6:3, 6:3 a získala tretí grandslamový titul. V roku 2016 triumfovala na Australian Open v Melbourne i na US Open.

Kerberová odplatila Serene Williamsovej predvlaňajšiu finálovú wimbledonskú prehru. Z turnaja si odnáša prémiu 2,25 milióna libier pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa posunie na štvrté miesto. Kerberová je po Serene Williamsovej, Ann Jonesovej a Virginii Wadeovej štvrtou hráčkou v Open ére, ktorá vybojovala tretí grandslamový titul vo Wimbledone. Doposiaľ poslednou nemeckou singlovou šampiónkou v Londýne bola v roku 1996 Steffi Grafová.

Mladšia zo sestier Williamsových nevyužila šancu na zisk ôsmej wimbledonskej trofeje, celkovo 24. z podujatí veľkej štvorky e nevyrovnala absolútny rekord Austrálčanky Margaret Courtovej. Pre Američanku to bolo jubilejné 30. grandslamové finále, 10. vo Wimbledone. V roku 2004 podľahla v dueli o wimbledonský titul Ruske Marii Šarapovovej, v roku 2008 svojej staršej sestre Venus Williamsovej.

Kerberovej vyšiel úvod zápasu so Serenu Williamsovou, keď hneď v úvodnom geme prelomila podanie súperky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Bývalá svetová jednotka síce v ďalších minútach otočila na 3:2, no Kerberová potom získala štyri gemy v rade a prvý set sa stal jej korisťou. Nemka sa opäť opierala o výbornú defenzívu, pri dlhých výmenách bola ako stena a nútila Serenu Williamsová zahrať o úder navyše. Američanka mala problémy s pohybom, na sieti robila nezvyčajne veľa chýb.

Kerberová pôsobila na dvorci pokojným a vyrovnaným dojmom, takmer vôbec nekazila. Jej údery mali správnu dĺžku, často umiestňovala loptičky do rohov dvorca, čo na Američanku platilo. V druhom dejstve sa Kerberová vďaka brejku v šiestom geme ujala vedenia 4:2 a zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenila hneď prvý mečbal. Nemka nadviazala na triumf nad Serenou Williamsovou z finále Australian Open 2016 a upravila vzájomnú bilanciu na 3:6.

Kerberovej sa po zisku Venus Rosewater Dish splnil veľký sen. "Vždy som snívala o tom, že zdvihnem nad hlavu wimbledonskú trofej. Mám veľkú radosť, že som druhú šancu pretavila v zisk vytúženého titulu. Serena je veľká šampiónka a inšpirácia pre nás všetkých, pre hráčky i pre fanúšikov. Je obdivuhodné, ako sa po materskej prestávke dokázala vrátiť medzi absolútnu svetovú špičku. Som si istá, že určite ešte získa grandslamový titul. Musela som predviesť svoj najlepší tenis a podať maximálny výkon, aby som ju zdolala. Užívala som si dnes na kurte každú jednu sekundu. Ďakujem za podporu celému môjmu tímu na čele s trénerom Wimom Fisetteom i mojej mame, ktorá sledovala zápas v lóži. Vždy býva počas mojich zápasov nervózna, no dnes pôsobila pokojne a koncentrovane. Som šťastná, že sa mi podarilo nadviazať na wimbledonské úspechy Steffi Grafovej, tento titul v Nemecku určite poriadne zarezonuje," povedala Nemka počas slávnostného ceremoniálu.

Na tlačovej konferencii Kerberová priznala, že pred zápasom i v jeho závere bola nervózna. "Cítila som pred začiatkom finále dosť veľkú nervozitu, povedala som si však, že musím dať do toho všetko a využiť každú jednu šancu. Serena je hráčka, ktorá bojuje do poslednej loptičky. Teší ma, že som to zvládla v dvoch setoch. Snažila som sa príliš nemyslieť na to, že hrám proti tenistke, ktorá miluje zápasy na centri. Usilovala som sa zostať na mojej strane kurtu a nedávať príliš najavo emócie. Ani nedokážem slovami opísať, čo cítim. Už ako dieťa som snívala o tomto momente. Vyhrať Wimbledon je pre každú tenistku niečo výnimočné."

Serena Williamsová bola napriek finálovej prehre s celkovým vystúpením vo Wimbledone spokojná. "Bol to pre mňa fantastický turnaj. Vôbec som nepočítala s tým, že pár mesiacov po návrate na kurty po materskej prestávke sa dostanem až do finále. Som trochu sklamaná, že som to nedotiahla do úspešného konca, no Angie dnes hrala vynikajúco. Je to neuveriteľne fajn dievča, sme veľmi dobré kamarátky. Tento titul jej veľmi prajem, nech si ho poriadne užije. V uplynulých mesiacoch som nevedela, na čom som. Tieto dva týždne ma však utvrdili v tom, že môžem opäť konkurovať tým najlepším hráčkam a bojovať o grandslamový titul. Konečne som uvidela svetlo na konci cesty."


ženy - dvojhra - finále:

Angelique Kerberová (11-Nem.) - Serena Williamsová (25-USA) 6:3, 6:3


Ohlasy svetových médií na triumf nemeckej tenistky Angelique Kerberovej v ženskej dvojhre na grandslamovom turnaji vo Wimbledone:

"Kicker (Nem.): Williamsová na kolenách, Kerberová je wimbledonská šampiónka."

Bild (Nem.): "Prvé nemecké víťazstvo od triumfu Steffi Grafovej v roku 1996. Angie Kerberovú korunovali za novú wimbledonskú kráľovnú."

Welt (Nem.): "Angelique Kerberová umlčala kritikov a triumfovala vo Wimbledone."

AP (USA): "Angelique Kerberová získala prvý wimbledonský titul po triumfe 6:3, 6:3 nad sedemnásobnou šampiónkou Serenou Williamsovou. Nemka spravila v celom zápase iba päť nevynútených chýb a odplatila Američanke finálovú prehru z roku 2016."

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Kerberová, toto je tvoj životný triumf. Po hodine sa Serena Williamsová musela skloniť pred umením nemeckej súperky."

Marca (Šp.): "Angelique Kerberová sa postarala o to, že wimbledonský center v All England Clubu stíchol. Všetci čakali oslavu 24. grandslamového titulu Sereny Williamsovej, no Nemka zahatala Američanke cestu za vyrovnaním rekordu Margaret Courtovej."

L'Equipe (Fr.): "Kerberová vo wimbledonskom finále dominovala, Serena Williamsová si na rekordný 24. grandslamový titul musí ešte počkať."

idnes.cz (ČR): "Kerberová oslavuje wimbledonský titul, vo finále zdolala Serenu Williamsovú. Už pred dvomi rokmi bojovali obe proti sebe o strieborný tanier, teraz si úlohy vymenili."