Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Ruskí športovci budú štartovať na ZOH 2018 v Pjongčangu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pred týždňom rozhodol v súvislosti s rozsiahlym dopingom v Rusku, že tamojší športovci môžu štartovať v Pjongčangu, no len pod neutrálnou vlajkou.

Moskva 12. decembra (TASR) - Rusi nebudú bojkotovať zimné olympijské hry v Pjongčangu. Ruský olympijský výbor (OKR) v utorok schválil účasť svojich športovcov na ZOH 2018 pod neutrálnou vlajkou.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pred týždňom rozhodol v súvislosti s rozsiahlym dopingom v Rusku, že tamojší športovci môžu štartovať v Pjongčangu, no len pod neutrálnou vlajkou. Ruskí športovci, ktorí splnia kvalifikačné kritériá i prísne antidopingové pravidlá, sa predstavia v individuálnych či tímových súťažiach pod názvom Olympijskí športovci z Ruska (Olympic Athlete from Russia), budú mať na sebe dresy s týmto menom a olympijskou vlajkou. Na všetkých ceremoniáloch bude hrať namiesto ruskej olympijská hymna. Po verdikte MOV zazneli hlasy aj o možnom úplnom bojkote Hier zo strany Ruska. Ruský olympijský výbor však takéto úvahy zamietol. V utorok jednohlasne schválil, že nebude brániť účasti športovcov v Kórejskej republike.

"Ruský olympijský výbor vyzval k rešpektovaniu individuálnej voľby každého športovca a podpore všetkých športovcov, ktorí pôjdu na Hry, aj tých, ktorí štart odmietnu, a aj tých, ktorí nebudú na zimné olympijské hry pozvaní," uviedol OKR v stanovisku, ktoré zverejnila agentúra TASS na svojej webstránke.

Za štart v Pjongčangu sa prihovoril aj predseda OKR Alexander Žukov, ktorý ako súčasť trestu prišiel o členstvo v MOV. "Je potrebné povedať, že bojkot Hier by iba viedol k tomu, že ruský šport by vyškrtli z olympijského hnutia na dlhé roky. Naši športovci budú v Pjongčangu v neľahkej situácii. Tvrdiť o nich, že nie sú patrioti, je pre mňa absolútne neprijateľná vec," vyhlásil Žukov.

Rozhodnutie OKR podporil aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa už minulý týždeň vyslovil za účasť ruských reprezentantov na ZOH 2018 v pozícii neutrálnych športovcov. "Teraz, keď Ruský olympijský výbor vydal toto rozhodnutie, môžeme hovoriť o Putinovej podpore," citovala TASS slová Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta. "Vďaka Bohu je všetko za nami a ideme na olympiádu," vyhlásil hviezdny útočník Petrohradu Iľja Kovaľčuk, podľa ktorého by verdikt OKR mal upokojiť športovcov a ukončiť turbulentné obdobie.

Rusko vyšle v piatok do Švajčiarska oficiálnu delegáciu, ktorá s MOV prediskutuje, ako konkrétne bude vyzerať neutrálny dres a či ruskí športovci budú môcť mať na sebe národné farby.

Povolenie k štartu "preukázateľne čistých" ruských športovcov, ktorí prejavia záujem o účasť na ZOH pod neutrálnou vlajkou, bude vydávať špeciálna komisia MOV. Okrem individuálnych pretekov môžu olympijskí športovci z Ruska súťažiť v Pjongčangu aj v kolektívnych športoch vrátane hokeja.

MOV dosiaľ zakázal štartovať na nadchádzajúcej olympiáde 25 ruským športovcom. Všetci sa proti tomuto rozhodnutiu odvolali na Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS).