Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

ZOH2018: V Olympii sa rozhorel oheň pre hry v Pjongčangu

V antickej Olympii v utorok o 11.30 h slávnostne zapálili oheň pre budúcoročné zimné olympijské hry v Pjongčangu. Foto: TASR/AP

Správu budeme aktualizovať.

Atény 24. októbra (TASR) - V antickej Olympii v utorok o 11.30 h slávnostne zapálili oheň pre budúcoročné zimné olympijské hry v Pjongčangu. Po niekoľkodňovej ceste po Grécku prevezmú pochodeň kórejskí organizátori a 31. októbra odštartuje púť po celej zemeguli.

Organizátorov trápilo v slávnostný deň počasie, tradičný akt zapálenia podľa antickej tradície totiž funguje spojením slnečných lúčov 11 kňažných. Alternatívou v prípade zlého počasia bolo zapálenie náhradného ohňa, ktorý by bol z bezpečnostných dôvodov uložený v lampe.

"Chceme ubezpečiť medzinárodnú komunitu, že chceme bezpečné hry," uviedol šéf organizačného výboru Lee Hee-beom. Ako prvý bežal s pochodňou grécky bežec na lyžiach Apostolos Angelis, po chvíli ju odovzdal bývalému kórejskému futbalistovi Park Ji-Sungovi.

Na konci októbra odovzdajú v dejisku prvých novodobých OH v roku 1896 oheň kórejským organizátorom, následne sa z aténskeho štadióna Panathinaikon začne cesta po celom svete. ZOH 2018 v Pjongčangu sa uskutočnia v termíne od 9. do 25. februára 2018. Informovala agentúra DPA.